L’arribada de la nova direcció permet a Crèdit Andorrà posar el radar sobre Naturlandia

Xabier Ajona pretén sacsejar l’ecoparc lauredià i ja té decidit incorporar íntegrament l’equip de restauració que fa uns dies va ser acomiadat d’Arcalís

Xabier Ajona s'ha incorporat a Naturlandia el 2 de juny.
Xabier Ajona s'ha incorporat a Naturlandia el 2 de juny. COMÚ DE SANT JULIÀ

Malgrat que ara per ara no està prevista cap ampliació de capital ni canvi accionarial, Crèdit Andorrà, petit accionista de Camprabassa i, per tant, de Naturlandia, pretén prendre el pols a l’ecoparc lauredià. L’arribada de Xabier Ajona a la direcció de la societat que gestiona el recinte de la Rabassa li ho facilita. De fet, el fins fa poc màxim responsable executiu de l’estació d’esquí d’Arcalís, si ha mogut fitxa és, també, perquè té l’aval de l’entitat bancària.

Ajona fa una setmana que ha aterrat al parc lauredià. Malgrat que porta mesos treballant en un projecte per a Naturlandia, tot just ara s’està situant. Prenent mides reals a la seva nova casa. Però partint d’unes bases molt clares que el comú de Sant Julià també comparteix: l’ecoparc de la Rabassa sofrirà una sacsejada que pot portar a girar-lo com un mitjó. Fins el nom pot acabar desapareixent. El nou director del parc té clar que per capgirar la dinàmica de Naturlandia cal, primer, donar la volta al projecte. Enfocar-lo a la demanda del client. L’impacte del coronavirus i el canvi de dinàmiques que la pandèmia suposarà també a nivell turístic en el cas del recinte lauredià sí que pot ser una oportunitat.

Ajona ja va arribar al seu dia a Secnoa del bracet del Crèdit. Havia estat pràcticament una dècada a Argentina. Però abans, l’executiu d’origen basc ja havia treballat a Ensisa

Xabier Ajona té màniga ampla, des del comú, per fer el seu equip. Es va rescindir el contracte de prestació de serveis pel qual Enric Ordóñez era l’amo absolut de Naturlandia des de feia anys i amb ell liquidat i també el seu subaltern (Roger Vázquez, que suposadament assumia el control d’operacions), el nou director ha d’avaluar quina part del personal, de la plantilla de Camprabassa li serveix i quina no o, potser, què cal reforçar. De fet, Ajona ja té clar, per exemple, que fitxa íntegrament l’equip de restauració que fa uns dies va ser acomiadada de Secnoa, d’Arcalís: cinc persones amb Ezequiel Goldschmitt al capdavant.

És possible que Ajona porti cap a Sant Julià nous reforços procedents de l’estació d’Ordino. De fet, la societat que explota l’estació d’esquí, en un parell de primaveres ha desfet pràcticament de manera íntegra el seu equip fixe de gestió, per dir-ho així. Per fer aquest transvasament té l’aval del comú de Sant Julià com a màxim accionista amb diferència de Camprabassa. Però també té el suport de Crèdit Andorrà, que posa directament o indirectament el radar allí on pot per mirar d’explorar noves vies de negoci o lligar curt els seus creditors.

Ajona ja va arribar al seu dia a Secnoa del bracet del Crèdit. Havia estat pràcticament una dècada a Argentina. Però abans, l’executiu d’origen basc ja havia treballat a Ensisa, participada per l’entitat bancària i on l’ara director de Naturlandia va travar una bona relació amb responsables bancaris que s’ha mantingut i fins i tot s’ha reforçat amb el seu pas per Ordino. Amb l’adquisició del principal paquet accionarial de Secnoa per Saetde, trobant-se almenys no còmode Ajona a Ordino i temptat formalment i finalment pel comú de Sant Julià, el salt d’Arcalís a la Rabassa ha estat fàcil.

Xabier Ajona entre els dos cònsols, Mireia Codina i Josep Majoral.

Relacionat

Ajona s’incorporarà a Naturlandia l’1 de juny un cop liquidat Ordóñez

El Crèdit Andorrà, que al seu dia, s’ha dit, el va col·locar a Secnoa ha avalat el canvi, entre altres coses perquè havent-hi a Arcalís Saetde i la família Viladomat la relació amb la societat ordinenca no és igual. L’entitat bancària manté almenys una relació tensa amb Viladomat, com Saetde la manté amb Ensisa. I el banc verd amb Ajona a la Rabassa vol tenir un projecte ‘de país’ més sota control. Per si cal que n’agafi el control. Des del 2011, quan Camprabassa va fer una ampliació de capital de 2 milions d’euros, Crèdit Andorrà és accionista de la societat.

Des del 2011, quan Camprabassa va fer una ampliació de capital de 2 milions d’euros, l'entitat bancària, que va injectar 200.000 euros, és accionista de la societat

Llavors, quan van entrar 288 accionistes privats a la societat laurediana controlada molt majoritàriament pel comú, Crèdit Andorrà va adquirir el 10% de les noves participacions que es posaven en joc. És a dir, va injectar 200.000 euros i va ser un dels tres bancs que va entrar al cos accionarial de Camprabassa, igual que Banc Sabadell i BPA, l’aportació dels quals va ser de poc menys que una quarta part del que va adquirir Crèdit Andorrà.

Per ara no es planteja que hi hagi d’haver canvis accionarials a Naturlandia. Però l’impuls a qualsevol projecte necessita inversió, diners. I el comú de Sant Julià no va sobrat ara mateix. D’aquí que no és improbable que a mitjà termini, i una vegada s’hagi posant una mica més d’ordre a la Rabassa, hi hagi d’haver canvis. Crèdit Andorrà hi tindrà el radar posat. I si a Grau Roig i el Pas de la Casa comparteixen sinergies amb Arcalís, no es descabellat del tot que a Soldeu i el Tarter vulguin alinear-se amb Naturlandia. Històricament, políticament Canillo i Sant Julià han anat més vegades de bracet que no pas a la inversa.

Comentaris (5)

Trending