Espot es mostra obert a analitzar la ‘solució Nomen’ per als ‘pisos fantasma’

El ministre d’Afers Socials afirma que no creu en mesures miraculoses però considera “una proposta més” el plantejament fet per l’exconseller i està disposat a sotmetre’l a l’OCDE

-
-
El ministre d’Afers Socials, Interior i Justícia, Xavier Espot, afirma que no creu en “solucions miraculoses”, però no fa cap escarafall davant la possibilitat d’analitzar detalladament la proposta plantejada pel líder d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, en relació amb els habitatges propietat de persones que no els tenen declarats en les seves jurisdiccions fiscals d’origen. Si rep formalment la proposta, Espot no descarta sotmetre-la a l’OCDE perquè digui si és homologable als estàndards fiscals que s’exigeixen al Principat.

Durant la presentació de la candidatura nacional d’Andorra Sobirana, l’economista i exconseller general va presentar una proposta que, a parer seu, permetria aflorar la majoria de pisos que actualment estan als llimbs perquè els seus propietaris no estan disposats a posar-los al mercat i arriscar-se a que els països on haurien de tributar els descobreixin. Nomen va plantejar crear un fons nacional d’habitatge que sigui ell qui gestioni els pisos en qüestió, que haurien de ser cedits i aportats pels propietaris com qui inverteix en un fons de pensió. L’exparlamentari va assegurar que aquesta fórmula està reconeguda internacionalment i s’aplica en altres estats.

Espot, en finalitzar la comissió nacional de l’habitatge, ha estat preguntat per la qüestió i ha assegurat que “pot ser una proposta més” que “incideix” en una qüestió de complicada resolució. I que “malgrat que no és una proposta miraculosa, s’ha de valorar”. Per això, si esdevé “una proposta útil” i Nomen considera que no pot esperar a després de les eleccions i “ens la fa arribar de forma formal i detallada” es podria arribar a “sotmetre directament a l’OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic)” per tal que hi hagi l’actual certesa que no es posen sobre la taula solucions per a un problema que en pot crear d’altres.

“Sempre hem de tenir en compte determinades línies vermelles”, ha recordat Espot, tot referint-se al fet que l’adopció de mesures o canvis normatius no puguin topar amb exigències dels organismes internacionals en matèria fiscal i de prevenció del blanqueig. No per alliberar un miler de pisos -o els que siguin que acabin dient les estadístiques- el Principat s’ha d’arriscar a tornar a entrar a llistes grises o fosques, ha insistit el ministre tot concloent que, si l’OCDE ho veiés amb bons ulls, no hi hauria d’haver inconvenient. “Necessitem aquesta garantia” i hi ha bona relació amb l’esmentada organització per fer la consulta, com ja es va fer amb una esmena plantejada per Unió Laurediana i els independents de la Massana emmarcada amb la llei òmnibus sobre habitatge.

Presentació de la candidatura nacional d'Andorra Sobirana en un cèntric hotel d'Andorra la Vella.

Relacionat

Nomen irromp en precampanya amb una solució per recuperar ‘pisos fantasma’ i mostrant cares que li donen suport

Comentaris (2)

Trending