Nomen irromp en precampanya amb una solució per recuperar ‘pisos fantasma’ i mostrant cares que li donen suport

L’economista assegura que el 7 d’abril els ciutadans podran votar almenys la llista nacional d’‘Andorra Sobirana’, on també hi haurà Ricard Riba, Paquita Mora, Rafel Gaytán, Roser Sorribes o Pere Cerqueda

Presentació de la candidatura nacional d'Andorra Sobirana en un cèntric hotel d'Andorra la Vella.
Presentació de la candidatura nacional d'Andorra Sobirana en un cèntric hotel d'Andorra la Vella.
Si a la precampanya li faltava emoció, Eusebi Nomen n’hi ha aportat alguna dosi més aquest diumenge. L’economista i exconseller general ha irromput en el procés electoral amb força i ja ha avisat que a partir d’ara començarà a desgranar a poc a poc un seguit de propostes que faran del projecte que lidera i que finalment s’anomenarà ‘Andorra Sobirana’ una alternativa “molt apartada” de tots els plantejaments polítics actuals. “Plantegem un camí d’èxit econòmic, èxit social i justícia independent”, ha assegurat Nomen acompanyat d’algunes de les persones que integraran la llista nacional, la que segur que es podrà votar el 7 d’abril segons l’expert, entre moltes altres coses, en marques. Com a ‘convidat especial’ ‘Andorra Sobirana’ tenia el secretari general de la Unió Sindical (USd’A), Gabriel Ubach, que avala la proposta feta per la nova formació en relació amb els habitatges que actualment estan als llimbs.

Nomen ha posat Mònaco i Liechtenstein, dos països que coneix molt bé, com a exemple del que hauria de ser Andorra quant al model de funcionament. L’exparlamentari, l’únic que ha parlat dels membres que configuraran en principi la candidatura nacional de la nova formació, s’ha mostrat molt trencador respecte de les propostes que s’estan fent actualment. Ha assegurat, per exemple, que en cas de governar “no perdrem el temps” en negociar amb la Unió Europea (UE) perquè “la fórmula de l’acord d’associació està obsoleta” per a un país com el Principat. I que Brussel·les ja està pensant en altres camins i ‘Andorrana Sobirana’ plantejarà una relació amb Europa “molt més moderna”. Amb una sola frase, Eusebi Nomen ha donat una plantofada a tot l’arc parlamentari actual: “Es diuen moltes pestes de DA. Però les pitjors lleis s’han aprovat amb els vots de tots. Amb els vots dels 28. Per tant, aquí cadascú té les seves responsabilitats”.

Candidatura i candidat

L’economista, que ha volgut crear el dubte de no voler confirmar que ell serà el cap de llista, ha definit primer el projecte, la candidatura, però li ha costat molt més, almenys públicament, donar elements de presentació d’aquells que suposadament l’acompanyaran i que en aquest acte ja l’han acompanyat. Nomen ha assegurat que es tracta d’una proposta transversal, ni de dretes ni d’esquerres, que el que vol és “acostar-se a les preocupacions de la ciutadania” i intentar donar suport a tots aquells, fins i tot estrangers, “que s’han sentit traïts” pels dirigents polítics i el rumb al qual han portat el país. S’ha fomentat el ‘papanatisme’ entès com “allò que ve de fora és millor que el que ve de dins”. Així, “s’ha fet homologació per homologació, per cobrir l’expedient”. “Homologacions en virtut de no sé quines institucions de fora” quan el que caldria, a parer de Nomen, és, “dins el marc dels requisits internacionals, saber trobar àrees de riquesa social” com han fet altres països de característiques properes a Andorra.

Nomen: “Sobirania és símbol d’independència. La independència és que porta a la diferenciació i la diferenciació és el que dóna el creixement econòmic i social”

D’aquí que tot plegat se sustenti en la sobirania. I “exercir la sobirania no vol dir regalar la sobirania” o fer “una homologació externa perquè porti un empobriment intern”, “prou d’empobrir Andorra”. “Sobirania és símbol d’independència. La independència és que porta a la diferenciació i la diferenciació és el que dóna el creixement econòmic i social”, ha manifestat Nomen, que ha insistit que “defensem una visió d’una Andorra sobirana en què el ciutadà és el titular d’aquesta sobirania”. L’exlíder d’Andorra pel Canvi (ApC) ha garantit que el 7 d’abril “la ciutadania andorrana pot estar segura i convençuda que podrà dipositar una papereta a l’urna a nom d’‘Andorra Sobirana’”. Nomen ha donat per feta una llista nacional. I ha deixat en l’aire la possibilitat de presentar-se en alguna circumscripció parroquial.


QUATRE ACOMPANYANTS. (D'esquerra a dreta) Ricard Riba Alcobé. Exconseller del comú de Canillo, antic operari del COEX, conductor d'autocars i pagès entre altres. Roser Sorribes Roma. Especialista en teràpies canines i comercial. Paquita Mora Martínez. Exdirectora d'Interior amb el Govern d'Albert Pintat, durant molts anys empleada pública a l'administració de Justícia va estar també a Institucions Penitenciàries. Rafel Gaytán Sansa. Empresari i agent immobiliari, entre altres

 

Nomen ha presentat la seva proposta en un cèntric hotel d’Andorra la Vella acompanyat de quatre de les persones que aniran a la llista, sense que s’hagi determinat cap ordre. Així, la més veterana seria Paquita Mora, durant molts anys treballadora de l’administració de Justícia que també va passar per Institucions Penitenciàries i que amb Albert Pintat de cap de Govern va arribar a ser directora d’Interior. Un altre dels acompanyants presents a l’acte era l’empresari i gestor immobiliari Rafel Gaytán, germà de l’actual ambaixador d’Andorra a Espanya Jaume Gaytán. El canillenc Ricard Riba, exconseller comunal, exoperari del COEX, conductor d’autocars i pagès entre altres també forma part del projecte. Igual com Roser Sorribes, experta en el foment de teràpies amb la participació de gossos. Qui també estaria involucrat en la proposta encara que avui no hauria pogut acudir a la presentació seria l’expresident del comitè parroquial del Partit Liberal (PLA) a Andorra la Vella Pere Cerqueda. Tots plegats, segons Nomen, “andorrans” sense “ningú al darrere. Som nosaltres. No som l’aparador de la rebotiga de cap poder”

Habitatge digne

Nomen ja havia deixat entreveure que a banda de fer quatre pinzellades de la candidatura, aquest diumenge pensava plantejar una sola proposta a fons. Una opció per reduir la problemàtica de l’habitatge. L’economista ha deixat clar que ell no és partidari de parlar d’habitatge social sinó d’habitatge digne, que és com s’hi refereix la Constitució en el seu article 33. La solució que ha posat sobre la taula, i que assegura que els actuals governants “la saben perfectament” i si se la volen fer seva ‘Andorra Sobirana’ està disposada a aportar demà mateix un esborrany de projecte de llei, està centrada únicament i estrictament en aquells béns immobles els titulars dels quals no els tenen declarats en les seves jurisdiccions fiscals d’origen. Pisos, per tant, que actualment estan als llimbs.

Segons les estimacions de què disposa la formació que encapçala, serien més de dos mil habitatges, uns 1.500 segons les dades anunciades pel ministre de Finances, Jordi Cinca, tal i com ha recordat Eusebi Nomen, els que estarien en un núvol i que resultarien un problema per als seus titulars, perquè malgrat que els béns immobles en sí no s’han de reportar en l’intercanvi automàtic de dades fiscals, sí que es comuniquen els revinguts que aquests immobles puguin generar i puguin acabar dipositats en un compte bancari. D’aquí que Nomen plantegi crear un fons nacional d’habitatge, sota alguna de les fórmules o institucions que, afirma, els organismes internacionals accepten perquè altres països ja els han constituït.

L’exconseller planteja crear un fons nacional d’habitatge a partir de les aportacions que puguin fer els titulars d’immobles que no els tenen declarats en les seves jurisdiccions fiscal d’origen

Aproximadament, com funcionaria tot plegat. El propietari que té un bé immoble ‘gris’ l’aporta al fons que es crearia talment com si invertís en un fons de jubilació o en un fons de vida. El fons d’habitatge es fa càrrec de tot el que comporta en aquell moment l’immoble en qüestió. Que si despeses de comunitat, que si manteniment… i al seu torn, el lloga seguint una barems que marcaria el salari mínim. Durant el temps que el propietari tingui el pis en el fons se n’oblida i no cobra el rendiment que s’hagi fixat fins a que surti d’aquell fons (fins i tot ho poden fer els seus hereus o llegataris). Llavors, a banda dels rendiments, recupera el pis o el propi fons li adquireix i li abona el que es pacti o es fixi per l’operació de compra-venda. Nomen ha assegurat que hi ha fórmules perquè els propietaris, un cop recuperat els béns i els rendiments, puguin tenir avantatges fiscals allí on hagi de reportar.

L’economista ha assegurat que la solució no és un invent nou i que de cap de les maneres es pot pretendre fer dir que l’operativa plantejada és una fórmula per blanquejar. De fet, Nomen ha assegurat estar fart que “es criminalitzi”. Alhora, també ha afirmat que necessitaria la complicitat de diversos actors, com ara els notaris o els gestors immobiliaris. Eusebi Nomen ha assegurat que amb aquest sistema s’acabaria, de llarg, l’actual problema de l’habitatge i, alhora, es podria arribar a suprimir l’actual obligació que tenen els propietaris de terrenys de cedir una part del sòl a l’administració comunal quan volen desenvolupar els seus plans parcials. I sense obligació de cessió, ha pronosticat l’exparlamentari, probablement hi hauria més interès en promoure nou habitatge. “Les nostres autoritats saben perfectament que tot això es pot arreglar. La pregunta és per què no fan res.”Ubach assegura que l’USd’A donarà suport a tothom qui                                         aporti solucions reals als problemes de veritat

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A) ha aparegut juntament amb els candidats d’’Andorra Sobirana’. Ho ha fet, ha assegurat, per l’amistat que l’uneix amb Eusebi Nomen i perquè l’organització sindical pretén donar suport a tots aquells que aportin solucions reals als problemes que realment afecten la ciutadania, la classe treballadora. “Cal aplaudir que hi hagi gent que tracta les problemàtiques de veritat i no que parla del sexe dels àngels”, ha afirmat Ubach, que ha afirmat que “no podem continuar com estem i amagant el cap sota la terra com si fóssim estruços”. El secretari general de l’USd’A ha recordat que fa més d’un any i mig el sindicat “ja vam sortir a la palestra” denunciat “la barbàrie” que suposen els increments abusius en els preus dels lloguers “i no ningú no ens va fer ni cas”. “Estarem al costat de tots els puguin aportar solucions”, ha insistit Ubach tot lamentant que per exemple l’AGIA hagi negat el problema i en canvi formi part d’una taula que ha d’aportar solucions. “Estem en un país extremadament car on els salaris són extremadament baixos” ha afirmat el sindicalista tot assegurant que no forma part de cap candidatura electoral i tornant a reclamar que com a mesura realista es fixi un topall als preus del lloguer d’un màxim de 7 euros per metre quadrat. 

Comentaris (5)

Trending