Espot atribueix el retard en el GPS de l'aeroport de la Seu a qüestions tècniques

El proper mes de setembre es faran vols de prova

Un moment de la primera sessió de preguntes de la legislatura.
Un moment de la primera sessió de preguntes de la legislatura.
La primera sessió de control al Govern de la legislatura ha aportat respostes sobre l'acord signat per fer l'executiu de coalició, les negociacions amb la Unió Europea, els canvis a la Llei de Funció Pública després de la sentència del Tribunal Constitucional, el GPS de l'aeroport i les denúncies perquè hi ha empreses que no han augmentat l'IPC en els salaris dels treballadors inferiors a 24.000 euros anuals. Les dues hores de debat han mostrat que el socialdemòcrata Pere López està disposat a fer una oposició forta i que la síndica Roser Suñé portarà un control estricte dels temps d'intervenció dels consellers.

El cap de Govern, Xavier Espot ha manifestat que el retard en el GPS de l'aeroport Andorra-La Seu és per qüestions tècniques i per estudiar a fons els riscos. Afirma que el ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos  li va dir durant la Trobada Empresarial al Pirineu (7 de juny) que el dispositiu "era una prioritat per Espanya". La decisió final es prendrà el primer semestre del 2020 i Espot ha afegit que no hi manca de voluntat política. El proper mes de setembre es faran uns vols de prova. Espot ha respòs a una pregunta de la consellera general demòcrata, Mònica Bonell a la sessió del consell general d'aquest dijous.

En un altre ordre de coses, Pere López ha preguntat per l’acord signat i portat davant notari per a la formació d’un executiu de coalició. El cap de Govern, Xavier Espot ha dit que es va optar per aquest procediment per conferir rellevància al pacte i que no hi ha cap disposició contraria a l'ordenament jurídic.Espot s'ha compromès a fer arribar l'acord a López després d'etzibar-li de no haver fet públic ell mateix l'acord electoral entre els socialdemòcrates i els Liberals. El conseller socialdemòcrata també ha demanat per la disposició del pressupost que obliga a aplicar l’IPC en els salaris dels treballadors inferiors a 24.000 euros anuals i si s'ha comprovat que l'augment s'ha fet a tothom.

Aquest tema ha provocat un enfrontament entre López i el ministre de Presidència, Jordi Gallardo després que aquest afirmés que no li constava cap denúncia al servei d'inspecció de Treball, al Raonador del Ciutadà o la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). López ha demanat un control acurat posant sobre la taula que la gent té por de denunciar, i ha demanat que s'implementi un sistema a través de les dades de l'IRPF i de les administracions per comprovar que s'aplica la pujada. Gallardo diu que es durà a terme si és tècnicament possible fer-ho.

Pere López reclama l'acord marc que s'està debatent en l'acord d'associació amb la Unió Europea

D'altra banda, el conseller socialdemòcrata s'ha interessat per la negociació amb la Unió Europea per l'acord d'associació i, en concret, per quan podran disposar els grups parlamentaris de l'acord marc que s'està debatent i ha avisat que “no volem estar en un pacte d’Estat inactiu, que no tingui els documents a la taula i que només serveixi per fer-se la foto". Espot ha detallat que la documentació per a l'acord està només en mans dels ministres i la comissió negociadora, però ha ofert  la possibilitat als signants del pacte d'Estat de tenir-la sempre i quan Mònaco i San Marino hi estiguin d'acord. Aquesta, per López és una condició imprescindible perquè ha anunciat que "continuarem fent part del pacte si els documents estan a sobre la taula i els consellers en podem disposar”.

La també consellera socialdemòcrata Judit Salazar ha preguntat per per l'adequació de la llei de la Llei de la Funció Pública a la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar dos articles, que fan referència als horaris i jornades laborals dels treballadors i a la llibertat sindical, perquè vulneren l'article 40 de la Constitució. L'article de la Carta Magna exposa, textualment, que "la regulació de l'exercici dels drets reconeguts en aquest títol només es pot dur a terme per llei.

Els drets dels capítols III i IV s'han de regular mitjançant lleis qualificades", el que vol dir que aquest punt de l'article de la Llei referent als horaris laborals no es pot desplegar mitjançant un reglament sinó que s'ha de fer dins del text legislatiu. Per tant, segons ha dictaminat, "han de ser declarats nuls i sense efecte". La ministra de Funció Pública, Judith Pallarés ha contestat que es reformaran els dos articles, es desenvoluparan reglaments i es treballarà més enllà per la modernització de l'administració. i el servei al ciutadà.

El Govern reconeix que s'han perdut 51,7 milions en el Fons de Jubilació de la CASS

La primera sessió de preguntes de la legislatura ha acabat amb la del conseller del PS, Joaquim Miró que ha fet referència a les pèrdues del Fons de Jubilació de la CASS durant l'any 2018. El ministre d'Economia, Eric Jover ha reconegut que s'han perdut 51,7 milions però ha afegit que es compleix amb el mandat de rendibilitats superiors a la inflació a mig i llarg termini. Miró també ha demanat que es limitessin els riscos d'inversió mentre que Jover ha defensat que el pes de la renda variable respecte a altres fons és limitat i que l'objectiu és aconseguir la rendibilitat encomanada. Amb tot, Miró ha acabat afirmant que: "hi ha una volatilitat que no creiem que sigui adient per gestionar els diners que han de garantir la nostra jubilació. Seria interessant avaluar buscar productes de menys risc”.

La sessió ha servit també per constatar els bons resultats de la prova pilot que s'està fent per evitar les cues del matí a la sortida de la Massana en direcció Escaldes-Engordany. El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres ha destacat que el dispositiu de la rotonda d'Anyós se suspendrà quan acabi el curs escolar i es tornaran a aplicar el setembre. A més a més, ha avançat que ja s'està treballant amb una empresa d'enginyeria per instal·lar uns carrils reversibles entre la rotonda i l'accés nord al túnel del Pont Pla.

 

 

 

 

 

Etiquetes

Comentaris

Trending