Espot assegura que es porta Stop Violències a la fiscalia en defensa dels treballadors públics

El cap de Govern assegura que no es pot tolerar que la presidenta de l’entitat acusi els funcionaris de coaccionar dones per donar infants en adopció o promoure incapacitacions

-
-
El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que l’executiu ha posat en coneixement de la fiscalia tant l’informe que Stop Violències va presentar davant el Comitè per a l’eradicació de les discriminacions vers la dona (Cedaw) com altres declaracions fetes per la presidenta de l’entitat, Vanesa Mendoza, en un exercici de defensa dels treballadors del ministeri d’Afers Socials. Espot ha garantit que no s’actua contra Mendoza “ni per feminista ni per defensar l’avortament” sinó per haver “traspassat” una línia vermella respecte dels funcionaris.

Espot ha garantit que no hi ha una causa efecte entre la decisió de posar en coneixement del ministeri públic certes afirmacions d’Stop Violències i les conclusions de l’organisme de les Nacions Unides (ONU). El màxim responsable de l’executiu ha afirmat que la decisió de portar Mendoza a la fiscalia es va adoptar abans que la Cedaw emetés les seves observacions finals. “No és una qüestió d’estratègia ni d’oportunitat política”, ha remarcat Espot, que ha insistit en què “tenim l’obligació de defensar i protegir els treballadors públics”.

La presidenta d’Stop Violències hauria mantingut en diferents fòrums, segons que ha matisat Espot, que des del ministeri s’hauria coaccionat a dones perquè no avortessin i donessin els infants en adopció o que s’haurien promogut incapacitacions de dones sense recursos, dos escenaris que el cap de Govern ha negat rotundament que s’hagin produït. El màxim responsable executiu ha afirmat que hi ha dos escenaris: expedientar funcionaris si fos cert el denunciat per Vanesa Mendoza o actuar contra la presidenta d’Stop Violències.

El mandatari governamental manté que “a Andorra hi ha llibertat d’expressió però hi ha una línia vermella que s’ha traspassat” i acusa Mendoza d'haver difamat, calumniat i injuriat funcionaris

Xavier Espot ha aprofitat el marc de la Nit Literària, que se celebra en un hotel d’Arinsal, per remarcar que posant les manifestacions d’Stop Violències en coneixement de la fiscalia, si escau, Vanesa Mendoza tindrà la possibilitat de defensar-se tot provant que allò que va dir és cert. Espot, però, considera que no hi ha cap ni una prova i que essent fals l’argumentat, tot plegat està “fora de to” alhora que les paraules de Mendoza són “de gravetat extrema” i, per tant, “no ens podem quedar de braços creuats”. En aquest punt ha llançat un dard al PS i el debat sobre la Llei de la Funció Pública. “Deien que DA deixava desprotegits els funcionaris” i creu que si ara el Govern no actués passaria el mateix.

Espot, que ha tirat pilotes fora quan se li ha demanat si estava satisfet amb l’actuació de la delegació andorrana davant la Cedaw o si no hauria estat més escaient que aquella delegació hagués rebatut adequadament les manifestacions de Vanesa Mendoza, ha garantit que “a Andorra hi ha llibertat d’expressió però hi ha una línia vermella que s’ha traspassat”, i que és la de la “difamació, la injúria i la calúmnia”. El cap de l’executiu ha mirat de treure ferro al contundent informe de la Cedaw. “No és una guerra entre el Govern i l’ONU”. I ha assegurat estar convençut que no pel fet de portar Stop Violències a la fiscalia l’ONU encara posarà més el focus en el Principat i l’exigència que despenalitzi d’una vegada per sempre l’avortament en els tres supòsits bàsics.

“Hem de tenir un debat serè i tranquil i aquests exabruptes fan un mal favor”, ha assegurat Espot, que ha remarcat que “sóc conscient que tenim una situació difícil que mereix solucions pensades i meditades”. Justament, ha reclamat poder debatre la qüestió de manera pausada i ha assegurat que tant ell personalment com el Govern en el seu conjunt estan compromesos en la defensa dels drets de les dones. I que “una primera solució” és el servei integral d’acompanyament que s’està acabant de perfilar. Per a Espot, serà “un pas endavant significatiu” que hauria de servir de preàmbul en la recerca d’“altres solucions que encaixin en el nostre règim institucional”. El mandatari governamental ha deixat clar que “qualsevol avenç” que es pugui fer en la qüestió de la interrupció de l’embaràs s’ha de fer amb el consens de totes les institucions de l’Estat.

Comentaris (9)

Trending