Tret de sortida als Jocs dels Petits Estats de Malta

La delegació andorrana, amb 66 atletes, ha estat la primera a desfilar durant la cerimònia d’obertura de l’esdeveniment, que s’allargarà fins al 3 de juny i en el qual ja competiran aquest dimarts un bon nombre de representants del Principat

La delegació andorrana ha estat la primera a desfilar.
La delegació andorrana ha estat la primera a desfilar.

Malta ha viscut aquest dilluns el tret de sortida dels Jocs dels Petits Estats, l’edició prèvia a la que s’ha de celebrar a Andorra d’aquí a dos anys, el 2025. La cerimònia d’inauguració ha servit per obrir oficialment la primera cita que se celebra després de la pandèmia -cal recordar que el Principat, justament, va renunciar a organitzar els del 2021 pels dubtes que generava la crisi sanitària-. La delegació pirinenca, amb una seixantena llarga de representants, ha estat la primera a desfilar durant l’acte, al final del qual les autoritats malteses han fet els habituals discursos per obrir la competició.

Els Jocs -que ja han comptat al llarg d’aquest dilluns amb alguna competició, tot i que sense presència andorrana- s’allargaran fins al 3 de juny. La cerimònia inaugural s’ha celebrat a Floriana i ha comptat amb la participació de tots els països participants en els jocs: Xipre, Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, Montenegro, San Marino i Andorra.

Nahuel Carabaña i Nàdia Tudó han estat els encarregats de portar la bandera d’Andorra en la desfilada. De fet, en ser un ordre alfabètic, els del Principat han estat els primers esportistes a ser ovacionats pel nombrós públic assistent. El punt culminant de la cerimònia ha estat, com no pot ser d’una altra forma, l’encesa del pebeter amb la flama olímpica, en mig d’un espectacle pirotènic.

En total, són 66 els andorrans que competiran al llarg d’aquests dies. Són 40 més que en l’edició d’ara fa quatre anys, a Montenegro. Molts d’ells ja començaran la seva participació en la jornada d’aquest dimarts, com ara els tennistes Joan Cervós o Damien Gelabert; o els nedadors Bernat i Tomàs Lomero, entre altres.

JocsMalta1

A banda dels esportistes, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i el secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, s’han desplaçat a Malta per ser presents a la cerimònia, acompanyats de representants del Comitè Olímpic Andorrà. Al matí, Bonell ha pres part en la Conferència de ministres d’Esports que ha impulsat Malta.

La trobada s’ha dividit amb dues taules rodones on, en primer lloc, s’ha tractat l’esport d’alt nivell i, en segon lloc, l’esport de base, ambdues temàtiques englobades sota el paraigua de ser un petit estat. En el primer cas, Bonell ha exposat als seus homòlegs la situació a Andorra on actualment hi ha més de 8.000 llicències esportives, el que suposa un 10% de la població total. “Hem dut a terme una important inversió en les instal·lacions del centre per satisfer les necessitats dels atletes”, ha apuntat en referència a l’ampliació del centre de tecnificació d’Ordino.

En la segona taula, centrada en l’esport base, la ministra ha enllaçat que si els resultats d’elit arriben és perquè “hi ha un bon treball amb la base, i no només tècnic sinó també en valors”. En aquesta matèria, Bonell ha exemplificat els diversos projectes que ja s’impulsen des de l’EFPEM perquè els monitors estiguin degudament formats i puguin aprofitar al màxim les capacitats dels joves esportistes.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending