Relleu generacional a l’equip de curses de muntanya de la FAM

Arnau Soldevila, Ariadna Fenés i Marc Gasa configuren una de les seleccions més minses i joves dels darrers temps, i seran complementats per altres atletes que compleixin els criteris que marca la federació

Els atletes i tècnics amb membres de la FAM i representants dels patrocinadors.
Els atletes i tècnics amb membres de la FAM i representants dels patrocinadors. Toni Solanelles

Canvi generacional en l’equip d’estiu de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM). La retirada d’Òscar i Marc Casal dóna pas a una de les seleccions més minses i més joves de sempre per tal de defensar els colors d’Andorra a les curses de muntanya. Arnau Soldevila (25 anys), Ariadna Fenés (33) i Marc Gasa (25) lideren l’equip. “Estem encantats de començar una nova etapa”, ha celebrat el director tècnic de la FAM, Carlo Ferrari. “Hi ha molt futur sempre que se sumin moltes temporades de continuïtat”, ha indicat el seleccionar Fabrizio Gravina.

La temporada comença molt aviat. Massa aviat si es tenen en compte les paraules de Fenés, que com els seus dos companys està molt motivada i expectant per aquesta nova etapa, però que, a la seva manera, ha reconegut no estar encara ni molt menys a ple rendiment per afrontar la primera cursa de l’Skyrunner World Series, que arrenca dissabte de la setmana vinent a la població espanyola de Calamorro. A l’Skyrunning World Series 2023 s’hi acudeix “com a equip nacional, però cadascú buscarà els seus propis resultats”, ha afirmat el seleccionador.

L’Skyrrunning són sis curses on no està clar que s’acudeixi a totes. Després, els corredors sèniors competiran el juliol a l’Europeu que se celebra a Montenegro i els atletes juvenils participaran al Mundial, a l’agost, que enguany es fa a Itàlia. Gravina ha destacat també la participació al campionat d’Espanya vertical atès que “la carrera vertical és fonamental, és molt important”. I la Copa d’Andorra, que consistirà d’onze proves, quatre de les quals verticals.

El circuit estatal, ha explicat Ferrari, comença el 6 de maig i tindrà una mica de tot. Des de curses de 10 quilòmetres a d’altres de més de 100. Curses d’un dia i de dos… Més tècniques i menys. “Som un país petit però que tenim molta activitat”, ha ressaltat el director tècnic de la FAM, que ha recordat que totes les proves tenen la part juvenil i que totes les curses verticals puntuen per la general però, alhora, hi haurà una classificació específica només de les verticals.

VALORACIONS

El seleccionador andorrà ha destacat, és clar, el canvi generacional. Tots els presents, patrocinadors inclosos, han agraït la feina feta pels atletes que s’han retirat, i l’experiència que han traspassat especialment a Soldevila i Fenés, com ells mateixos han destacat en el seu torn de paraula. “L’edat mitjana ha baixat de manera important”, ha indicat Gravina, que ha celebrat que això “ens dona molta futurabilitat”. Ha parlat de temporada de transició però no només. “La millora es veu amb el temps”, ha deixat clar el tècnic. “Les transicions necessiten temps i treball”.

IMG 7461
Fabrizio Gravina donant explicacions.

Fabrizio Gravina també ha destacat com n’és d’important el treball individual perquè “el genèric no serveix, cada esportista és un món”. El seleccionador ha ressaltat el lideratge que ha de tenir Arnau Soldevila, però sobretot s’ha centrat en Fenés i Gasa. de la primera ha destacat que “ha entrat fort i amb molt potencial. Ha aportat una solidesa important”. De Gasa n’ha dit que “l’hem tingut en observació i es mereix l’oportunitat d’estar a l’equip”. Gravina ha destacat en general que els atletes han captat l’experiència dels retirats i ara “tenen ganes de ser ells els protagonistes. Per treball i ganes no serà. Ni per part de la FAM ni per part dels esportistes”.

Gravina ha destacat que hi ha un grup de joves, sobretot lligats a l’esquí de muntanya, que poden donar un molt bon nivell. Però “no cremarem el personal”. Per cada cursa s’anirà avaluant quins corredors hi poden acudir. En principi, Soldevila, Fenés i Gasa hi tenen la participació automàticament garantida a totes les curses.

ELS ATLETES

Arnau Soldevila ha afirmat veure “una etapa positiva. Som un equip petit però alhora que ens ajuntem molt. Veiem un futur, veig joves que poden despuntar. Ens hem d’adaptar, potser no tindrem la part racional” dels atletes més experimentats, i ha citat els Casal i els Teixidó, sense l’aportació dels quals “segurament no hauria arribat al nivell que tinc”. Soldevila, que ha ressaltat el fet de “pensar més en el procés que els resultats”, encara que sempre és agraït fer podi en un Mundial, ha fet vots per ser “estable, no tenir alts i baixos i ser molt competitiu”. I s’ha definit en dues paraules: “Motivació i estabilitat.”

També la motivació marca Ariadna Fenés. Debutarà la setmana vinent. “És la primera presa de contacte i ara mateix estem a l’expectativa”, ha reconegut l’atleta, que aspira a entrar al top10 encara que no serà fins al juliol quan estigui al seu màxim nivell. “Hem de veure en quina fase ens situem”. De la seva banda, Marc Gasa, que deixa el ciclisme per centrar-se del tot en les curses de muntanyes ha deixat clar que “ho intentarem fer el millor possible” i que afronta la temporada amb “incertesa i motivació”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending