Reacció sense premi a la Copa

L’FC Andorra paga car un primer temps fluix i cau al torneig del KO contra un Llevant que s’ha avançat amb gols de Brugui i Cantero, però al qual ha posat contra les cordes després que Iván Gil retallés la diferència (2-1)

Bakis intenta superar un rival.
Bakis intenta superar un rival. FC Andorra

La Copa s’ha acabat, enguany, per a l’FC Andorra. Els tricolors han pagat un primer temps fluix i han caigut al camp del Llevant (2-1), en un partit en el qual han reaccionat després del descans. Els d’Eder Sarabia han merescut forçar, com a mínim, la pròrroga, però no han aprofitat les opcions clares que han tingut per igualar el duel. D’aquesta forma, s’esvaeix la possibilitat de veure al Nacional una eliminatòria contra un Primera Divisió.

Ni tan sols davant un equip en ratxa, l’Andorra ha renunciat al seu estil. A diferència de molts altres partits disputats pel Llevant al Ciutat de València, la iniciativa l’ha dut el rival, però els de Javi Calleja han evidenciat la confiança que els atorga el fet d’acumular més de dos mesos sense perdre, jugar a casa i el seu potencial de plantilla. En tot moment han sabut esperar el seu moment i han demostrat que dominen a la perfecció el joc en transició.

I així ha arribat el primer gol, abans del quart d’hora. Una pilota perduda a la zona medul·lar ha propiciat una bona obertura de Cantero cap a la banda i allà Pubill, incorporant-se a l’atac, ha filtrat la passada a l’àrea. Wesley l’ha deixat passar i Brugué ha rematat sense opció per a Marc Vidal, porter titular dels tricolors.

El gol no ha variat el panorama. L’Andorra ha continuat confiant en el seu estil. I al Llevant, tot sigui dit, li ha anat bé. L’ha deixat fer, defensant-se amb ordre, sense deixar generar ocasions de perill. Tots justs córners, fins a vuit. I en estratègia, els d’Eder Sarabia no han trobat la fórmula de l’èxit.

Un moment del partit.

Al contrari, en una d’aquestes accions, han patit una contra gairebé digna del Real Madrid. La defensa granota ha refusat i Cantero ha escapat per velocitat en una cursa de més de 70 metres. S’ha aconseguit plantar davant Marc Vidal i l’ha afusellat. El porter tricolor ha aconseguit tocar la pilota, però no prou per evitar el 2-0. L’eliminatòria quedava molt coll amunt per als d’Eder Sarabia just abans del descans.

Si es volia tenir opcions de superar la ronda calia millorar al segon temps. Sobretot a l’hora de transformar el control en accions. I això s’ha traduït en uns primers xuts llunyans, com el de Pastor al 52’, massa centrat. S’havia de ser més vertical. I, sobretot, escurçar diferències com més aviat millor per ficar-se al duel.

I l’Andorra ho ha aconseguit al 59’. Almpanis ha fet una bona acció per la banda esquerra. El grec ha vist sol Iván Gil al costat del vèrtex de l’àrea i el català, marca de la casa novament, s’ha inventat un potent xut que ha sorprès Femenías. Era el 2-1 que ficava els tricolors en el partit.

Un jugador tricolor intenta un xut pressionat per un defensa local.

El gol ha esperonat l’Andorra i ha posat nervis en un Llevant que veia perillar el que semblava un còmode triomf. De fet, l’empat podria haver arribat ben d’hora. Al 65’, Bakis, sol davant Femenías, ha vist com el porter local li treia la pilota i, segons més tard, ha estat Almpanis qui ha recollit un refús defensiu però no ha pogut enviar l’esfèrica entre els tres pals.

El duel s’ha convertit de fet en un setge tricolor i el turc i el grec han tingut de nou la igualada a les seves botes en una doble opció (71’). Femenías ha salvat el primer xut de Bakis i un defensa ha salvat sota pals la rematada en el refús d’Almpanis. Amb un Andorra bolcat, lògicament, les contres eren un perill, com ha evidenciat al 73’ Cantero en una acció salvada, ara sí, per Marc Vidal.

Bakis veu com un jugador granota se li anticipa en un intent d'endur-se la pilota.

En el darrer quart d’hora, l’Andorra ho ha seguit intentant. Sarabia ha posat tota la carn a la graella, amb l’entrada al camp de Marc Fernández, Bundu i Carlos Martínez. El Llevant també ha reaccionat donant minuts als titulars habituals, conscient del risc que corria. Fins al darrer instant, els tricolors han buscat la porteria contrària, però els granota han tancat bé línies i no han cedit més opcions. Tot i això, al descompte, una bona acció de Bundu ha provocat un bon esglai a la graderia del Ciutat de València; la seva centrada, però, no ha trobat rematador.

Així doncs, s’acaba l’aventura copera de l’Andorra, que haurà d’esperar un altre any per repetir un enfrontament contra equips de la màxima categoria. Ara sí, toca vacances. El següent partit ja serà el 2023, el cap de setmana de Reis amb l’inici de la segona volta i la visita de l’Oviedo  Nacional.

Camp: Ciutat de València.
UD LLEVANT (2): Femeníias, Pubill (Son, 88’), Postigo, Franquesa, Álex Muñoz, Pablo Martínez, Pepelu, Cantero (Saracchi, 88’), Montiel (De Frutos, 71’), Wesley (Bouldini, 71’) i Brugui (Iborra, 62’).
FC ANDORRA (1): Marc Vidal, Pastor, Vilanova, Mika Mármol, Pampín, Aguado (Jandro, 79’), Iván Gil, Bover (Moha, 74’), Valera (Marc Fernández, 74’), Almpanis (Bundu, 74’) i Bakis (Carlos Martínez, 84’).
Àrbitre: Galech Apezteguia (Navarra). T.G.: - / Vilanova.
Gols: 1-0, Brugui (12’). 2-0, Cantero (42’). 2-1, Iván Gil (59’).