La millor estrena possible

L’FC Andorra debuta a Segona amb una victòria de prestigi al camp de l’Oviedo (0-1) gràcies a un gol al temps de descompte d’un protagonista inesperat: el jugador del planter, Pau Casadesús

La celebració del gol de la victòria al camp de l'Oviedo.
La celebració del gol de la victòria al camp de l'Oviedo. FC ANDORRA

Ja havia de ser un gran dia, el del debut a Segona de l’FC Andorra. Encara, però, ha estat millor. Els tricolors han donat la campanada sumant la victòria (0-1) al camp de l’Oviedo. Un gol d’un protagonista inesperat, Pau Casadesús, al temps de descompte, ha permès els d’Eder Sarabia estrenar-se amb triomf a LaLiga Smartbank en un partit on ha tingut moments de control i instants de patiment davant un dels ‘cocos’ de la categoria. El camí, per ara, s’enceta amb alegria.

El duel ha començat amb una clara diferenciació d’estils. L’Oviedo, amb dos homes alts a dalt com Borja Bastón, un dels dos màxims anotadors de la passada temporada a la categoria, i Obeng, no ha tingut problemes a buscar el joc més directe, mentre que l’Andorra, amb la sorpresa del recent arribat Petxarroman a l’onze, apostava, novament, pel seu estil: sortir amb la pilota tocant i tocant. No era, però, tasca senzilla. Els asturians pressionaven a dalt i, ja a terreny propi, ajuntaven línies i reduïen espais.

Durant els primers 45 minuts, tots dos equips han sabut contrarestar els seus respectius estils. Ni un ni l’altre han pogut trobar ocasions clares de gol. Per part local, el més semblant a una oportunitat l’ha tingut  Obeng, culminant una acció d’estratègia. El seu cop de cap, a l’11’, ha estat fluix i fàcil per Lizoain, que almenys en la jornada del debut, li ha guanyat a Ratti i Marc Vidal la disputa per la titularitat sota pals.

Segons passaven els minuts, l’Andorra ha estat més fi a l’hora de tocar i s’ha apropat més a l’àrea rival. Tampoc, però, ha estat capaç de generar excessiu perill. Ho ha intentat Bover, al 33’, finalitzant amb un xut tou des de la frontal i ben aturat per Tomeu Nadal una contra que prometia molt més.

Oviedo - Andorra
Un instant del partit.

Sense gols, doncs, s’ha arribat al descans. Després del pas per vestuaris, el duel s’ha animat a base de llançaments llunyans. Ho ha intentat primer Petxarroman (49’). El xut ha marxat desviat a l’esquerra de la porteria de Tomeu Nadal. La rèplica asturiana anava més ben dirigida i ha obligat Lizoain a reaccionar ràpid per refusar el tir d’Hugo Rama.

Encara més clara, però, ha estat l’ocasió que ha tingut l’Andorra al 52’. Bona acció de Carlos Martínez a la frontal. El mataroní no ha trobat espai per xutar, però sí que ha arrossegat la defensa per deixar sol Alti i fer-li la passada. Tomeu Nadal ha salvat la rematada de l’exblaugrana i l’ha enviat a córner.

L’opció ha donat pas, curiosament, als pitjors minuts de l’Andorra sobre la gespa. Ha perdut la pilota i d’això s’ha aprofitat un Oviedo més incisiu per generar aproximacions i tancar els tricolors al seu camp. Tocava, doncs, saber-se defensar i els jugadors d’Eder Sarabia han superat amb nota l’examen. El segon objectiu era clar: recuperar un cert control del duel, fet que ha assolit a partir de la sortida al camp d’Héctor Hevel, al 68’.

Onze Andorra Oviedo
El primer onze de l'FC Andorra a Segona.

Justament, un altre moviment de banqueta, en aquest cas de Jon Pérez Bolo, ha permès l’Oviedo recuperar la iniciativa en el darrer quart d’hora. L’entrada al camp de l’ex del Granada, Montoro, i de Jimmy, ha donat un nou aire als asturians, que, ara sí, han generat diverses ocasions clares de gol.

La primera, al 79’, amb una centrada des de la dreta de Borja Bastón que Sergi Enrich ha rematat de cap desviat a l’esquerra de la porteria de Lizoain. També desviat ha marxat la rematada franca, dins l’àrea, de Montoro (80’). Sangalli, instants després, ha tingut també una bona opció. Afortunadament, el seu xut ha estat massa tou i centrat i el porter tricolor l’ha pogut aturar.

Al tram final, l’Andorra ha pogut recuperar novament la pilota i treure’s de sobre el domini local. Hi ha ajudat, a més, l’expulsió -primera intervenció del VAR a la lliga tricolor- d’Enrich per una dura entrada sobre Petxarroman. Amb un descompte llarg –seran habituals aquesta temporada- tot podia passar.

Petxarroman ha estat titular al lateral dret i ha completat un bon partit.

I ha passat. L’Andorra, amb un home més, hi ha cregut fins al final. I aprofitant un córner tret gairebé del no-res, ha trenat una bona acció que ha permès Héctor Hevel, des de la banda esquerra, col·locar una magnífica centrada perquè Pau Casadesús, que havia sortit instants abans per esgarrapar segons i donar solidesa durant els instants finals, hagi connectat amb el cap el 0-1. Gol històric que ha permès l’Andorra estrenar-se amb victòria al futbol professional.

Primers tres punts de la temporada, doncs i victòria de prestigi que, no pot ser d’una altra forma, s’ha celebrat amb molta alegria. El segon pas del camí arriba en cinc dies, dissabte, a l’altre gran estadi asturià: El Molinón, amb l’Sporting com a rival.

FITXA TECNICA

Camp: Nuevo Carlos Tartiere. 14.200 espectadors.
REAL OVIEDO (0): Tomeu Nadal, Lucas, Rodri, Calvo, Aceves, Luismi (Jimmy, 76’), Hugo (Montoro, 76’), Viti (Sangalli, 68’), Borja Sánchez (Sergi Enrich, 68’), Obeng (Marcelo Flores, 55’) i Borja Bastón.
FC ANDORRA (1): Lizoain, Petxarroman, Alende, Vilanova, Martí Vilà, Aguado, Molina (Iván Gil, 76’), Bover, Marc Fernández (Jacobo, 76’), Alti (Héctor Hevel, 68’) i Carlos Martínez (Pau Casadesús, 87’).
Àrbitre: Fuentes Molina (València). T.G.: - / Petxarroman. T.V.: Sergi Enrich (88’).
Gol: 0-1, Pau Casadesús (95’).

Eder Sarabia: “Hem tingut personalitat”

L’alegria era ben visible a la cara d’Eder Sarabia. En roda de premsa, el basc ha volgut destacar “la personalitat” que ha tingut l’equip durant els noranta minuts al Tartiere, clau, al seu entendre, en la victòria aconseguida en “un partit molt gran”. El tècnic tricolor no ha tingut problemes a reconèixer que el duel ha tingut moments complicats, però ha valorat que “els hem sabut portar”. I, després, “estar encertats quan hem tingut l’oportunitat”. També ha bromejat amb el fet que l’autor del gol hagi estat Pau Casadesús. “Crec que és el primer que fa des d’infantils”, ha apuntat en to de conya.