Decepció, golejada i fanalet vermell per tancar la Lliga de Nacions

Andorra, que aspirava a evitar la darrera plaça del grup, cau de forma clara (0-5) davant una Letònia superior que no dona opcions i no perdona una selecció massa fràgil en defensa

Un instant del darrer duel disputat per la selecció.
Un instant del darrer duel disputat per la selecció. FAF

Final decebedor de la selecció andorrana en la seva segona participació en la Lliga de Nacions de la UEFA. Els tricolors han caigut derrotats i golejats (0-5) davant Letònia, que no ha donat opció en cap moment del partit en el qual estava en joc evitar el fanalet vermell del grup 1 de la Lliga D. Al contrari que en el partit d’anada, els de Koldo Álvarez han concedit massa en defensa i gairebé no han creat perill. Així doncs, novament l’equip acaba cuer, amb només dos punts sumats en sis partits davant rivals, a priori, d’un nivell similar.

No ha entrat bé Andorra en el partit. A diferència del passat dissabte, quan la selecció va completar una molt bona primera part i es va avançar en el marcador, contra els bàltics ha passat tot el contrari. Una badada en una acció a pilota aturada ha permès Letònia avançar-se en el marcador. Massa concessions en defensa i massa facilitats perquè Cernomordijs hagi rematat des de l’interior de la petita, superant un Gomes totalment desbordat.

Els tricolors han intentat reaccionar, però sense encert. Letònia ha continuat essent superior i, de fet, només la manca de punteria de Gutkovskis ha impedit ampliar l’avantatge. El davanter ha tingut dues opcions molt bones, al 19’ i al 26’ però en totes dues ha xutat desviat malgrat tenir-ho tot a favor.

WhatsApp Image 2020 11 17 at 21.56.46
Emili Garcia lluita una pilota aèria.

El domini dels visitants ha continuat sense que Andorra hagi trobat la forma de canviar la dinàmica del duel o, com a mínim, generar alguna acció de perill. Al contrari, novament, al 38’, ha estat Letònia qui ha tingut molt a prop el segon, amb un xut de Karklkins des de la frontal que ha obligat Gomes a posar una bona mà per enviar la pilota a córner. Dos minuts després, Cervós ha intentat un llançament també llunyà que ha marxat massa desviat.

Just abans del descans ha arribat l’opció més clara per a Andorra. La rematada de Vieira, amb el cap, ha estat, però, massa forçada, i l’ha pogut deturar el porter letó Ozols.

WhatsApp Image 2020 11 17 at 21.56.47(1)
Gomes salva un xut des de la frontal de Karklkins.

Res ha canviat gaire després del descans. Letònia ha continuat dominant i, fruit d’aquest control, no ha trigat gaire a tornar a crear perill. I, en aquesta ocasió, a sentenciar. Janis Ikaunieks ha culminat una bona acció col·lectiva i una paret gairebé al primer toc amb Cernomordijs.

Sense temps per reaccionar, Andorra ha encaixat el tercer. Novament, en una acció on ha faltat contundència defensiva. Córner que pica Karklins des de la banda esquerra de l’atac bàltic i, un altre cop, Ikaunieks és més llest que ningú i connecta amb el cap una inapel·lable rematada.

WhatsApp Image 2020 11 17 at 21.56.46(1)
Una de les poques aproximacions d'Andorra amb perill en tot el partit.

La selecció ha abaixat els braços i, per acabar de completar el desastre ha encaixat dos gols més des dels onze metre. Al 69’, Emili Garcia ha comès penal sobre Gutkovskis. Ell mateix s’ha encarregat de transformar la pena màxima enganyant Gomes i de fer pujar el 0-4 al marcador. I al 89’, ha estat Christian García, que a més ha acabat expulsat, qui ha fet caure Krollis dins l’àrea. El mateix jugador letó ha estat l’encarregat de tancar la maneta.

No ha estat, doncs, un bon final de la segona participació en la Lliga de Nacions, torneig on, cal recordar, el rival són, a priori, d’un nivell similar. Dos punts en sis partits no és un bagatge positiu per a la selecció que, a més, ha encaixat una dolorosa golejada. L’únic punt positiu del partit, el centenari com a internacional de Vieira que, però, no recordarà amb especial alegria.

FITXA TÈCNICA

Camp: Estadi Nacional.
ANDORRA (0): Gomes, Jordi Rubio (Álex Martínez, 66’), Christian Garcia, Emili, Moi San Nicolás, Christian Martínez (Ludo, 85’), Rebés, Marc Pujol (Moreno, 85’), Cervós, Cucu (Sánchez, 78’) i Vieira (Aláez, 66’).
LETÒNIA (5): Ozols, Savaj¡lnieks, Cernomordijs, Dubra, Jurkovskis, Kamess (Ontuzans, 75’), Karklins, Zjuzins (Saveljevs, 54’), Ciganiks (David Ikaunieks, 82’), Janis Ikaunieks (Kigurs, 75’) i Gutkovskis (Krollis, 74’).
Àrbitre: Dimitar Mechkarovski (Macedònia del Nord). T.G.: Christian Garcia, Cucu, Vieira, Cervós, Sánchez / Ontuzans, Kamess, Ikaunieks i Zjuzins.
Gols:  0-1, Cernomordijs (6’). 0-2, Janis Ikaunieks (57’). 3-0, Janis Ikaunieks (60’). 4-0, Gutkovskis, pen. (70’). 0-5, Krollis, pen. (90’)