Els canvis a la nova llei de l’esport espanyola allunyen el risc d’una vaga que afecti l’FC Andorra

Dues de les exigències de LaLiga s’han acabat incloent en el text, tot i que encara falta la disposició contra la Superlliga, que encara té l’opció d’acabar entrant durant el tràmit al Senat

El president de LaLiga, Javier Tebas.
El president de LaLiga, Javier Tebas.

La possibilitat d’una vaga -o millor dit un tancament patronal- a Primera i Segona Divisió sembla que s’allunya. Almenys, clubs i partits polítics han apropat postures. La comissió d’Esports del congrés ha acabat acceptant dues de les peticions que la majoria d’entitats de LaLiga exigien en la nova llei que regularà el sector. Només quedaria pendent la regulació antiSuperliga, que encara tindria opcions quan el text passi pel Senat.

No ha estat però una sessió fàcil. A la pressió dels clubs (38 dels 41 que estan representats a la patronal, amb l’excepció d’FC Barcelona, Real Madrid i Athletic) s’ha sumat la que ha fet Unidas Podemos, soci del govern de coalició amb el PSOE. La reunió, de fet, s’ha arribat a aturar durant una hora i mitja per cercar aquest acord. Finalment, s’han pogut introduir dues de les esmenes que, en un primer moment, LaLiga havia demanat i que els dos grans partits havien acabat retirant.

Així, per un costat, la llei mantindrà que si la Federació vol canviar el format o alguna característica clau de les competicions, com ara el nombre d’equips participants, la patronal haurà d’emetre un informe previ favorable. Per tant, qualsevol modificació requerirà l’acord entre dues entitats que, no es pot oblidar, no mantenen les millors relacions, amb una animadversió gens amagada entre els seus màxims responsables, Luís Rubiales i Javier Tebas, respectivament.

Javier Tebas, president de LaLiga.

Relacionat

L’amenaça de vaga plana sobre l’FC Andorra-Ponferradina

També s’acaba incorporant el que volia la patronal pel que fa a l’explotació comercial dels seus drets. LaLiga entenia que el redactat original podia posar en perill acords ja signats i en vigor, com ara l’assolit amb el fons CVC del qual, cal recordar, també s’ha beneficiat l’FC Andorra.

Amb aquestes dues demandes acomplertes, s’allunya, doncs, l’amenaça d’aturada patronal que planava sobre la competició. De fet, tot semblava indicar que si la llei s’hagués aprovat en el seu redactat original, dijous l’assemblea de LaLiga posaria sobre la taula una vaga a partir del cap de setmana, que hauria afectat el duel previst pel dissabte entre Andorra i Ponferradina corresponent a la jornada 13 de Segona Divisió.

Queda, però, un darrer escull a superar: la clàusula antiSuperlliga. LaLiga voldria poder vetar aquells clubs que participessin en un campionat no reconegut per UEFA o FIFA. De fet, es tracta d’una fórmula aplicada en el seu dia a Anglaterra i que va provocar que els clubs de la Premier League es retiressin del projecte liderat pel president del Real Madrid, Florentino Pérez. Per ara, no es fixa a la llei perquè PSOE i PP s’han negat, però encara hi ha una darrera opció: un cop la llei s’aprovi al Congrés, ha de passar pel Senat i la patronal del futbol espanyol ja ha deixat clar que continuarà pressionant.

Comentaris (1)

Trending