L’amenaça de vaga plana sobre l’FC Andorra-Ponferradina

Si la comissió responsable del congrés valida la llei de l’esport sense les esmenes reclamades per 38 dels 41 clubs amb plaça al futbol professional, aquests podrien plantejar dijous un tancament patronal que aturaria la competició a Primera i Segona

Javier Tebas, president de LaLiga.
Javier Tebas, president de LaLiga.

El cap de setmana vinent està prevista la tretzena jornada de lliga a Segona Divisió, amb el duel entre FC Andorra i Ponferradina marcat per dissabte a les dotze. Ara per ara, però, no és segur que aquest duel ni la resta es disputin. El motiu? La nova llei de l’esport que es troba a punt de ser aprovada al congrés espanyol. Fins a 38 dels 41 clubs del futbol professional s’hi oposen en no haver incorporat uns canvis que s’havien demanat i que volien principalment evitar la possible creació d’una Superlliga. I, ara, aquestes entitats podrien decidir anar a la vaga.

Bé, expressat d’una forma més correcta, el que hi ha sobre la taula és una amenaça de tancament patronal. És a dir, les empreses -en aquest cas els clubs- aturarien la seva activitat. I això, evidentment, vol dir parar la competició. Tant a Segona com a Primera. Únicament tres entitats es desmarquen d’aquesta posició: els dos grans, Barcelona i Madrid, i l’Athletic. La resta, almenys fins ara, mantenen una defensa aferrissada del que, al seu entendre, hauria d’incloure la nova llei de l’esport.

Dijous, hi ha assemblea de LaLiga i la comissió de la patronal podria proposar, en funció de quin sigui el resultat final del text, una aturada de la competició a Segona i a Primera

El text s’ha de tancar aquest dimarts a la comissió respectiva del congrés. I, posteriorment seria dut al ple per a la seva aprovació. I ho faria sense unes esmenes que, inicialment, la patronal dels clubs havia pactat amb els dos principals partits: socialistes i populars. I aquí rau la clau d’un conflicte que semblava haver-se relaxat fa uns dies amb una reunió entre representants de LaLiga i el ministre d’esports, Miquel Iceta. Ara, però, tot s’ha tornat a escalfar, un cop s’ha comprovat que la llei no contindrà les demandes dels clubs.

Més concretament, tres són els punts claus. Per un costat, els clubs volien que el text incorporés la possibilitat que la patronal tingués l’opció de fer informes vinculants segons els quals la Federació hauria de retirar la llicència a aquelles entitats que, pel seu compte, volguessin crear noves competicions. Ras i curt, es volia una clàusula antiSuperlliga. La majoria dels equips entenen que si es crea aquest torneig, acabarà menjant-se gran part del pastís de drets televisius actual.

En segon lloc, es volia que LaLiga també hagués d’emetre un informe preceptiu i vinculant davant els canvis que la Federació volgués fer a les competicions. Aquesta opció no està ara contemplada al text i, per tant, es deixaria a l’ens amb plena llibertat per modificar el reglament sense consultar prèviament als clubs. Un darrer canvi que s’havia demanat i que inicialment PP i PSOE haurien acceptat, era el que havia de permetre a la patronal tancar acords similars al que es va fer amb el fons CVC.

Cap d’aquestes propostes, doncs, figura al text que s’aprovarà aquest dimarts. I això pot obrir la capsa dels trons. La comissió delegada de LaLiga es reunirà dimecres i en l’ordre del dia hi ha el d’elevar una proposta a l’assemblea, que s’ha de celebrar dijous. I si la comissió d’esports aprova la llei tal com està ara, hi ha moltes opcions que el que se sotmeti a votació dels clubs sigui un tancament patronal. És a dir, un vaga del futbol. I aquesta es podria impulsar ja per a la jornada del cap de setmana.

A la reunió també hi té previst assistir el president de l’Andorra, Ferran Vilaseca. Per ara, el club oficialment no s’ha pronunciat sobre la qüestió -a diferència d’altres entitats que via xarxes socials o declaracions dels seus dirigents s’han posicionat en contra de la llei-, però queda clar que tampoc la veu de bons ulls. Per exemple, a la retransmissió del duel de dissabte contra el Vila-real B, sí que va aparèixer el lema “Ley del Deporte para todos” que, en canvi, Madrid, Barcelona i Athletic sí que van vetar als seus encontres.

Comentaris

Trending