Espanya admet que hi va haver coordinació amb Andorra per intervenir BPA

Un exalt càrrec del ministeri d’Interior dirigit llavors pel controvertit Jorge Fernández Díaz assegura que els supervisors financers van estar en contacte “abans i després” de controlar el banc

-
-
L’exnúmero 2 del ministeri d’Interior espanyol amb el controvertit Jorge Fernández Díaz al capdavant, Francisco Martínez, admet que Espanya i Andorra es van coordinar per intervenir Banca Privada d’Andorra (BPA). I que els supervisors financers de tots dos països van estar en contacte abans i després del control de l’entitat bancària.

El 'Periòdic d’Andorra' publica aquest dimarts una entrevista amb Martínez, actualment diputat al Congrés espanyol i portaveu del grup parlamentari popular en la comissió constitucional del Congrés. Llicenciat en Dret i Ciències Econòmiques i Empresarials, ha estat des del 2004 lletrat de les Corts Generals espanyoles. Per la seva activitat política i alguns dels càrrecs que ha ocupat, ha conegut de prop la realitat andorrana. A més, el 2013 va esdevenir secretari d’Estat d’Interior. És a dir, es va convertir el número dos del ministre Jorge Fernández Díaz en una etapa especialment convulsa i què, entre altres, es produiria l’esclat del ‘cas BPA’ amb la intervenció a Espanya de Banco Madrid.

Durant l’entrevista, Martínez passa revista als quaranta anys de Constitució espanyola i també fa referència als 25 de la Carta Magna del Principat. En un moment donat, i parlant de les bones relacions bilaterals que assegura que mantenen tots dos països, al diputat i exalt càrrec del ministeri d’Interior espanyol se li demana sobre el ‘cas BPA’. I Francisco Martínez afirma que “tot i que no conec els detalls operatius, en aquell cas, com en altres de gran complexitat, va existir coordinació entre autoritats, també entre els supervisors, abans i després de la intervenció doncs, com li deia, les relacions bilaterals són excel·lents”.

De fet, en general, l’ara diputat espanyol afirma que hi havia bona coordinació en matèria d’Interior. “Recordo perfectament de la meva etapa a Interior la signatura d'un conveni entre els dos ministres d'Interior, per reforçar la col·laboració entre els dos països en matèria policial i lluitar així de manera més efectiva contra el crim organitzat transnacional. Recordo que en aquella ocasió tots dos van parlar de diverses operacions conjuntes dutes a terme en àmbits com la lluita contra el contraban o el tràfic de drogues i de divises.” I és que “les relacions són magnífiques i així he pogut comprovar-ho quan he ocupat diferents responsabilitats”.

Quan se li demana el parer sobre la Constitució andorrana, després de venir a dir que la Carta Magna espanyola no s’ha de modificar si no és amb un ampli consens i en cap cas per satisfer les aspiracions sobiranistes-independentistes catalanes, Francisco Martínez respon que “Andorra té un sistema constitucional original, adaptat a la seva història i a la seva trajectòria, adequat a les seves aspiracions i perfectament capaç d'impulsar el progrés del país i el seu creixement en drets i llibertats. Una Constitució moderna a la qual desitjo molts anys de vida, amb admiració i amb enorme afecte”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending