Escepticisme dels treballadors de Vall Banc i BPA sobre la possibilitat de poder disposar del pla de pensions

Comentaris

Escepticisme dels treballadors de Vall Banc i BPA sobre la possibilitat de poder disposar del pla de pensions
Escepticisme dels treballadors de Vall Banc i BPA sobre la possibilitat de poder disposar del pla de pensions

Els treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) i Vall Banc han rebut amb escepticisme la possibilitat de poder disposar dels diners que havien invertit en el pla de pensions. I en la seva major part consideren que el que s’està fent des de la direcció del banc pont és fer una proposta amb un producte nou per tal de continuar retenint els fons. 

De forma comptable, el pla de pensions ja està liquidat, i les quanties invertides per cada treballador figuren en els seus respectius comptes corrents. Però els diners no estan disponibles. Segons les fonts consultades, no hi ha per ara els instruments necessaris per vendre els títols en què s’havia invertit el diner recaptat dels treballadors. I fins que això no sigui possible els empleats no podran disposar dels seus diners. 

De paraula, no pas per escrit, directius de Vall Banc estan insinuant que a partir de la setmana que ve serà possible recuperar els diners, poder-ne disposar. Però no hi ha res en ferm i això és el que genera certs dubtes. A través d’una breu comunicació signada pel responsable de recursos humans, Marc Cornella, aquest dimarts s’advertia de la possibilitat de fer un nou dipòsit. Un dipòsit pla de pensions d’empleats a l’1% a un termini de 12 mesos destinat als imports rescatats del pla de pensions. Rescatats sí, però ni disponibles per ara.

En la comunicació s’explica que les subscripcions es podran fer entre el 7 i el 9 de juny, “essent efectiva la data de subscripció el dilluns 13 de juny”. La nota també informa que “tots aquells empleats que vulguin accedir al dipòsit de referència han de tenir contracte de valors”. La immensa majoria dels treballadors el que volen és recuperar i poder disposar dels diners que al seu dia van invertir en el pla de pensions.

En principi, i segons les fonts consultades, quan es puguin vendre els valors i, efectivament, recuperar els diners, si hi ha pèrdues les assumiria l’entitat, mentre que si hi ha beneficis també queda per al banc. Quan al seu dia es va consultar, de forma vinculant, al personal sobre la liquidació del pla de pensions o el seu trasllat a Vall Banc, d’una forma molt majoritària, i davant els dubtes que hi ha sobre a continuïtat del banc pont, el posicionament va ser clarament a favor de dissoldre el pla.

La comissió de control d’aquell pla, formada en gran mesura per persones de la confiança de l’AREB o que ocupen càrrecs de la direcció de Vall Banc o, com a mínim, comandaments intermedis, era partidària del trasllat del pla al banc pont. Per això l’oferiment del nou dipòsit és vist per molts dels empleats com una nova maniobra dels comandaments per retenir tant com sigui possible els diners a Vall Banc. Els empleats esperen amb certa ansietat a dilluns de la setmana que ve per comprovar si realment poden accedir als seus diners i disposar-ne. 

Tres quarts del mateix passa amb els productes relacionats amb l’estalvi garantit, i que va més enllà dels treballadors dels bancs. Per ara no és possible rescatar-los i disposar-ne. Una previsió hipotètica és que es faci tot alhora (pla de pensions i pla d’estalvi) a partir de la setmana que ve. També va molt endarrerit respecte del calendari inicialment previst l’operativa relacionada amb la targeta de crèdit, que de moment tampoc no és possible.

Comentaris

Trending