Gili defensa que els salaris dels càrrecs de confiança suposen un estalvi anual del 22%

La cònsol d'Escaldes-Engordany exposa que la despesa actual és de 261.000 euros per 343.000 durant l'anterior mandat

Una sessió de comú a Escaldes.
Una sessió de comú a Escaldes.
El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat en la sessió d'aquest divendres els objectius de sostenibilitat finançera i estabilitat pressupostària i fiscal per aquest exercici. També s'han aprovat  uns avançaments de crèdit i s'han fet públics els salaris dels sis càrrecs de confiança i de relació especial. Els salaris estan entre els 3.800 i els 2.600  euros bruts anuals segons la resposta a una pregunta formulada pels consellers demòcrates.

Gili ha comparat els salaris dels càrrecs de confiança d'aquest comú amb els de l'anterior. Segons la cònsol hi ha un estalvi anual del 22% ja que el cost ara és de 261.000 euros per 343.000 de l'anterior mandat. Així l'actual secretari general cobra 3.800 euros bruts al mes per 5.525 l'anterior. El conseller demòcrata, Miquel Aleix ha opinat que no és comparable perquè l'anterior secretari general portava 40 anys en el càrrec.

L'oposició es mostra crítica amb algunes contractacions

La consellera demòcrata, Núria Barquín ha criticat algunes contractacions com la d'un fotògraf. Gili ha comentat que "és una contractació eventual. Vam arribar aquí i no hi havia fotògraf. Posteriorment es convocarà un edicte". Al mateix temps ha volgut deixar clar que no hi ha hagut acomiadaments de càrrecs de relació especial i de confiança "perque són càrrecs que acaben quan acaba el comú que els ha contractat".

A banda de Cerni Escalé, el cap de comunicació, Ferran Rabanaque, cobra 3.800 euros bruts al mes (49.400 anuals en tretze pagues). L'assessora de finances, Beatriz Pintos, rep 2.800 euros bruts mensuals, (36.400 euros anuals), mentre que Pilar Zúñiga, assessora d'administració i gestió, percep  2.600 euros bruts (33.800 euros anuals). Per Gili,  “els sous no tenen res d’extraordinari o de desorbitat en relació a la seva “vàlua i s’ha nomenat aquestes persones ja que es creu que poden aportar molt al projecte comunal".

Després de difondre els salaris dels càrrecs de confiança d'aquest mandat, Gili ha llegit els de l'anterior. Així, n'hi havia vuit càrrecs de confiança i a banda dels 5.525 euros mensuals del secretari general; el director d’informàtica en rebia 3.300; la directora d’urbanisme, 3.781; l’assessora de comunicació, 3.022; la fotògrafa 1.941; la dissenyadora, 1.800; el director de circulació, 3.231; i l'interventor 3.500.

El comú s'ha marcat un topall d'endeutament del 65%

D'altra banda, el comú s'ha marcat un topall d'endeutament del 65%, cosa que ha critica el conseller demòcrata Jordi Vilanova, perquè considera que suposa un augment en comparació amb el 53% del 2019. El cònsol menor, Joaquim Dolsa ha comentat que ja es farà un debat en profunditat quan toqui aprovar el pressupost però ha afegit que no creu que s'arribi al topall del 65%. El màxim de creixement en la depesa corrent es fixa en el 12,5% i la despesa màxima en 40 milions. 

A la sessió també s'ha aprovat un crèdit de  62.121 euros per poder efectuar pagaments com les subvencions a entitats i associacions de la parròquia. L’oposició s’ha abstingut, un fet que ha sorprès Rosa Gili, tenint en compte que els diners són pels compromisos adquirits amb les associacions a les quals l’anterior majoria donava suport. L’oposició també s’ha abstingut en la proposta que es delegui el personal de Tràmits a signar certs documents.

Miquel Aleix ha demanat poder disposar de les actes de les juntes de govern amb prou antel·lació. El secretari general del comú, Cerni Escalé ha dit que els documents es van enviar per correu electrònic als consellers de la minoria, el dia 11 abans de les tres de la tarda en el termini de temps que marca la llei que és de més de 72 hores per l'inici de la sessió de comú.

Núria Barquín, per la seva part, s'ha expressat en els mateixos termes que Aleix demanant que se'ls facilitin els esmentats acords cinc dies abans de la sessió de comú. La cònsol Rosa Gili ha indicat que "estem encara en els cent dies de gràcia, hem tingut un gran volum de feina i tindrem en compte la seva petició".

 

Comentaris (2)

Trending