Es manté la pressió 'anticontraban': un resident detingut a Portugal per ordre de França

Comentaris

Es manté la pressió \'anticontraban\': un resident detingut a Portugal per ordre de França
Es manté la pressió \'anticontraban\': un resident detingut a Portugal per ordre de França

La pressió de les autoritats franceses, quan convé també amb les andorranes, per frenar l’alt volum de tabac de contraban que accedeix a territori de França es manté. I més que el volum de mercaderia, que també preocupa, les unes i les altres volen reduir el trànsit de persones, cada cop més lligades a xarxes altament organitzades i d’abast internacional. Els controls es mantenen -la unitat de fronteres i antifrau de la policia va fent acte de presència de forma discreta en zones de pas de contrabandistes- i França continua emetent ordres de detenció. Segons algunes fonts, les autoritats policials portugueses haurien detingut un home d’aquella nacionalitat però resident habitualment al Principat, on duria a terme la seva activitat lligada al tabac, arran d’una petició internacional francesa.

Com a conseqüència de la intervenció que va suposar l’arrest d’un duaner francès que estava destinat des de feia anys a la duana juxtaposada del Baladrà, s’han desencadenat diverses detencions més. Les primeres lligades amb l’agent i que van portar l’empresonament d’intermediaris entre les xarxes de contraban i els passadors, que habitualment són homes joves -fins i tot alguns menors- d’origen magribí. A petició de França, al Principat s’hauria detingut com a mínim un resident portuguès de 31 anys que està vinculat a un establiment del Pas de la Casa. Se’l va arrestar després de citar-lo al despatx central de la policia, on després d’explicar-li la situació es va formalitzar l’arrest. 

Un altre resident de la mateixa nacionalitat hauria estat enxampat a Portugal, segons que han explicat fonts coneixedores d’un operatiu que s’està portant amb absoluta discreció i confidencialitat. Com en altres casos, França va dictar una ordre internacional de detenció a través d’Interpol i després de fer les comprovacions pertinents a Andorra es va arribar a la conclusió que la persona objecte de l’ordre podria trobar-se al seu país natal. I allí efectivament l’haurien localitzat les autoritats policials del país i s’hauria iniciat el procés que la de portar a ser extradit o no en funció de com es dugui a terme tota la tramitació del cas.

Després de l’escenificació d’un sever control fa de dies al Pas de la Casa, Incles, Canillo, Encamp i altres punts, amb la intervenció d’un helicòpter i tot i la intercepció de dues dotzenes de ‘fardellistes’, s’hauria calmat el neguit especialment dels veïns dels nuclis encampadans, que veien com els passadors de contraban feien i desfeien a l’ample i començaven a posar en perill la seguretat dels residents i turistes per culpa de persecucions i altres incidències. L’operatiu dut a terme per agents de policia i de duanes va comportar la detenció, només, d’un home francès de 22 anys que es va saltar un control policial. L’arrestat va ser alliberat i expulsat al cap de poques hores. Amb tot, l’operació ‘només’ va permetre confiscar l’equivalent a tres caixes i mitja de tabac. 

Els arrestos de la setmana: sis homes enxampats consumint droga a la via pública

Quatre turistes d’entre 24 i 31 anys van ser detinguts dissabte al vespre al Tarter mentre consumien drogues a la via pública. Aquests quatre arrestos formen part del total de 27 que la policia del Principat va dur a terme durant la setmana passada per diverses qüestions, la majoria de les quals -un total de setze- relacionades amb positius per alcoholèmia o estupefaents en controls relacionats amb el trànsit. La taxa més elevada es va trobar en un home de 53 anys que dimarts passat va haver de ser ingressat a l’hospital després de patir un accident i que va donar un índex de 2,46 grams d’alcohol per litre de sang. Entre les detencions fetes públiques en l’habitual llistat policial dels dilluns, hi ha la de l’empresari de 45 anys que com ja va avançar l’Altaveu es va produir per ordre de les autoritats espanyoles (l’Audiència nacional en concret), que en sol·liciten l’extradició per complir una condemna de 14 anys i mig de presó per haver abusat de la filla menor en múltiples ocasions quan aquesta visitava el Principat.

Quant a la detenció de turistes al Tarter, aquesta es va produir poc després de les 9 del vespre de dissabte. Quatre homes de 31, 30, 25 i 24 anys estaven a l’interior d’un vehicle estacionat a la via pública tot consumint cocaïna. Se’ls va cridar l’alto i se’ls va arrestar. En l’escorcoll del cotxe es van acabar comissant 10,3 grams d’speed, un gram de cocaïna, 2,9 grams d’haixix i 1,7 grams de marihuana. També per consumir cocaïna a la via pública s’havien detingut hores abans, la matinada de divendres a dissabte, dos residents de 28 i 27 anys. Diumenge a la nit s’haurien produït tres detencions més. Poc després de les 8 de la tarda, una parella no resident de 32 i 44 anys que suposadament haurien estat robant peces de vestir, com a mínim, en un centre comercial de la capital. Una hora després, aproximadament, es va arrestar a Encamp un noi de 23 anys per conducció temerària. Fent piruetes va posar en perill, fins i tot, una patrulla de la policia, que va haver de fer mans i mànigues per no ser víctima d’una topada.

Comentaris

Trending