Errors de l'AREB fan que alguns dels clients de BPA que es pensaven haver passat a Vall Banc en veritat no ho hagin fet

Comentaris

La migració artificial de clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) cap a Vall Banc que s’ha començat a fer aquest cap de setmana amenaça en causar més d’un estrall aquest dilluns. Els errors que hi va haver en la llista de transferibles podria fer que algunes de les persones que pensaven que havien aconseguit el llum verd acabin sabent que no, que continuaran bloquejades. Tant és així que els responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i, per tant, també, encarregats de l’administració de BPA van prohibir divendres als gestors que continuessin comunicant informalment als clients quin era l’estat dels seus comptes. Fins aquest dilluns, com a molt, no estarà la situació una mica més clara, segons que han indicat fonts coneixedores del procés artificial de traspàs.

Dijous el BOPA publicava la resolució de l’AREB per la qual es donava llum verd a un nou procés de migració. Tècnicament, la mateixa operació dóna marge de maniobra fins al proper 25 d’octubre. El gros de la feina, com ja fa setmanes va avançar l’Altaveu, era previst per aquest cap de setmana. De fet, des de divendres a mitja tarda era impossible qualsevol consulta als servidors informàtics de BPA perquè s’havia iniciat tecnològicament l’abocament de dades. Fins aquí, cap problema. L’inconvenient es va donar perquè els responsables de l’AREB haurien detectat divendres que hi havia nombroses errades en la validació de clients que inicialment figuraven com a transferibles i que, al capdavall, no ho eren.

Però resulta que des de dijous, en fer-se pública la resolució, i en un intent els gestors d’atendre el millor possible uns clients que treuen foc pels queixals, de forma oficiosa van començar a consultar els comptes a petició de cada client, per comunicar-los telefònicament o presencialment a l’oficina, quines observacions figuraven en el compte. Les fonts consultades han assegurat que els errors detectats fan que alguns dels clients als quals se’ls va dir que havien rebut l’aprovació per ser traspassats a Vall Banc i, per tant, poder començar a disposar dels seus fons al final no tindran aquesta sort. El procés a la inversa -és a dir, dipositants no aprovats que ara s’aprovin- sembla molt menys factible, encara que no impossible.

A més a més, es dóna el cas que moltes de les persones a les quals es va informar que no havien estat declarades transferibles, i que ben probablement continuaran en aquest escenari, ho eren per observacions que en molts casos no se sap que vol dir o per ‘excuses’ que contradiuen allò que havien anat sabent fins ara. De fet, i d’això no n’hi ha dubte, la resolució deixa clar que la comunicació de l’estat dels comptes dels clients es farà a través d’una carta. Una missiva, però, que molts dels clients travats a BPA no han rebut mai. Ni tan sols els clients residents al Principat. No es tracta, almenys en el cas del procés que es va fer al maig, de cartes certificades. Era correu ordinari que en molts casos es va acabar perdent.

Els primers indicadors establien en poc menys de tres-cents clients els que rebrien l’aprovat per passar de BPA a Vall Banc. Tres-cents clients que es traduïen en uns sis-cents comptes i un volum dinerari aproximat de 80 milions d’euros. Uns diners als quals no podran accedir de cop. Aquells dipòsits que superin els 15.000 euros tindran disponibles per als seus titulars un màxim del 20% a la data de la formalització de la migració. I al cap d’un mes es podrà retirar el restant. 

Els comptes amb un saldo inferior als 15.000 euros, si el client ho desitja, es podran cancel·lar des del moment que estiguin disponibles. En tot cas, el límit màxim en la primera retirada serà de 25.000 euros. En tots els casos, al cap d’un mes es podrà treure la totalitat del dipòsit. Això sí, es mantenen les limitacions d’efectiu imposades per la direcció general de Vall Banc. Molts dels gestors de l’entitat en procés de desaparició es troben desbordats i ofuscats per com s’està duent el procés. L’AREB és l’únic que realment sap la situació dels clients.

Comentaris

Trending