Gallardo es mostra disposat a canviar la llei per tal que pugui construir l’heliport un privat

El ministre descarta una consulta popular sobre l’emplaçament de la Caubella i tampoc creu necessari demanar el parer de l’OACI

El ministre Jordi Gallardo després de la compareixença davant la comissió legislativa d'Economia.
El ministre Jordi Gallardo després de la compareixença davant la comissió legislativa d'Economia. Toni Solanelles

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, s’ha mostrat “predisposat de dur a terme una modificació” de la Llei de navegació aèria per tal de poder treure en concessió la construcció del futur heliport nacional i, per tant, que un privat es pugui fer càrrec de les obres. L’esmentada llei deixa clar que un heliport nacional ha de ser construït pel Govern. De fet, ja va ser una de les qüestions que es va avaluar el projecte del Patapou que finalment es descartaria.

El titular ministerial està convençut que s’ha trobat “una escletxa legal” per poder concessionar l’equipament des de la seva construcció. Però en cas que la via s’encalli, i malgrat que el Govern podria arribar, tot i el nivell d’endeutament, els quatre milions d’euros que pot costar la instal·lació, no es descarta promoure els canvis legals pertinents. Fer la llei a mida, vaja. La llei es pot canviar. Fer una consulta popular sobre l’emplaçament de la Caubella o consultar l’Organització Internacional de l’Aviació Civil (OACI) no es preveu. La ubicació ha estat validada per l’Autoritat Aeronàutica Andorrana i diversos pilots que operen al país.

Gallardo, Marticella i les cònsols massanenques miren l'espai on anirà l'heliport.

Relacionat

L’heliport anirà a la Caubella i es començarà a construir durant el primer trimestre de l’any vinent

Així ho ha explicat Gallardo davant la comissió legislativa d’Economia, davant la qual ha informat entre altres coses sobre la ubicació de la Caubella, a Pal, per fer-hi l’heliport nacional. Fonamentalment ha reiterat els arguments i els detalls que ja va exposar dilluns al mateix lloc de l’emplaçament. I ha insistit en les bandats turístiques que ha de portar el projecte, el pla de negoci del qual i l’operativa concreta caldrà que la desenvolupi el futur concessionari. Perquè la voluntat és que tant la construcció com l’explotació de la instal·lació l’assumeixi el sector privat. L’equipament, que acollirà l’helicòpter nacional, oferirà serveis comercials i tindrà un alt lligam amb l’estació d’esquí de Pal-Arinsal. No li espanta a Gallardo que algun altre domini esquiable se senti menystingut.

 “Si aquesta infraestructura acaba ajudant una estació pública com és EMAP i que és sabut que en qüestions financeres és la que té més dificultats, benvinguda sigui”

“Sols faltaríem que després de deu anys de discussió sobre una infraestructura que ningú no volia ara la passi a voler tothom”, ha deixat dit un Gallardo que ha explicat que s’ha triat el millor emplaçament possible dels tres que s’estaven estudiant a la Massana. I que dins el sector de la Caubella, també s’ha escollit el més escaient, sempre amb el vist-i-plau de Medi Ambient, segons el ministre, que tot i això no farà els informes d’impacte corresponents fins que no hi hagi un projecte concret damunt la taula.

I de tot això se n’hauria d’encarregar el privat. La intenció es fer un concurs internacional esperant que hi concorrin empreses andorranes amb les aliances que s’escaigui. “Treballem amb una idea de concessió que impliqui la concessió”, ha deixat clar Gallardo, que ha deixat entreveure que es tractaria en realitat, jurídicament, d’un heliport privat sobre el qual, però, recauria una declaració d’interès nacional i una explotació, en part, afavorint les necessitats de país.

Ara bé, no es condicionarà ni per tipologia de naus ni per vols diaris (se’n podrien a fer un màxim de 33 sense contravenir les normatives aèries) les propostes a venir. Tampoc no està clar quants anys de concessió es pensa atorgar. “No crec que sigui un problema els anys per amortitzar la inversió”, ha dit Gallardo, que ha explicat que “estem esgotant totes les vies possibles” a nivell legal per elaborar el plec de bases, que hauria d’estar a final de juliol perquè es pugui adjudicar el projecte el primer trimestre del 2022.

Conxita Marsol.

Relacionat

Marsol considera que l'heliport a la Caubella beneficia el projecte de Carroi

“Ja li avanço que estic disposat a fer una modificació legislativa” si la normativa en matèria de navegació impedeix la construcció de l’heliport nacional per part d’un privat, perquè “es produeix per l’interès general”. Un interès, però, que també va per barris. “Si aquesta infraestructura acaba ajudant una estació pública com és EMAP i que és sabut que en qüestions financeres és la que té més dificultats, benvinguda sigui”, ha dit Gallardo, que ha assegurat que el projecte del telefèric del Carroi “no ha condicionat” l’elecció de la Caubella i tampoc “no s’ha buscat especialment”. Ara, les sinergies són les sinergies i els paquets turístics seran molt benvinguts.

Comentaris (14)

Trending