Ensisa 'aparca' per "inassumible" el conveni plantejat pel Grup Calbó sobre la plataforma per molt que l'avali Alcobé

Comentaris

El consell d’administració de la societat que gestiona les pistes d’esquí de Soldeu i el Tarter (Ensisa) ha ‘aparcat’ per ara el conveni que havia plantejat el Grup Calbó en relació amb la plataforma esquiable i els ‘annexes’ que ha de comportar. Les condicions proposades per la propietat privada serien ara mateix inassumibles i, encara més, difícils d’exposar públicament per mirar de justificar l’interès públic del projecte. Grup Calbó, per exemple, recuperaria el terreny sobre on es basteixi el projecte al cap de 99 anys com a màxim. I no només passaria a ser seu de nou el solar: també l’aparcament que s’hi preveu construir en el marc del projecte.

Ensisa manté la informació i la discussió del projecte tancada a pany i forrellat. Tres quarts del mateix passa amb el comú de Canillo, que, de fet, és qui té el control de la majoria de les accions de la societat. En l’evolució del projecte hi jugarà un paper molt rellevant l’exministre d’Ordenament Territorial, primer, i d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, després, Jordi Alcobé. L’economista canillenc fa unes setmanes que va ser designat membre del consell d’administració d’Ensisa en representació del poble de Canillo. Això és el que diuen els cànons formalistes. Alcobé substitueix Francesc Areny i té l’aval i la benedicció d’un altre Areny, en aquest cas Josep, de casa Calbó. Els integrants de l’esmentat consell d’administració no tenen cap remuneració ni compensació econòmica. Però cadascun dels seus membres juga un rol ben determinat i defensa un interessos concrets. Sia en nom del comú, del banc accionista… Alcobé és clarament defensor de la plataforma esquiable.

Congelada la proposta de conveni posada sobre la taula pel Grup Calbó, ara s’estudiarà com es pot arribar a una redacció del mateix que faci possible la viabilitat d’un acord que s’hauria de subscriure entre, com a mínim, el grup privat, formalment titular dels terrenys on s’ha de bastir la plataforma, i Ensisa, que és la societat en qui es vol delegar la promoció i assumpció de costos de la construcció. El conveni no és l’únic que s’ha aturat: de moment tampoc no s’ha posat fil a l’agulla al moviment de terres que ja es pretenia posar en marxa.

Pugna i condicions

El recurs presentat per la família Viladomat contra la declaració d’interès nacional del projecte no ha agradat gens. I encara que l’administració -comú com a promotor i Govern com a declarant- manté de portes en fora que es donen les condicions per acordar dita declaració, també s’ha encès una certa alarma per les conseqüències que es poden derivar de la pugna. I per acabar-ho d’adobar, en declaracions a Andorra Televisió, per exemple, el cònsol d’Encamp, el demòcrata Jordi Torres Arauz, ha admès que si l’interès nacional no es justifica degudament potser caldrà haver de donar la raó a l’accionista majoritari de Saetde, Joan Viladomat. Tècnicament, el recurs no atura res. Però davant el rebombori generat es vol anar amb peus de plom.

I més encara quan no es tenen, ni molt menys, tots els serrells lligats. I és que, segons algunes fonts consultades, la proposta de conveni plantejada per Grup Calbó inclouria alguns detalls que fan feredat. Cert és que el text es guarda en un calaix tancat a set claus, si cal. Però casa Calbó hauria cedir a Ensisa un dret de superfície temporal a 99 anys. Després d’aquest temps, la societat privada recuperaria el terreny amb l’aparcament que s’hi ha de construir inclòs. I no només això. 

El pacte es trencaria, hi hauria una resolució anticipada del mateix, o millor dit, el terreny i el pàrquing passarien a mans privades, sempre que la part pública -fonamentalment el comú de Canillo, que també participaria del conveni- incomplís algunes de les condicions que es pretendrien imposar. I que segons les fonts consultades són poc menys que draconianes o de difícil compliment en el temps. Vaja, negoci rodó, que és allò que molts temen a Soldeu, a Canillo, i al conjunt del país. I que és el que de moment ha posat la por al cos a Ensisa mateix.

Comentaris

Trending