“Ens han portat la mercaderia gairebé de forma altruista” 

El ministre de Salut surt al pas de les crítiques per l’adjudicació de material sanitari i de protecció a empreses ‘desconegudes’ i sense cap relació d’activitat amb els productes que ara importen

-
-
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha sortit al pas de les crítiques rebudes per les adjudicacions acordades els darrers dies pel Govern en matèria d’adquisició d’equips sanitaris i materials de protecció. Especialment ha defensat la compra de mascaretes a través de dues societats radicades formalment a Andorra i de la importació de respiradors per via d’una empresa de components electrònics establerta a Saragossa. Ha assegurat que els intermediaris han facilitat la importació de mercaderia “de forma altruista gairebé”.

Martínez Benazet ha agraït els oferiments i propostes fetes arribar per diverses empreses andorranes, que asseguraven poder facilitar material de protecció o altra naturalesa necessari per combatre el coronavirus. No obstant, el titular de Salut ha explicat que si aquestes ofertes van ser desestimades ho van ser perquè “ja teníem oberts altres canals o hi havia ofertes millors”. El responsable ministerial ha recordat la dificultat global per accedir a la mercaderia necessària i el fet que arreu del món calen “quantitats ingents de material” per fer front a la pandèmia. Martínez Benazet també ha reconegut que moltes de les comandes fetes han resultat fallides però no obstant, segons el ministre, no s’han perdut diners pel camí.

El Govern defensa les societats andorranes The Lucky Company i Els Vuit Dracs i agraeix els oferiments d’altres firmes descartades “perquè ja hi havia canals oberts”

El responsable de Salut, en nom del Govern, ha defensat molt i molt el paper jugat per les societats radicades al Principat denominades The Lucky Company i Els Vuit Dracs, amb objectes socials relacionats amb la bellesa o la floristeria, i radicades a Escaldes i Encamp, i amb clars lligams amb societats espanyoles, totes dues han facilitat essencialment mascaretes FFP2. Martínez Benazet ha explicat que el material que ha importat l’han facilitat a “preus molt baixos” i cobrant “el mínim” d’intermediació, “amb afany d’ajudar, de forma altruista gairebé”. Alhora han explicat, que les dues empreses van facilitar proves del material a adquirir per poder-lo validar i que “ens avancen els diners” i no és fins que no arriba el producte al Principat que s’abona allò pactat.

El ministre ha tirat més pilotes fora quan se li ha demanat per les empreses immobiliàries a les quals se li ha adjudicat la compra de material sanitari i, especialment, la firma Digsen Project, a la qual se li haurien abonat uns 10.000 euros per l’adquisició de tests d’anticossos. Martínez Benazet ha destacat que es tractava d’una partida molt petita i que, alhora, els contactes que es van fer van acabar portant a una farmacèutica que, efectivament, després va facturar els tests a través d’una societat immobiliària acabada de constituir. La farmacèutica en qüestió és Rosa Maria Gorgues, una coneguda testaferro catalana.

Ventiladors

Martínez Benazet també ha parlat dels respiradors que han arribat o que estan per arribar i que faran que, si no hi ha un ensurt molt gran els propers dies, l’UCI de l’hospital pugui estar equipada adequadament per poder atendre tota la demanda de ventiladors mecànics arran de la crisi del coronavirus. En aquest sentit, el ministre ha explicat que els darrers dies han arribat quatre ventiladors de tècnica no invasiva que, d’entrada, serveixen per mirar d’evitar haver d’intubar els malalts. Però que en cas d’haver d’intubar, també poden fer aquesta funció.

El titular de Salut assegura que de la partida d’1,7 milions destinada a Kepar Electrónicos per comprar respiradors al final només es gastaran 378.000 euros

Són quatre equips de la casa Philips que haurien costat, en global, 58.000 euros i que s’afegeixen a un altre respirador que uns particulars haurien donat recentment. Alhora, s’espera l’arribada de cinc respiradors més d’alta gama que tindrien un cost de 378.000 euros. Aquesta segona partida s’ha adquirit a través de la firma saragossana Kepar Electrónicos, una empresa que fa plaques electròniques i que, ha remarcat el titular de Salut, també fabrica components d’electromedicina, tal i com l’Altaveu ja va explicar aquest dimecres.

Segons el responsable ministerial, Kepar no ha aplicat “cap marge comercial, no té cap benefici” i haurà d’abonar ben aviat 1.404.000 euros perquè l’adjudicació que se li va fer al seu dia era d’1,7 milions d’euros perquè a l’inici s’havia pactat la compra de 45 ventiladors que després es va veure que no serien necessaris. Malgrat que el Govern va decidir que si arribaven aquests equips els posaria a la venda a preu de cost, segons Martínez Benazet, finalment aquesta operació, que en el marc d’una administració queda d’allò més estrany, no s’ha hagut de dur a terme.

 

Etiquetes

La firma Kepar Electrónica, de Saragossa, fa plaques electròniques i servirà els ventiladors al Govern.

Relacionat

Intermediaris de la mascareta (i el coronavirus)
El magatzem d'un proveïdor internacional de mascaretes.

Relacionat

Indignació d’empresaris del país amb contactes a la Xina i autorització per a material sanitari

Comentaris

Trending