Indignació d’empresaris del país amb contactes a la Xina i autorització per a material sanitari

Diverses firmes del Principat han ofert els darrers dies a Govern els seus serveis per poder importar productes per combatre el Covid-19 sense obtenir cap resposta o essent directament desestimats

El magatzem d'un proveïdor internacional de mascaretes.
El magatzem d'un proveïdor internacional de mascaretes.
La publicació de les adjudicacions sobre material de protecció i, en alguns casos, tractament del coronavirus han causat una forta indignació en alguns sectors empresarials del país. Són nombroses les firmes andorranes, moltes d’elles amb importants i seriosos contactes a la Xina alhora que amb els permisos pertinents i les activitats econòmiques actives previstes per poder importar material sanitari, que han ofert els seus serveis a l’administració, fins i tot assumint en part els costos que suposés l’operació, per poder portar cap a Andorra productes de primera necessitat davant l’actual pandèmia.

La reacció de molts dels responsables del Govern, ja sia fent silenci a les propostes rebudes, ja sia desestimant directament els oferiments o demanant dades i més dades sense que al final s’hagi concretat res, ha causat ara més indignació encara una vegada vista la relació d’adquisicions fetes per l’executiu i els intermediaris usats. Perquè en la immensa majoria de les adjudicacions recollides aquest dimecres pel BOPA els adjudicataris primers són comissionistes, aconseguidors. En global, les adjudicacions publicitades s’acosten als 2,8 milions d’euros.

Les fonts empresarials consultades reclamen una major transparència i que s’expliqui obertament qui hi ha darrere de les operacions. En aquest sentit, remarquen especialment les adjudicacions realitzades en relació amb la importació de mascaretes. Entenen les fonts consultades l’excepcionalitat del moment, i fins i tot que s’hagi hagut d’abonar un sobrepreu -que també demanen estudiar perquè afirmen les fonts que el mercat ofereix possibilitats no especialment fora d’òrbita, més encara si es tenen enllaços directes, especialment, a la Xina-, però es demanen si no és massa casual que gairebé totes les adjudicatàries segueixin un mateix patró: empreses sense relació amb material sanitari gairebé sempre administrades per una persona que és reconeguda arreu com a testaferro.

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que fins i tot en el cas com a mínim d’una de les societats radicades formalment a Andorra que apareix al llistat d’adjudicacions, “tots els camins porten en una mateixa direcció”. En el sentit que fan pensar en un rerefons “interconnectat sempre en un mateix entorn, fins i tot es podria dir en un mateix entorn polític”. Les fonts consultades han demanat que la patronal empresarial, que tan activa està en la recerca de solucions i mesures per afrontar l’impacte econòmic del coronavirus, es posicioni sobre la qüestió i reclami també una explicació “clara i transparent” al Govern.

Comentaris (11)

Trending