Nova eina per detectar els punts amb més irradiació dels edificis

El programa Renova, a més, ha incrementat el seu pressupost en 300.000 euros i s’ha inclòs una nova línia de subvencions per a les instal·lacions de calefacció, que ha fet incrementar les sol·licituds rebudes fins a 280 en sis mesos

Carles Miquel i Oriol Travesset a la presentació de l'Eina Solar
Carles Miquel i Oriol Travesset a la presentació de l'Eina Solar

L’Eina Solar és la nova ferramenta que permet estudiar les possibilitats de totes les cobertes dels edificis d’Andorra, per poder veure la irradiació i altres dades significatives per als interessats en instal·lar plaques fotovoltaiques. A més, aquest 2021, el programa Renova, subvencionat per Govern ha augmentat la partida pressupostària, passant d’1’2 milions d’euros a 1’5. També s’ha engegat una segona línia d’ajuts, en referència a les instal·lacions de calefacció, que ha permès que les sol·licituds hagin augmentat fins a 280 en els primers sis mesos de l’any.

Actualment hi ha 96 instal·lacions fotovoltaiques repartides arreu del país. Al 2020, el pla Renova, que ajuda a subvencionar aquestes explotacions va rebre 37 sol·licituds específiques i, en total, va haver-hi 40 de noves. Amb la nova eina, que es troba a l’abast de tota la ciutadania, aquells que estiguin interessats a incloure energia renovable als seus edificis podran, mitjançant un mapa cartogràfic, veure quina és la quantitat d’irradiació útil de la seva llar i altres dades, com pugui ser el retorn de la inversió.

Aquesta eina s’ha treballat per poder-la adaptar al terreny andorrà, tal com ha explicat Oriol Travesset, coordinador de sostenibilitat d’Andorra Recerca+Innovació, “ja que que es tracta d’una zona muntanyosa i es creen ombres als edificis”. Aquesta nova aplicació ha permès visualitzar que hi ha un gran potencial per explotar amb el que es refereix a les energies renovables. Travesset ha apuntat, per exemple, a la zona del Tarter i altres parròquies altes “que tenen una molt bona irradiació”.

Travesset, a més, ha fet èmfasi en els resultats obtinguts gràcies a l’estudi per a crear aquesta nova eina. Concretament, ha explicat que si s’utilitzaren totes les teulades del país, es podria arribar a cobrir el 48% de la demanda actual d’energia, estalviant així prop de 38.000 tones de diòxid de carboni. Això suposaria tenir al país 11.000 instal·lacions fotovoltaiques.

D’altra banda, el director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha destacat que el creixement d’instal·lacions fotovoltaiques al país “ha estat exponencial els últims anys, però el potencial per explotar encara és molt gran”. De moment, el pressupost per als ajuts del pla Renova s’ha augmentat en 300.000 euros. Així i tot, Miquel ha assegurat que és molt possible que Govern “hagi d’ampliar la quantitat”, perquè s’han rebut moltes peticions i, amb la xifra actual, no es podrien tirar totes endavant.

Etiquetes

Comentaris

Trending