Marxa enrere del Govern pel malestar del sector energètic per les concessions d’instal·lacions

L’Oficina de l’Energia corria el risc, amb les condicions legals exigides inicialment, que no hi hagués cap aspirant a voler construir la central hidroelèctrica de Tristaina Rialb-El Serrat

L'Oficina de l'Energia ha fet les precisions que ha cregut convenients.
L'Oficina de l'Energia ha fet les precisions que ha cregut convenients. ARXIU

El malestar de diversos professionals vinculats al sector energètic i de les distribuïdores elèctriques parroquials del país en relació amb algunes de les exigències imposades en el marc normatiu sobre les concessions d’instal·lacions per a la producció elèctrica han portat el Govern, i especialment a l’Oficina de l’Energia, a haver de retocar alguns aspectes legals inicialment previstos. Encara que s’aixoplugui en el marc d’uns matisos per les consultes fetes per alguns dels interessats, és una marxa en tota regla davant el perill d’acabar als tribunals.

De fet, l’administració central corria un risc molt evident que la convocatòria en relació amb la concessió de la central hidroelèctrica de Tristaina Rialb-El Serrat, la primera que es treu a concurs amb els condicionants actuals, es quedés sense cap aspirant. O que hagués de ser alguna filial de FEDA qui n’assumís les regnes. El malestar d’enginyers o empreses del sector de les energies renovables era més que evident. Les condicions considerades draconianes que el Govern imposava a través del Reglament de l’activitat de producció d’energia elèctrica en règim de concessió administrativa han fet saltar guspires.

Els peticionaris estaven disposats a recórrer la decisió governamental si mantenia les exigències que el sector privat considera inassumibles i que entenen que només pretenien afavorir FEDA. Hi havia, fins i tot, la voluntat de judicialitzar l’afer

I ha estat sobre algunes de les mesures recollides en aquella norma reglamentària que embolcalla el plec de condicions de la futura central de Tristaina que s’han fet peticions d’aclariment. Les diverses fonts consultades han indicat que més enllà que no hi hagués candidats a voler assumir la central hidroelèctrica esmentada, els peticionaris estaven disposats a recórrer la decisió governamental si mantenia les exigències que el sector privat considera inassumibles i que entenen que només pretenien afavorir FEDA. Hi havia, fins i tot, la voluntat de judicialitzar l’afer.

Ara mateix, els professionals i empreses concernides estan analitzant el document de precisions emès per l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic. S’ha fet més d’una i de dues marxes enrere significatives. Però encara no està del tot clar que s’hagi solucionat tot allò que els privats consideraven abusiu. Això sí, s’ha suprimit un paràgraf sencer d’un dels articles del reglament d’aplicació que evita la possibilitat que al cap d’un any de posada en marxa de la central, l’Estat la pugui declarar d’interès nacional i pagui al promotor el 50% del cost de la instal·lació quan, evidentment, amb dotze mesos de funcionament no s’hauria amortitzat res.

Aquesta era una de les principals queixes exposades pels professionals del sector de l’energia que consideraven excessivament abusiva la reglamentació en la matèria. Hi ha dos aspectes més que també es considera que són altament preocupants i sobre els quals el Govern també ha fet matisos. Així, les distribuïdores privades entenien que se’ls pretén ofegar imposant uns preus de venda de l’energia produïda que en poc temps podrien quedar obsolets però que legalment haurien de mantenir mentre FEDA, la necessària compradora, podria fer de més i de menys alhora de revendre l’electricitat inicialment produïda en les centrals hidroelèctriques concessionades.

I l’altra qüestió que aixeca revolada és el fet d’haver de deixar, al terme de la concessió, l’estat del terreny com estava abans de l’inici de qualsevol actuació urbanística. En el cas de la central de Tristaina, que cal soterrar molts metres, quilòmetres, de canonades, seria altament costós. També l’Oficina de l’Energia ha fet precisions sobre aquesta qüestió.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending