L’ETR de la Gonarda entrarà en funcionament després de l’estiu

Donarà servei a la Massana i Ordino i i és capaç d’arribar fins a un 28% del consum màxim d’Andorra, per diversificar-lo i distribuir-lo

Instal·lacions de l'ETR de la Gonarda.
Instal·lacions de l'ETR de la Gonarda. PILAR CANDEL

L’Estació Transformadora i Repartidora (ETR) de la Gonarda es posarà en funcionament després de l’estiu del 2023. La instal·lació preveu donar servei a les Valls del Nord, és a dir, la Massana i Ordino, i és capaç d’arribar fins a un 28% del consum màxim d’Andorra, per diversificar-lo i distribuir-lo. L’emplaçament, tot i haver generat dubtes entre els veïns, es considera “estratègic”, i s’ha intentat integrar al màxim la infraestructura amb l’entorn. 

En una visita amb autoritats i, també, amb veïns de la zona, el director d’enginyeria de FEDA, Marc Calvet, ha explicat les característiques de la infraestructura. El principal objectiu d’aquesta ETR és alliberar càrrega d’altres instal·lacions d’Andorra per poder desviar cap a les Valls del Nord. Així mateix, Calvet ha destacat que també permet el desenvolupament i creixement de la xarxa de distribució a la zona, i la interconnexió de les futures centrals de generació mitjançant energies renovables. Ha destacat que es tracta d’una instal·lació “tecnològicament molt avançada, hem tingut en compte els criteris de disseny i d’execució a nivell d’integració paisatgística, de seguretat, de sostenibilitat i de respecte al medi ambient”.

Tractant-se d’una instal·lació pròpia del transport, Calvet ha assenyalat que “és capaç d’arribar fins a un 28% del consum màxim d’Andorra, per diversificar-lo per distribuir-lo a les Valls del Nord”. Aquest càlcul s’ha dut a terme tenint en compte el punt de consum màxim que s’ha dut a terme recentment. El seu funcionament serà sempre al 50%. Calvet ha explicat que els motors estan duplicats per tal de poder garantir el subministrament elèctric en cas d’incidència. Per tant, no es tracta tant de tenir un funcionament inferior, sinó de tenir un dels motors en una mena de “reserva” en cas d’emergència, poder subministrar i suplir la demanda.

La posada en marxa es preveu després de l’estiu, “conjuntament amb la resta d’instal·lacions i inversions que hem efectuat a nivell transport”. Les instal·lacions estan “pràcticament finalitzades, però encara no està llesta per fer la posada en tensió”. Per aquest motiu, s’estan realitzant els assajos funcionals, que es preveu que finalitzin al mes d’abril, aproximadament. La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, ha remarcat que es tracta d’una instal·lació “importantíssima, perquè preveu el creixement de les valls del Nord”. Ha indicat, també, que “cada vegada demanem més consum d’electricitat i cada vegada necessitem més infraestructures com aquesta”. Precisament, en la zona de la Gonarda es preveu la construcció d’urbanitzacions de grandària important. Calvet ha indicat que l’estació “donarà sortida i cabuda a noves demandes i energies, permetent el desenvolupament urbanístic de les Valls del Nord”.

En aquest sentit, alguns dels convidats han estat veïns de la zona. Precisament, aquells que van trametre inquietuds sobre la construcció de l’ETR. Calvet ha explicat que des de FEDA es va donar resposta a totes les qüestions que es van fer, “la població ens ha dit que estan satisfets amb els compromisos que s’han assolit des de la companyia i des de l’administració”. Concretament, sobre seguretat, emissions acústiques i integració al paisatge. Calvó, a més, ha assenyalat que “aquestes infraestructures sovint generen cert rebuig perquè no es té informació suficient i es va fer una feina molt important i un compromís que s’ha complit”.

La infraestructura es va preveure a la xarxa elèctrica de FEDA des de l’any 1991. Les obres, però, es van començar aquest any, i els transformadors van arribar el passat mes d’abril. Han estat dissenyats amb la normativa europea Ecodesign Tier 2, que garanteix que siguin més respectuosos amb el medi ambient i més eficients. Calvet ha remarcat el fet que usen oli èster sintètic, que és biodegradable i amb un punt d’inflamació molt més elevat que els olis convencionals minerals. Pel que fa a l’acústica, es tracta d’uns aparells molt silenciosos, certificats a 48 dB a dos metres, que es correspon amb una conversa entre dues persones.

Etiquetes

Comentaris

Trending