El consum de carburant recupera els nivells previs a la crisi sanitària

Amb l’excepció del gasoli per a locomoció, els litres importants durant el mes passat, clarament inflacionista, van quedar per sobre de les dades del mateix mes del 2020

Sortidors de carburant en una benzinera.
Sortidors de carburant en una benzinera. ARXIU

La recuperació econòmica també es deixa notar, malgrat l’augment de preus, en l’arribada de carburants al país. Les xifres del febrer així ho evidencien. La quantitat dels diferents combustibles se situa gairebé a nivells prepandèmia. I això en un mes clarament inflacionista pel que fa a les tarifes, amb increments entre el 5,1 i el 7,2% en les tarifes, que encara s’han disparat més, ja al març, amb l’esclat de la guerra a Ucraïna.

Segons la informació publicada per Estadística, durant el febrer es van importar a Andorra fins a 16,4 milions de litres. Això suposa un increment considerable en comparació al mateix mes del 2021. Llavors, les restriccions de mobilitat aplicades als Estats veïns van influir en una important davallada d’aquesta dada: fins a tot just 11 milions. Bàsicament, es pot dir que es va perdre el consum que habitualment fan els turistes.

En canvi, ja amb una temporada d’hivern pràcticament normalitzada, les vendes als visitants s’han recuperat. I això es nota de forma clara si la comparació es fa amb febrer del 2020. Llavors, es van importar 16,8 milions de litres de carburants.

Per tipologia, la benzina i el fuel de calefacció han recuperat i, fins i tot, superat, les dades prèvies a la crisi sanitària: 3,016 milions de litres en el primer cas i 5,98 en el segon, en comparació als 2,57 i 5,78 respectivament de febrer del 2020. En canvi, el que encara està per sota és el gasoli de locomoció: 7,38 milions de litres pels 8,43 de dos anys abans.

Aquesta evolució es dona en un mes que, com gener, ha estat clarament inflacionista. Els preus dels carburants, segons també dades d’Estadística, es van encarir de forma important. Des del 5,1% de la benzina de 98 octans a un 7,2% el gasoli per a locomoció. I això abans de rebre l’impacte de l’esclat de la guerra a Ucraïna. De fet, comparant els preus a tancament de febrer amb els actuals, hi ha increments en alguns casos de fins a 20 cèntims per litre.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending