Empresonats dos residents acusats de blanquejar diners procedents del contraban de tabac

Comentaris

Empresonats dos residents acusats de blanquejar diners procedents del contraban de tabac
Empresonats dos residents acusats de blanquejar diners procedents del contraban de tabac

Dos residents romanen empresonats a la Comella des de fa una setmana acusats de pertànyer a un grup organitzat de contraban de tabac a l’engròs que tenint Sant Julià com a centre d’operacions tant introduïa mercaderia a Espanya com a França. La culminació d’una investigació iniciada arran d’unes indagacions financeres de la UIFAnd va tenir lloc els dies 3 i 4 d’aquest mes i va derivar en l’arrest de tres persones i la confiscació de diners, tabac i vehicles. La policia acusa els detinguts d’haver passat a Espanya els dos darrers mesos uns 7.700 cartrons de tabac valorats en 130.900 euros.

La investigació més ferma es va iniciar al mes de maig sota les ordres de la secció d’Instrucció Especialitzada de la Batllia. Derivaven d’unes diligències prèvies que tenien en el seu origen primer la UIFAnd i, després, la fiscalia. I que serviren per investigar uns presumptes delictes majors de blanqueig de diners o valors, i de tràfic de mercaderies sensibles.

Durant els dos mesos que ha durat dita investigació es van recollir diferents elements de prova. El 3 de juliol, la Batllia va acordar la detenció i posterior posada a disposició judicial de tres residents, majors d’edat, dins el marc de l’operació que es va batejar amb la denominació d’’Unlucky'

En el moment d'una de les detencions, efectuada el passat 3 de juliol, efectius de la unitat de fronteres i estrangeria de la policia, i en presència de la secretària judicial de la Batllia encarregada del cas, van trobar amagats a l'interior del motor del vehicle de l'interessat uns 19.000 euros en efectiu, en bitllets de baixa denominació, quan aquest es disposava a entrar en territori andorrà provenint d'Espanya.

Aquests diners tindrien el seu origen en una venda de tabac de contraban a l'Estat espanyol els dies anteriors. Posteriorment, altres registres efectuats durant la nit, van permetre incautar uns 11.000 euros en efectiu en bitllets de baixa denominació en el domicili d'un dels detinguts, i 4.500 cartrons de tabac de diferents marques que anaven destinats al contraban.

Amb la detenció dels interessats s’ha desarticulat, segons la policia, una banda organitzada, que operava principalment al sector de Sant Julià de Lòria, efectuant el contraban per mitjà del transport de tabac a fardells, creuant la frontera per camins de muntanya no habilitats.

Segons es desprèn de la investigació, aquest grup hauria realitzat durant aquests dos darrers mesos, com a mínim el contraban de tabac de 7.700 cartrons destinats a l'Estat espanyol. El valor de venda mínim d'aquest tabac en el mercat andorrà ascendiria a 130.900 euros. 

A un dels detinguts se li imputa el delicte de blanqueig de l'article 409 del Codi Penal que va ser modificat al mes de juliol del 2016, amb la inclusió com a delicte subjacent del mateix, el contraban de l'article 245 del Codi Penal. Part dels diners obtinguts de l'activitat il·lícita haurien estat introduïts en el circuit financer andorrà.

La investigació també va permetre determinar que el primer detingut, estava directament relacionat, com a responsable del grup, de l'aprehensió de 1.650 cartrons de tabac a l'Estat francès el 4 de juny de l’any passat, en un fet que va comportar la detenció del conductor de la furgoneta que sortia del Principat carregada de tabac manufacturat quin valor de venda en el mercat andorrà seria de 40.052,50 euros.

Els efectius de la Unitat de Fronteres i Estrangeria encarregats de realitzar la investigació, van trobar i confiscar en les perquisicions realitzades un total de 30.155 € en efectiu, 4.500 cartrons de tabac, un turisme 4x4 BMW X5, un turisme Porsche Boxster i un turisme Mercedes-Benz Clase E.

Comentaris

Trending