La policia ha detingut a Andorra un expresumpte col·laborador de Jordi Pujol Ferrusola en els negocis que aquest feia o pretenia fer a Panamà. L’arrestat, que ja ha ingressat al centre penitenciari de la Comella en espera que les autoritats judicials i administratives espanyoles completin el procediment d’extradició, és l’empresari Pablo Olona Cabasés, integrant de diverses societats panamenyes i, també, radicades a l’Estat espanyol, moltes d’elles dedicades al sector immobiliari. Olona ha tingut lligams més o menys sòlids amb personatges controvertits com l’advocat Josep Piqué Vidal o l’empresari Javier de la Rosa.
La detenció d’Olona, de 62 anys, es va produir dijous segons que ha transcendit ara. Aquell dia, agents del cos van detectar en territori andorrà la presència de l’home, recercat per la policia espanyola. En efecte, el 9 de febrer, Interpol Madrid va informar a totes les oficines d’Interpol arreu del món de l’activació d’una alerta vermella sobre l’esmentat ciutadà espanyol. Formalment, i segons constava en l’alerta, Olona era recercat per al compliment d’una condemna penal, com a presumpte autor d’un delicte d’insolvència punible tipificat a Espanya amb un pena màxima de fins a 3 anys i 3 mesos de presó. Segons les dades facilitades per la policia andorrana, l’ordre donada per Interpol Madrid explicava que es buscava l’empresari com a fugitiu, ja que no havia retornat al centre penitenciari espanyol en què es trobava complint condemna.
Les fonts consultades han assegurat que malgrat que les dades que incloïa l’alerta vermella d’Interpol eren del tot correctes, l’interès de la policia espanyola en localitzar l’empresari tenia i té molt a veure amb el ‘cas Pujol’. Però no es volia aixecar la llebre. Sia com vulgui, i fent el treball escaient, el cos de l’ordre, amb la coordinació en aquest cas de l’àrea de cooperació internacional, va detectar la presència del reclamat i, seguint les instruccions de la fiscalia, va procedir a la seva detenció. Com sol ser habitual en aquests casos, el procediment estableix que un cop arrestat el pròfug, se’l passa a disposició del batlle sols perquè aquest faci el control necessari d’avalar que el detingut es tracta de la persona que el país que escaigui, en aquest cas Espanya, el reclama.
Una vegada complimentat aquest tràmit, Olona va ingressar al centre penitenciari. Ara, l’Estat espanyol té quaranta dies per complimentar degudament la petició d’extradició. Si el detingut s’avé al trasllat, serà lliurat a les autoritats espanyoles. Si pel contrari s’oposa a l’extradició s’haurà de seguir el procés judicial escaient davant el Tribunal de Corts, que haurà d’avaluar si es donen les condicions necessàries per entregar l’arrestat a les autoritats espanyoles que el reclamen. Segons que ha pogut saber l’Altaveu, Pablo Olona estava refugiat al Principat, almenys, des del mes de desembre.
Relacions que vénen de lluny
Segons diverses fonts referenciadores de registres mercantils, més enllà de participar en diferents societats en llocs diversos del territori espanyol, Olona té una llarga trajectòria de participació en societats panamenyes dedicades majoritàriament a qüestions de construcció i promoció immobiliària. Consten relacions empresarials a Panamà de l’ara arrestat al Principat des del 1985. El recercat per Espanya hauria presidit o dirigit i encara desenvoluparia aquestes responsabilitats en firmes com Carsa Holding Panama Inc., Villa Marina 9B SA o Olosa Internacional.
Les vinculacions de l’empresari amb Piqué Vidal o De la Rosa són força antigues. Sense anar més lluny, ja al 2001 Olona va haver de prestar declaració com a testimoni en un judici vinculat a l’escàndol ‘Grand Tibidabo’, en el marc del qual estaven imputats per presumpta estafa tant l’advocat -que havia estat l’home que va salvar Jordi Pujol Soley en el ‘cas Banca Catalana’- com l’empresari i financer conegut especialment pel ‘cas KIO’. Justament, l’empresari ara detingut a Andorra i requerit per Espanya hauria rebut llavors 25 milions de les antigues pessetes procedents de la societat Circulo Novatio, controlada per De la Rosa i vinculada a la causa ‘Grand Tibidabo’.
Encara més recentment, i a través de diverses societats, Olona tindria vinculació amb Piqué Vidal i la firma Puerto Verde Panamá Atlántico. Una societat lligada a un magne projecte al litoral atlàntic panameny. I és aquí on apareix la presumpta relació directa de l’ara detingut al Principat i Pujol júnior. I, presumptament també, amb un altre familiar d’il·lustre, el germà de l’exconseller de la Generalitat de Catalunya Felip Puig, Jordi Puig Godes. Pujol Ferrusola i Puig, suposadament, havien estat cridats per altres empresaris catalans perquè invertissin en una proposta que pretenia fer-se amb la concessió de l’esmentat port, una macroàrea de negoci, segons fonts periodístiques, dividida en tres fases: l’estrictament portuària, la logística i industrial i la immobiliària i lúdica.
Fa uns mesos, la UDEF, la unitat de la policia espanyola dedicada a la investigació dels delictes econòmics i financers va estar investigant les connexions de Pujol amb tot l’entramat panameny. No se sap massa perquè el projecte -les fonts no van saber concretar si l’interès del fill de l’expresident de la Generalitat de participar de la iniciativa era per fer d’esquer d’inversors o per, suposadament, blanquejar capitals- se’n va anar en orris. De fet, segons les fonts, els negocis que presumptament vinculessin l’ara empresonat a la Comella i Pujol Ferrusola no deurien acabar gens bé atesa la suposada animadversió que, segons les fonts consultades per l’Altaveu, mostra ara Pablo Olona versa el fill gran del matrimoni per excel·lència de la Catalunya pujolista.
Comentaris