Malestar al sector privat de les noves tecnologies per l’aparició d’una filial d’Andorra Telecom

Diquital, amb Josep Vilana de CEO, neix per “contribuir a la digitalització de les empreses del país” i oferir serveis de ciberseguretat o automatització entre altres

Imatge del logotip de la nova filial d'Andorra Telecom, amb seu a la Massana.
Imatge del logotip de la nova filial d'Andorra Telecom, amb seu a la Massana. ARXIU

Que les empreses públiques -ja sigui FEDA, ja sigui Andorra Telecom- vagin creant filials i més filials per guanyar terreny i segons les empreses dels respectius sectors fer cada cop més la competència al sector privat està generant un malestar de mil dimonis. No és la primera vegada que empreses tecnològiques es queixen de la competència deslleial que fa l’operadora de telecomunicacions. I ara la situació reviu a partir de la creació de Diquital, una filial d’Andorra Telecom que vol “contribuir a la digitalització de les empreses del país”.

Empreses del sector de les noves tecnologies i la ciberseguretat treuen foc pels queixals per l’arribada -la constitució és tot just del mes d’abril- d’un Diquital al capdavant de la qual hi ha Josep Vilana com a CEO, que va va ocupar també la direcció general del ‘call center’ Espic. La nova filial d’Andorra Telecom, que per ara ha nascut sense fer soroll, afirma oferir “serveis de ciberseguretat, automatització, Internet de les coses i Anàlisi de dades”. Es ven com “un equip integrat per experts amb àmplia experiència en la digitalització”.

Per a més inri, remarquen les fonts, i com en el cas d’Espic, llavors resulta que en les filials d’Andorra Telecom, més aviat o més tard, hi acaben apareixent tercers com a socis als quals, d’una manera o altra, se’ls acaba atorgant el benefici que se’ls priva als empresaris del país del sector privat

Es remarca també a través de les xarxes socials que Diquital treballa “amb partners de referència mundial”. Són molts, asseguren experts del sector des de l’àmbit privat els qui denuncien que no pot ser que una empresa que té tot el suport de l’Estat i que, alhora, es regeix per ser un monopoli pugui anar creant filials per “treure la feina” a les empreses privades del Principat que ja necessàriament han de passar tot sovint per les mans d’Andorra Telecom. Tot sovint o pràcticament sempre, és clar.

Per a més inri, remarquen les fonts, i com en el cas d’Espic, llavors resulta que en les filials d’Andorra Telecom, més aviat o més tard, hi acaben apareixent tercers com a socis als quals, d’una manera o altra, se’ls acaba atorgant el benefici que se’ls priva als empresaris del país del sector privat. Espic té una societat espanyola com a soci d’Andorra Telecom en el ‘call center’. Un alt comandament d’Andorra Telecom ara secretari d’Estat (César Marquina) dirigeix l’Agència de ciberseguretat, una matèria en la qual es vol centrar Diquital.

I tot plegat, insisteixen els consultats, és la cançó de l’enfadós i el peix que es mossega la cua alhora. En fi, “acaben repartint el negoci entre amics, tot sovint, a partir d’una competència deslleial o més que això respecte de les empreses del país que fa anys que estan implantades i treballen com poden”. Per acabar-ho d’adobar, l’empresariat ja mal pensa del concurs que acaba d’impulsar Andorra Recerca i Innovació. En efecte, el patronat de la fundació privada que regeix dita agència acaba de convocar un concurs públic nacional obert per a l’homologació de proveïdors de serveis d’assessorament digital personalitzat per a empreses. I ningú no té dubtes en el sector privat que tot plegat, rere d’aquest procés, hi ha una nova maniobra entre Andorra Telecom i la nova filial Diquital.

Documents

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending