La fallida de la Hispano Andorrana amenaça d’enfonsar tot el Grup Montmantell

Malestar entre els treballadors de la històrica companyia de busos perquè se’ls ha donat d’alta en l’altra empresa perdent tant l’antiguitat com els dies de vacances que tenien pendents, que en algun cas arribava a una 60 de jornades

Un minibus de la Hispano Andorrana.
Un minibus de la Hispano Andorrana. ARXIU

La fallida de la companyia de transport de viatgers Hispano Andorrana podria arrossegar també el conjunt del Grup Montmantell en què la històrica empresa estava d’una manera o altra inserida. El passiu que arrossega la Hispano és molt elevat per una societat d’aquestes característiques i el marge de maniobra del grup és molt petit. Alhora, els moviments que s’han anat fent les darreres setmanes lluny de solucionar alguns problemes el que ha acabat fent és generar molt malestar en diversos fronts.

On hi ha una mala maror més notable hores d’ara és entre els treballadors de la Hispano Andorrana. En fer fallida l’empresa a petició de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) -que començava a tenir un crèdit contret suficientment important i veia que ja no seria possible cobrar el que se li devia- automàticament s’acomiadaven tots els empleats. Segons fonts coneixedores del cas, s’hauria comptat amb el beneplàcit del saig que opera com a administrador de la fallida per tal de passar els treballadors de la Hispano Andorrana cap a Montmantell.

Vehicles de la Hispano Andorrana.

Relacionat

Punt i final per a una companyia històrica de transport de viatgers

Però hi ha diversos inconvenients que han molestat moltíssim als treballadors i que no està gens clar com acabarà esclatant, més enllà que alguns dels empleats ja ha plegat i s’ha col·locat en alguna de les altres empreses de transport que hi ha al país que, si d’una cosa van curts, és de xofers. L’acomiadament de la històrica companyia s’ha fet sense abonar ni un sol cèntim d’euro als empleats. I la incorporació a Montmantell s’ha dut a terme com si de treballadors que comencen de zero fossin.

L’acomiadament de la històrica companyia s’ha fet sense abonar ni un sol cèntim d’euro als empleats. I la incorporació a Montmantell s’ha dut a terme com si de treballadors que comencen de zero fossin

¿Què vol dir tot plegat? Que els treballadors en qüestió, com a mínim una desena, han perdut l’antiguitat acumulada i els dies de vacances que tenien pendents. I no és poca cosa. Segons fonts properes als treballadors, hi havia empleats que veient com anava l’empresa, havien anat esperat mirant de ser liquidats degudament a raó dels anys treballats per a la companyia. Alhora, l’empresa fa temps que estava demanant esforços al personal per mirar de poder complir amb les feines contractades i davant la falta de mà d’obra.

Així, alguns conductors, segons les fonts consultades, tindrien en algun cas extrem fins a una seixantena de jornades laborals pendents de poder realitzar com a vacances. Tot això s’ha perdut i, en aquest cas segons fonts properes a l’administració de la fallida, caldrà que ho reclamin en el marc, justament, d’aquesta fallida. Però difícilment podran recuperar els muntants que els pertocaria i, fins i tot, de rebre alguna quantitat serà molt minsa, encara que és aviat per fer pronòstics.

El que és clar, també, segons fonts empresarials, que la Batllia que ha tramitat la fallida no ho hauria fet amb la rigorositat aparent que tocava i això ha dificultat alguns tràmits. Ja no només La Hispano Andorrana sinó tot el grup es troba amb serioses dificultats econòmiques i si a això se li acaba afegint el fet que algun o alguns dels treballadors, especialment els conductors, acabi marxant de l’empresa i aquesta no pugui complir amb els seus compromisos. I això també se li giri en contra.

Comentaris (13)

Trending