Punt i final per a una companyia històrica de transport de viatgers

Hispano Andorrana fa fallida després d’anys de dificultats i vuit dècades de presència al país i els seus propietaris miren de tirar endavant amb Viatges Montmantell

Vehicles de la Hispano Andorrana.
Vehicles de la Hispano Andorrana. arxiu

Una de les companyies icòniques del transport de viatgers al país, la Hispano Andorrana, deixa d’operar. De fet, ja fa dies que els tradicionals vehicles blaus d’aquesta empresa no operen. La flota, a més, cada vegada era més vella. I el creixement dels passius de la societat no permetia renovar el parc mòbil com potser hauria calgut. Sia com vulgui, la Batllia acaba de decretar el cessament de pagaments i la fallida de la societat, a petició de la pròpia empresa.

Segons fonts properes a la companyia, la situació de la mercantil, que va començar a operar ara fa vuit dècades, cap als anys 40 del segle passat, era ja insostenible. Feia molts anys que la Hispano Andorrana arrossegava problemes i, finalment, ’s’ha deixat caure’ la societat que acumulava passius dins del Grup Montmantell per intentar salvar l’altra societat de capçalera del conglomerat empresarial, Viatges Montmantell, i mirar de salvar aquesta branca de la companyia. Encara que la missió no està exempta de dificultats, tal i com han reconegut diverses fonts.

L’entrada de grans grups de transport de viatgers forans al país o l’aposta que han fet altres companyies van comportar que la Hispano Andorrana, no exempta també de dificultats en la gestió pròpia, interna, comencés a perdre algunes de les línies que tenia, hagués de prescindir de serveis que feia i que al seu dia li garantien un coixí que ara fa anys ja ha deixat de perdre. De fet, el nivell de competència ja va portar la societat, en alguns casos, a no poder optar ni a la renovació d’alguns dels trajectes que feia.

Com tants altres negocis al Principat, la Hispano va créixer en paral·lel al boom del turisme al país. Sorgida als primers anys que es començaven a fer enllaços cap a poblacions franceses de l’Arieja, per exemple, l’esclat del turisme de masses i el fet que l’esquí agafés volada a Andorra, per exemple, van fer créixer la companyia, que va passar per moments de realment esplendor. Tot aquest segle XXI, però, i especialment la darrera dècada, han estat temps convulsos i de complicacions.

Comentaris (9)

Trending