La factura per l’estada dels padrins del Cedre al Fénix genera malestar en part del sector hoteler

Alguns empresaris lamenten que quan es va parlar de la possibilitat de cedir establiments Govern no va dir obertament que es cobraria mentre que altres defensen la forma de fer i asseguren que “ningú ha fet l’agost”

Un microbús de la Creu Roja a la porta del Fènix quan es va fer el trasllat de residents al Cedre.
Un microbús de la Creu Roja a la porta del Fènix quan es va fer el trasllat de residents al Cedre. Toni Solanelles

La factura que el Govern ha pagat per l’allotjament durant gran part de les setmanes de confinament dels padrins del Cedre a l’hotel Fénix ha aixecat un cert malestar en alguns empresaris del sector. No tots, evidentment, però sí que hi ha uns quants a qui ha generat enuig el fet de saber que l’establiment escaldenc ha cobrat una quantitat important. Alguns recorden que en les reunions on, des de l’executiu, es va sondejar la possibilitat d’habilitar alguns hotels per fer front a la Covid-19 no es va parlar que fos una cessió amb contraprestació econòmica.

El malestar ja es covava de fa dies, especialment arran del primer edicte on quedava clar que el Fénix cobrava per l’allotjament dels padrins. I s’ha incrementat aquesta setmana, quan un segon edicte ha evidenciat que la xifra finalment pagada pel Govern és important. A la primera factura, de 45.000 euros, s’hi sumava una altra de prop de 35.000.

És a dir, el cost total abonat per l’estada dels avis del Cedre ascendia a prop de 80.000 euros. 32 residents van ser traslladats quan feia pocs dies que havia esclatat la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Ja no hi van tornar al centre sociosanitari fins a finals de maig, quan es van deshabilitar les plantes par a pacients Covid que s’havien creat a la residència.

Un instant del trasllat dels padrins del Cedre cap a l'hotel Fénix.

Relacionat

El Govern paga 80.000 euros per l’estada de padrins del Cedre a un hotel

Alguns empresaris hotelers consultats han expressat a Altaveu aquest malestar. I és que, asseguren, han vist els edictes amb els pagaments des de Govern al Fénix i no neguen que els han provocat “sorpresa”. I és que entenien, almenys pel contingut de les reunions que en els inicials de la crisi es van mantenir amb representants de l’executiu, van sortir amb la sensació que, en cap cas, s’havia parlat d’una contraprestació. Al contrari, asseguren, fins i tot, que es va posar sobre la taula una proposta en ferm de cessió gratuïta per part d’un empresari. Finalment, però, el Fénix va ser l’elecció.

Des del Govern s’han pagat prop de 80.000 euros en dues tongades per l’allotjament de 32 padrins del Cedre a l’establiment escaldenc

Aquests hotelers posen en relleu que el procés no s’ha fet de la forma més correcta possible. De fet, apunten que, en cas que s’hagués dit de forma clara que l’establiment que s’utilitzés cobraria una quantitat, podria haver hagut empreses interessades a optar-hi. Lamenten doncs, que aquesta possibilitat no es va donar.

El malestar és patent en una part del sector. No en tot, però. Hi ha altres empresaris que entenen la forma de fer del Govern i la defenen. De fet, s’admet que hi havia una proposta d’un hotel, però s’indica que “no acabava de donar del tot les condicions” i, per això, es va acabar descartant. En canvi, “el Fénix sí que les reunia”.

Amb relació als diners, es recorda que “obrir un hotel val una pasta” i també “s’exposava el personal”. Govern, expliquen les fonts consultades, es va comprometre a “pagar el que costés obrir l’establiment”, de forma similar al que es fa altres llocs en cas de catàstrofes naturals. “No s’ha fet l’agost”, asseguren, malgrat que els números puguin sembla elevats, ja que, es recorda, els padrins hi ha estat més de dos mesos al Fénix.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending