Empleats i exempleats de BPA demanen la inhabilitació de l'advocat Pujadas per una infracció professional molt greu

Comentaris

Empleats i exempleats de BPA demanen la inhabilitació de l\'advocat Pujadas per una infracció professional molt greu
Empleats i exempleats de BPA demanen la inhabilitació de l\'advocat Pujadas per una infracció professional molt greu

Una quarantena de treballadors i extreballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) demanen la inhabilitació i sanció de l’advocat que representa els interessos del Govern en la causa BPA. Els empleats del banc han presentat aquest divendres al Col·legi d’Advocats d’Andorra una denúncia formal contra Manuel Maria Pujadas per una infracció professional molt greu. 

El personal de l’entitat bancària que firmen la queixa considera que “existeix conflicte d’interessos entre el col·lectiu de treballadors de BPA amb la querella interposada per l’advocat Pujadas, en nom de Govern, contra socis i exdirectors de la mateixa entitat”. L’escrit presentat davant el Col·legi d’Advocats afegeix que hi ha “un risc significatiu de violació del secret per les informacions rebudes de l’antic client ‘col·lectiu de treballadors de BPA’.” També es destaca que “el coneixement dels nostres afers com a treballadors de BPA pot afavorir al nou client, en aquest cas, el Govern, de manera injustificada”.

La denúncia formulada contra Pujadas es basa, per exemple, en el fet que “és públic i notori que l’advocat va intervenir directament en l’afer assessorant jurídicament i assistint a les reunions col·lectives fins a la signatura del conveni que havia de regular el futur dels treballadors”. Alhora, en l’escrit també es remarca que “en el marc de les actuacions, el mes de juliol de l’any 2015, l’advocat Pujadas fins i tot va criticar l’actuació de la batlle instructora quan aquesta va citar a declarar uns empleats del banc”.

La queixa també recorda que ja al març d’aquest 2016 els treballadors “vam rebre una proposta d’honoraris del bufet Pujadas com a assessor legal del col·lectiu dels treballadors de BPA i filials. En aquella proposta el mateix bufet es qualifica en la ‘condició d’advocats designats per la defensa’ dels nostres interessos”. En aquell moment els empleats ja no van acceptar la proposta i, posteriorment, “tot just tres mesos després, el bufet Pujadas, a través de l’advocat Manuel Pujadas, ha presentat una querella contra exdirectius de BPA però en aquest cas en nom i representació del Govern (recordem que fa un any es va pronunciar contra la batlle instructora perquè cridava a declarar com a imputats empleats de BPA)”.

43 signataris

La denúncia l’han firmat 43 empleats. Entre aquests, segons les fonts consultades, hi hauria una treballadora que més enllà d’estar representada per Pujadas en el marc de la negociació del conveni laboral col·lectiu, també va estar representada pel mateix advocat en la causa penal. L’empleada en qüestió va estar durant uns mesos encausada en el marc del ‘cas BPA’ per, presumptament, haver dut a terme compensacions dineràries. Pujadas va assumir la defensa d’aquesta empleada i, en conseqüència, va tenir accés a un sumari en el qual ara hi ‘entra’ en nom del Govern que actua contra els treballadors.

En la denúncia es demana al Col·legi d’Advocats que valori el conflicte d’interessos denunciat per si hi ha la comissió, per part de Pujadas, d’una “infracció professional molt greu” i, en conseqüència, que se’l sancioni “d’acord amb el que disposa” la normativa vigent en relació a l’exercici professional de l’advocacia i als estatuts del Col·legi i, per tant, hi hagi una “inhabilitació professional durant un període no superior a cinc anys i/o una multa no inferior a 5.001 euros i no superior a 50.000 euros”. La junta del Col·legi d'Advocats no té previst reunir-se, inicialment, fins al mes de setembre.

Fotografia: agència ANA

Comentaris

Trending