Els tests d’anticossos s’inicien dimecres amb les proves als ‘analistes’ i divendres s'obren a la població en general

Els dispositius arriben aquest mateix divendres al Principat i durant el cap de setmana es faran els exàmens de validació preceptius 

-
-
Dimecres, 29 d’abril. Aquest és el dia que es posaran en marxa els tests d’anticossos. Els primers en sotmetre’s a les proves seran els sanitaris i voluntaris que s’encarregaran de fer les analítiques a la resta de la població. Els dispositius que serviran per dipositar la sang de les extraccions que es facin en els laboratoris mòbils han arribat aquest mateix divendres al Principat i s'han emmagatzemat a les instal·lacions del COEX, a l'antiga plaça de braus que hi ha just davant de l'edifici administratiu de Govern. Durant el cap de setmana seran testats preceptivament.

Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha afirmat que una vegada s’hagin sotmès a les proves tots els ‘analistes’, immediatament després s’iniciarà el cribratge poblacional. En aquest sentit, per a la població en general les proves es començaran divendres o encara millor durant el cap de setmana vinent. Es poden arribar a fer, de mitjana, 7.200 tests diaris, a raó de 144 per cada punt d’anàlisi que hi haurà ubicats a diversos punts del país, la majoria d’ells logísticament organitzats pels comuns, que estan ultimant el disseny dels espais que acolliran els laboratoris mòbils, també coneguts com a ‘stop labs’.

Mentre el cap de setmana, aquest, s’haurà d’acabar de provar la sensibilitat i especificitat dels dispositius arribats de la Xina, dilluns i dimarts s’haurà d’acabar de perfilar la qüestió de les citacions a les persones que s’han registrat a la plataforma telemàtica inclosa en el lloc web coronavirus.govern.ad. El ministre portaveu, Eric Jover, ha recordat aquesta tarda que els inscrits són hores d’ara poc més de 47.000. La voluntat és arribar a un nivell poblacional tan elevat com sigui possible. L'ideal és que un 80% de la ciutadania se sotmetés a les proves.

Els exàmens per a la ciutadania s'iniciaran d'entrada divendres, després dels analistes, els seus familiars i els treballadors públics de cossos o serveis essencials

Aquells ciutadans que no s’hagin registrat encara però ho vulguin fer, encara hi són a temps. A més, ha remarcat Martínez Benazet, els comuns primer rebran trucades per poder donar hores i, després, si el volum de persones sotmeses als exàmens no fos satisfactòria, es contactaria amb tots aquells que no s’hagin apuntat per a la realització d’unes proves que són voluntàries. El titular de Salut ha remarcat una vegada més que es tracta d’una operativa complexa mai realitzada i que això fa que encara hi hagi serrells per resoldre, tot i que la preparació de tot plegat està molt avançada. 

La informació que a nivell epidemiològic ha de generar els testos permetran posteriorment adoptar decisions en diferents matèries. La més important és la d’aixecar el confinament total i sols ‘obligar’ a quedar-se a casa a aquelles persones que durant la realització dels testos es comprovi que tenen actiu el virus. Les proves, entre la recollida de mostres i el temps de descans intermedi entre les dues tongades d’extraccions, duraran aproximadament un mes. Posteriorment, i durant un mes més aproximadament, s'haurien de fer els estudis epidemiològics que permetran decidir sobre el desconfinament.


Caixes amb els testos que ja han arribat al Principat. | SFGA

Sobre la realització concreta de les proves, la idea, segons les fonts consultades, és que dimecres es facin els testos a les persones que faran les extraccions de sang -sanitaris i voluntaris-, i que aquest treball serveixi alhora de prova pilot general en un punt únic, que no s'ha aclarit quin serà. L'endemà, dijous, segons la planificació que s'haurà d'acabar de planificar dilluns, se sotmetrien als exàmens immunològics els convivents amb els analistes, els funcionaris que hagin de col·laborar en el dispositiu i tots els treballadors públics de cossos o serveis essencials. Divendres seria el primer dia que es podria començar a obrir les proves a la ciutadania en general.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending