Els ‘temporers’ andorrans demanen poder acollir-se a les ajudes de la llei òmnibus

Des de l’Associació de Monitors d’Esquí s’alerta que no només s’ha perdut més d’un mes del contracte laboral sinó que, a més, no hi ha perspectives de trobar feina en el futur immediat

Creix encara més el malestar entre els monitors de Saetde després de les votacions
Creix encara més el malestar entre els monitors de Saetde després de les votacions

Els andorrans que, al llarg de l’hivern, han treballat en activitats vinculades al turisme de neu reclamen tenir accés a les mateixes mesures que s’han adoptat, especialment via lleis òmnibus per a la resta d’assalariats. Molts veuen amb preocupació que, per ara Govern no es planteja afegir-los a aquesta possibilitat quan, en canvi, se’ls albira un futur laboral complicat, ja que s’han quedat sense feina, a més molt abans del previst, per culpa del tancament de les estacions d’esquí i, a sobre, veuen complicat poder incorporar-se a activitats que altres anys feien de cara a la temporada d’estiu.

La llei òmnibus aprovada dissabte al Consell General estableix diferents mesures destinades a pal·liar les conseqüències econòmiques que pot provocar el tancament de negocis adoptat per frenar l’epidèmia. Entre elles, el descompte d’un 20% del lloguer o la possibilitat de demanar carències per a hipoteques o préstecs. Ara bé, també limita els possibles beneficiaris: autònoms que hagin suspès l’activitat, assalariats que es vegin afectats per una suspensió de contracte o una reducció de jornada o aquells que hagin perdut la feina a conseqüència de l’emergència sanitària.

Entre ells, almenys per les declaracions del portaveu de l’executiu, Eric Jover, no hi figuren els andorrans que hagin treballat durant la temporada d’hivern a serveis vinculats amb el turisme, entre els quals les estacions. Tot i apuntar que “qualsevol persona que es queda sense feina és una preocupació pel Govern”, ha manifestat que “hem diferenciat les activitats que portaven una finalització estacional d’aquelles amb contractes indefinits”. Així, tot i admetre que “és veritat que se’ls ha escurçat” la relació labora, ha comentat que “són gent que normalment tenen altres activitats econòmiques per completar l’any”.

"Que no se'ns exclogui; si es fa, molta gent tindrà serioses dificultats", adverteix Carles Iriarte, des de l'associació de monitors d'esquí

Les paraules no fan més que aixecar l’alarma entre aquests treballadors. Un dels col·lectius més importants entre els afectats per aquesta situació és el de monitors d’esquí, com explica Carles Iriarte, president de l’associació que els agrupa. Recorda, en primer lloc, que tant aquests assalariats com molts d’altres residents que treballaven en activitats vinculades a la campanya d’hivern s’han vist molt perjudicats per l’esclat de la crisi del coronavirus. En primer lloc, es van quedar sense feina molt abans del que és habitual.

“Hem perdut la feina un mes abans del que hagués estat de forma natural”, recorda. Això suposa, per tant, menys ingressos dels previstos. A banda, Iriarte recorda que, des de l’aprovació de la llei de relacions laborals, la seva condició no és pas de temporers sinó de “fixos discontinus”. Per tant, “treballem cada any a la mateixa empresa quan aquesta secció està oberta”.

El problema gran, però, no és tant el contracte ja perdut sinó el futur. Normalment, moltes d’aquestes persones acaben saltant a altres activitats durant la primavera, l’estiu i la tardor. “Majoritàriament”, explica Iriarte, “al comerç i al turisme”, com ara guies de muntanya o als comuns. També, a la construcció. “En els propers mesos, trobaran feina? No. El problema és que no tenen perspectives de tenir treball al llarg d’aquest any”, adverteix el màxim dirigent de l’Associació de Monitors d’Esquí. De fet, aquesta situació, alerta, fins i tot podria ampliar-se a l’hivern vinent.

De fet, recorda la carta publicada a Altaveu per una d’aquestes treballadores. “La comparteixo al 100%”, afirma. Per això, exigeix que “qualsevol mesura que afecti altres treballadors, també ens hauria de ser aplicable. Que no se’ns exclogui perquè si no ens trobarem en serioses dificultats”, comenta. En cas contrari, apunta, “només ens quedarà anar a l’assistència social”. Iriarte recorda, a més, que “hi ha molta gent que té fills, una família. Hi ha parelles que tots dos treballaven a pistes i, per tant, tots dos s’han quedat a l’atur i sense perspectiva d’ingressos”.

Comentaris (8)

Trending