Carta d'una temporera resident al ministre Jover

Comentaris

Em dirigeixo a vostè per fer-li palesa la situació en la que ens trobem alguns temporers residents d’Andorra, situació que s’ha vist agreujada per la pandèmia que ens està afectant tan greument. Per altra banda, agrair tots els esforços que està fent el govern davant del Covid-19.

Fa molts dies que penso a escriure aquesta carta i cada dia que el veig per la pantalla donant les dades del dia a dia, encara m'animo més. Penso que les seves declaracions, amb relació als temporers que vivim a Andorra són molt desafortunades i en la meva humil opinió, una falta de respecte a una part de la  població que es dedica professionalment a un dels motors del país. 

Intento descobrir doncs, en les seves  declaracions diàries, un mínim d’empatia i suport al nostre col·lectiu, però en cap de les seves declaracions no ho he trobat

I és que ens ocupem d’aquelles feines a les que ningú s'hi vol dedicar, precisament per l'estacionalitat, perillositat, mala remuneració, poca consideració i manca de reconeixement per part de les institucions i empreses. En contrapartida,  nosaltres ens hem d’adaptar. Més ben dit, treballem moltes hores per poder suplir els quatre mesos a l'any que no tenim feina. 

Això no vol dir, que siguem uns despreocupats i que no cal fer-nos cas, perquè ja estem acostumats a viure períodes mitjanament llargs sense feina (evidentment per obligació, no pas per gust). Doncs al contrari! som gent molt treballadora i conscient de la importància de treballar. Gent, que quan tothom té vacances, nosaltres sempre treballem, com pot ser Nadal o Reis, perquè el turisme és el nostre bé més preuat i a les estacions d’esquí l’única font d’ingressos, ... en som conscients. Però vista la situació mundial, serà un futur complicat el que ha de venir.

Intento descobrir doncs, en les seves  declaracions diàries, un mínim d’empatia i suport al nostre col·lectiu, però en cap de les seves declaracions no ho he trobat. Per tant, jo li pregunto: “S’ha plantejat alguna vegada, el que suposa NO treballar quatre mesos a l'any (dos mesos abans de l’estiu i  dos mesos abans de l’hivern) i tenint les mateixes despeses que una persona que compta amb un sou dotze mesos l'any, sense interrupcions?” Crec que no … perquè en cas contrari, es podria plantejar el difícil que és arribar a final de mes. 

El problema de tot això és, que ara no seran quatre mesos a l'any, pot ser en seran més. No sabem com evolucionarà la pandèmia (ningú ho sap) però nosaltres tampoc sabem fins on podrem aguantar.

El problema de tot això és, que ara no seran quatre mesos a l'any, pot ser en seran més. No sabem com evolucionarà la pandèmia (ningú ho sap) però nosaltres tampoc sabem fins on podrem aguantar

Per altra banda, li confirmo que la temporada l’hem acabat abans per culpa de la pandèmia i no per falta de neu o cap altra causa. Doncs, discrepo de la seva declaració al respecte, senyor ministre. Fa dinou anys que em dedico a la muntanya, i mai (ni en el pitjor dels escenaris que recordo) hem acabat tan d'hora la temporada d’esquí. I que hagi acabat un tretze de març comporta, que famílies senceres han deixat de tenir ingressos, donat que en alguns casos, tots els membres de la família treballen en les diferents estacions del país.

 Per últim, només li demano que ens tingui realment en consideració i que sigui conscient que, tot i ser andorrans i treballar per la nostra terra, estem en una situació d’absoluta vulnerabilitat.

Som coneixedors de la situació que viu el país i farem tot el possible, almenys per la part que a mi em pertoca com a pister socorrista, per ajudar en tot allò que estigui a les nostres mans. Desitjo que  Andorra torni a ser lliure i sense la Covid-19; un virus que és realment el culpable de què ens trobem en aquesta situació. Virtus Unita Fortior

Comentaris (20)

Trending