Clam a la fiscalia perquè investigui la ‘Martí connection’: “Prevaricació, tràfic d’influències i malbaratament de cabals públics”

Sis sindicats de l'administració demanen al ministeri públic que intervingui en el cas de les adjudicacions del cap de Govern que SDP considera que està degudament tipificat al Codi penal

-
-

Les presumptes irregularitats que hauria comès el cap de Govern, Toni Martí, tot adjudicant fins a en set ocasions treballs informàtics a una empresa de la qual la seva dona n’és sòcia, testimonial, i el seu germà n’és l’administrador única agafa volada. Si sis sindicats de l’administració han presentat una denúncia a la fiscalia per tal que el ministeri públic investigui els fets i si veu que aquests poden ser “constitutius de delicte o contravenció penal” procedeixi a “exercir l’acció penal”, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha anat una mica més enllà i exigint també la intervenció d’ofici d’Alfons Alberca consideren que l’actuació del mandatari governamental contravé fins a quatre lleis i seria, a més a més, constitutiva de “prevaricació, tràfic d’influències i malbaratament de cabals públics”.

Com va avançar l’Altaveu dimecres passat, el Govern havia aprovat una setmana abans adjudicar per la via directa a l’empresa SPAI el manteniment del programari i el maquinari informàtic del departament de Sistemes d’Informació governamental. El contracte, anual i establert per la via ordinària, suposava un muntant de més de 110.000 euros i el firmava directament Toni Martí. Aquella adjudicació publicada al BOPA permetia ‘descobrir’ que era la setena vegada que, de manera similar i, en tot cas, sempre per la via directa, Martí encomanava feines a la societat de la qual l’únic administrador és el seu germà, Ot Martí. La dona del mandatari governamental és la segona sòcia de la companyia. Les set adjudicacions, dues de bianuals, s’han fet entre l’abril del 2015 i el gener passat i en conjunt sumen un total de 414.782,79 euros.

Davant d’això, i després que el Partit Socialdemòcrata (PS) ja hagués anunciat que sol·licitava tota la documentació relativa a la darrera adjudicació publicitada, els sindicats i SDP han carregat aquest dimarts les tintes. És clar que els edictes signats per Martí han esparverat molts sectors de la societat andorrana, molts dels quals, cert és també, prefereixen mirar cap a un altre costat. Enmig de la voràgine per la reforma de la Funció Pública, sis col·lectius sindicals de l’administració pública han presentat aquest migdia l’escrit de denúncia en què insten la fiscalia a investigar les circumstàncies en què es van dur a terme les adjudicacions i a emprendre accions penals contra qui escaigui si correspon.

Quatre sindicalistes s’han dirigit a la seu de la fiscalia després que el fiscal general, Alfons Alberca, declinés mantenir una trobada amb ells, segons que han explicat. Vist el refús, han presentat l’escrit de denúncia -firmat per representants de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), del Sindicat de Policia (SIPA), de l’Associació de Bombers (ABA) i del també sindicat de bombers A118- adjuntant-hi alguns dels edictes d’adjudicació publicats al BOPA. 

Els sindicalistes consideren que una de les funcions dels funcionaris és vetllar perquè les actuacions de l'administració compleixin la normativa

El president del CFPA, Salvador Prieto, ha actuat com a portaveu dels denunciants després de registrar l’escrit a la fiscalia general. Prieto ha recordat que “una de les funcions dels funcionaris és vetllar perquè les actuacions de l’administració s’ajustin a la normativa”. D’aquí, i davant dels dubtes de les adjudicacions fetes a l’empresa SPAI, demanen al ministeri públic que faci la investigació escaient per comprovar si els contractes firmats per Toni Martí s’ajusten a la legalitat. “No és per qui és” si l’adjudicatari ni l’adjudicant, ha afirmat el sindicalista, que en cap moment s’ha referit a cap nom concret.

Els sindicats consideren que els fets “són prou preocupants” i que s’està parlant de contractes que “sumen una quantitat molt important de diners” i no consta que en cap cas s’hagi fet cap concurs públic. Per tant, conviden el fiscal a dur a terme les diligències necessàries i si veu indicis de delicte en les adjudicacions que “actuï d’ofici” com estableix la llei i “exerceixi l’acció penal” contra els responsables de l’eventual comissió del delicte o contravenció penal que s’escaigui.

Prieto, que ha lamentat que fins ara “el món empresarial no hagi dit absolutament res” sobre aquesta qüestió, que d’haver-se produït en frau de llei o amb esperit delictiu, de fet, estaria perjudicant clarament la lliure competència, també s’ha referit en concret a les adjudicacions de manteniment de xarxes que anava especialment adreçat als equips informàtics de la casa IBM del cos de l’ordre. “Com a sindicat policial que som no podem fer res més que exigir que tot això s’expliqui i s’expliqui bé.”

SDP reclama a Alberca “que faci la seva feina”

Hores després de la denúncia formalitzada a l’edifici de les columnes, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) Víctor Naudi al costat del membre del consell nacional de la formació David Pérez també convidava la fiscalia a intervenir en el cas de la ‘Martí connection’. Naudi ha explicat que “no ens toca a nosaltres ni es feina nostra, feina dels polítics, presentar demandes o querelles, però sí creiem que hi ha prou elements perquè la fiscalia faci, d’ofici, la seva feina”. Naudi ha explicat que la formació ha fet les consultes pertinents i tot i que ja admeten que en aquest estadi el cap de Govern és un “presumpte culpable” sí que consideren que les adjudicacions “han sobrepassat tots els límits”.

Així, SDP creu que les adjudicacions firmades per Toni Martí contravenen quatre lleis. A saber, la de l’administració, la de contractació pública, la del pressupost -que també regula alguns aspectes sobre contractes- i el Codi penal. I en aquest darrer sentit el parlamentari no s’ha estat de dir que per les consultes fetes, les contractacions publicades porten a pensar que “hi ha hagut prevaricació, tràfic d’influències i malbaratament de cabals públics”. Per això, i perquè estaríem davant d’una situació inconcebible i que “no es pot tolerar”, han reclamat a la fiscalia general que intervingui. “Aquesta sí és la seva feina i no pas proposar redactats de lleis”, ha afirmat en declaracions a l’Altaveu el conseller tot fent ironia amb la pressió exercida per Alfons Alberca perquè es canviï el Codi de procediment penal. 

Naudi no s’ha volgut anticipar amb què podria passar si la fiscalia no intervé tal i com se li està demanant -no ja des d’SDP; la denúncia dels sindicats va en la mateixa línia- perquè considera, “no s’ha de judicialitzar la política”, encara que això no treu que els organismes judicials intervinguin i posin fre si alguns polítics van més enllà del que estableix la llei. Víctor Naudi ha anticipat, també, que per molt que l’executiu es vulgui escudar en què es tractava d’unes feines molt exclusives -“fet que ens consta que tampoc no és veritat”- o que fos SPAI l’única empresa andorrana autoritzada a fer-les -“que també ens consta que tampoc no és així però igualment no seria una excusa vàlida”-, les adjudicacions, ordinàries sempre, no s’haurien en cap cas motivat tal i com la legislació demana. En definitiva, que s’estaria davant d’un afer d’amiguisme de manual. O de ‘familiarisme’, en aquest cas.

-

Relacionat

Més elements per sospitar que les adjudicacions de Martí a Martí van ser un vestit fet a mida
-

Relacionat

La ‘Martí connection’ activa una investigació legal i política i permet descobrir tres contractes més
Toni Martí al costat d\'una captura de pantalla de la pàgina electrònica corporativa d\'SPAI.

Relacionat

Estupefacció en el teixit empresarial per l’adjudicació directa firmada per Toni Martí en favor d’una empresa del seu germà

Comentaris

Trending