La ‘Martí connection’ activa una investigació legal i política i permet descobrir tres contractes més

El PS demana tota la informació referent a l’adjudicació aprovada la setmana passada en favor del germà del cap de l’executiu i altres formacions i l’Institut de Drets Humans estudien l’afer

-
-
La indignació generada en sectors empresarials l'adjudicació directa apareguda aquest dimecres al BOPA, firmada pel cap de Govern, Toni Martí, i de la qual n'era beneficiària una empresa administrada de forma única pel seu germà va una mica més enllà. El PS ja ha fet una petició per les vies parlamentàries escaients per obtenir més informació sobre el contracte en qüestió i altres formacions també estudien l'afer, que no es queda en un sol encàrrec. N'hi ha sis més, tres ja avançats també per l'Altaveu.

Diverses formacions polítiques i l’Institut de Drets Humans (IDHA) estan analitzant fil per randa la ‘Martí connection’ o el que és el mateix, les adjudicacions directes firmades pel cap de Govern, Toni Martí, a una empresa de la qual n’és l’administrador únic el seu germà, Ot Martí, i de la qual de forma testimonial també hi apareix com a sòcia l’esposa del mandatari governamental. El grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata (PS) ja ha sol·licitat a l’executiu que faciliti “l’informe d’adjudicació i tota la documentació relacionada amb la contractació de l’empresa” Societat de Programació i Anàlisis Informàtiques (Spai) per fer el manteniment del programari i el maquinari del departament governamental de Societat d’Informació durant l’any 2018.

La petició socialdemòcrata no serà l’única que probablement es durà a terme, igual com l’adjudicació directa publicada al BOPA aquest dimecres i aprovada pel consell de ministres el 24 de gener tampoc no és la primera que rep Spai. L’Altaveu ja va avançar tres contractacions prèvies de la mateixa naturalesa que l’ara publicitada entre els 2015 i el 2016. Però és que no només això, SPAI també va ser beneficiària de tres adjudicacions més per fer-se càrrec del manteniment “dels element de xarxa i maquinari IBM del departament de policia”. Les adjudicacions sempre s’han fet per la via directa i, en algunes ocasions, per la via d’urgència. I sempre les ha firmat Toni Martí malgrat que el ministeri adjudicant fos el d’Administració Pública que al seu dia comandava Jordi Alcobé o el d’Afers Socials, Justícia i Interior que lidera Xavier Espot.

El PS ha anunciat aquest dijous mateix que vol tenir més informació sobre l’adjudicació publicada al BOPA aquest dimecres. Per això, el conseller general de la formació Pere López ha tramitat una demanda d’informació per obtenir tota la documentació relacionada amb aquesta contractació, que s’ha fet de forma directa i que supera els 110.000 euros. L’objectiu, segons la formació, és poder analitzar el dossier davant dels dubtes que ha generat aquest encàrrec fet des de l’executiu. En l’escrit enviat a Sindicatura el parlamentari socialdemòcrata sol·licita, en concret, “l’informe d’adjudicació i tota la documentació relacionada amb la contractació de l’empresa Spai pels treballs de manteniment de hardware i software de tot el maquinari gestionat pel DSI” –Departament de Sistemes d’Informació de Govern-.

Els socialdemòcrates consideren que la comanda, feta de forma directa i per una quantia superior als 110.000 euros, "aixeca dubtes"

Des de la formació socialdemòcrata han explicat que la contractació, feta de forma directa i amb un import considerable, “aixeca dubtes”. I que “per això es considera important poder tenir tota la documentació possible sobre la mateixa per, un cop analitzada, esvair-los o acabar de confirmar-los”. Fonts d’altres formacions -de Liberals a SDP passant pels escindits del grup liberal- han assegurat que també estan analitzant el tema i fent consultes fins i tot legals per comprovar l’adequació de les adjudicacions a la llei, més enllà que es considera que “tot plegat fa molt mala olor”. També fonts de l’Institut de Drets Humans (IDHA) han assegurat que avaluaran jurídicament la situació i més després que la representació lletrada del Govern en el judici del ‘cas BPA’ retragués que l’IDHA s’havia personat en l’afer de les presumptes coaccions a dirigents del banc esmentat i no, per exemple, quan es jutjava una persona per haver robat una barra de pa.

Algunes fonts consultades han intentat donar una explicació justificativa a la contractació explicant que es tractaria d’adjudicacions que venien de molt enrere per la vinculació d’Spai amb els equips i els programes d’IBM. I que per això les renovacions s’anaven fent de forma directa. Fonts del sector informàtic, però, han deixat clar que no hi ha cap empresa que tingui al Principat l’exclusivitat de productes i que, en qualsevol cas, l’empresa més experta sobre aquesta marca al país no és pas Spai si no una altra que des de fa molts anys tracta també amb l’administració.


Tres contractes més per un total de 56.000 euros

A banda de l’adjudicació directa per la via ordinària publicada aquest dimecres al BOPA, i per la qual s’encomana a Spai el manteniment del programari i el maquinari del departament de Societat d’Informació de Govern per a l’any en curs per un muntant de més de 110.000 euros, l’Altaveu ja va revelar que per al mateix departament governamental Toni Martí ja havia firmat tres adjudicacions directes més, en aquell cas per la via d’urgència, en favor de l’empresa administrada de forma única pel seu germà. Cobrien els anys 2015, 2016 i 2017 i suposaven, globalment i en xifres rodones, un total de 250.000 euros. Però és que encara n’hi ha més. El mateix cap de Govern també va firmar els mateixos anys citats anteriorment adjudicacions directes pel manteniment dels elements de xarxa i maquinari IBM del departament de policia. La primera, que anava de l’abril -quan el segon executiu de DA va posar-se en marxa- al desembre del 2015 per un muntant de 15.941 euros. El segon contracte, per al manteniment del 2016, ja pujava a 19.934 euros. I l’últim atorgat almenys fins ara i que cobria les necessitats del 2017 era per un import de 20.904 euros. En total, doncs, al tomb de 56.000 euros més.


 

Etiquetes

Toni Martí al costat d\'una captura de pantalla de la pàgina electrònica corporativa d\'SPAI.

Relacionat

Estupefacció en el teixit empresarial per l’adjudicació directa firmada per Toni Martí en favor d’una empresa del seu germà

Comentaris

Trending