Els sanitaris preveuen un pic molt complexe de coronavirus la setmana vinent i reclamen un atur global ja

La traçabilitat de contactes ja no és possible perquè la transmissió comunitària és un fet i entre el personal hospitalari el nombre d’aïllaments comença a ser molt notable

-
-
Els sanitaris del país preveuen que la setmana que ve, al ritme actual, hi hagi un pic molt complexe de casos de coronavirus i per aquest motiu, a través de canals oficials i d’altres que no ho són, estan reclamant una aturada general de país a excepció dels serveis realment essencials per tal d’aconseguir que els quadres més greus arribin de forma esglaonada i el centre hospitalari els pugui absorbir amb certes garanties. Actualment, ja hi ha un volum de personal hospitalari o bé infectat o bé aïllat.

La xarxa de contactes derivada dels dos professors de l’Escola andorrana de batxillerat que han resultat positius -ells van ser els transmissors de la malaltia a la dona de 87 anys, mare de la docent- és tan àmplia que, d’entrada, és la principal preocupació a nivell d’enquesta epidemiològica. El cert, però, és que la traçabilitat de contactes ara ja és pràcticament impossible. La transmissió comunitària és completa i, en conseqüència, mirar de fer el seguiment de casos previsibles resulta extremadament complicat.

De fet, hi ha tres professors més que han donat positiu, també. Això no pot fer oblidar que hi haurà nombrosos joves, alumnes d’aquells, que hauran resultat contagiats però probablement hagin estat o siguin asimptomàtics, que no vol dir que no puguin ser transmissors. D’aquí que resulti tan important que els joves es conscienciïn d’estar-se a casa i sense socialitzar. Els contactes que hagin pogut fer aquests nois ja és impossible de seguir. Per tant, és bàsic, asseguren diversos professionals de la sanitat -metges, infermers, auxiliars- recloure’s al domicili i, en molts casos, passar la malaltia gairebé sense adonar-se’n.

La xarxa de contactes relacionada amb els professors de l’Escola andorrana de batxillerat s’ha ampliat tant que és extremadament complicat fer-ne el seguiment

El fet que a l’hospital hi hagi almenys un professional clau per la transversalitat de les seves funcions -relacionades, justament, amb les directrius d’higiene- que hagi donat positiu fa que molts d’altres companys puguin haver resultat contagiats o, almenys, que hagin de ser aïllats per prevenció. En moltes ocasions, si no donen cap símptoma en els sis dies posteriors al contacte no hauran contret el virus. Però cal ser molt caut. I en aquests moments no hi ha gaire temps per a res. D’aquí que cal frenar el contagi i mirar que els casos més greus es vagin donant esglaonats.

I de casos greus, n’hi haurà, asseguren els sanitaris consultats. De fet, l’home de 57 anys amb patologia respiratòria crònica prèvia que ha donat a positiu està a l’UCI però la seva situació és molt greu i de difícil reversibilitat. El mateix que hauria passat amb l’esquiador madrileny que va patir un infart dimarts de la setmana passada a les pistes del Pas de la Casa i que va haver de ser traslladat a l’hospital de Sant Pau de Barcelona, on va ser diagnosticat de coronavirus. Aquest home va acabar morint la matinada de diumenge de complicacions associades a l’infart. Per tant seria una defunció amb coronavirusEn els dos casos la situació no és que no sigui bona, és que malauradament és molt dolenta.

L’esquiador madrileny infartat dimarts passat al Pas va morir diumenge amb coronavirus degut a complicacions coronàries; el resident ingressat a l’UCI de l’hospital està molt greu

La xarxa de contactes de l’home de 57 anys seria relativament limitada, segons algunes fonts. La de l’esquiador infartat seria major, i malgrat que ni de bon tros tindria l’abast de la que té la que volta al tomb de l’Escola andorrana de batxillerat, preocupa perquè hauria exposat diversos sanitaris i professionals de l’estació del Pas de la Casa, que durant uns dies no van pas ser conscients que el malalt pogués tenir cap mena de relació amb el Covid-19. Per tant, no es van activar les precaucions necessàries.

En relació amb l’hospital i els seus recursos, ara mateix pot assumir sense massa tensions la situació. Sí que hi ha tensió pel fet de veure ‘caure’ companys i que no hi hagi, asseguren les fonts, una comunicació interna oficial suficientment bona. En aquest sentit, la majoria de personal s’assabenta de què li passa el company per les xarxes personals de contactes i reclamen una informació més directa i transparent a la direcció. També per precaució i prevenció interna. Per protegir-se més i millor encara els propis professionals sanitaris. 

Els recursos materials, en relació amb el que fixen els protocols (una altra cosa és els dubtes que aquests generen, vista per exemple la protecció que porten els metges d’urgències i la que usen altres professionals del mateix departament) hores d’ara hi serien. Però aquesta circumstància pot canviar en pocs dies o hores, i vist que la setmana que ve, a tot estirar, podria ser crítica, és per aquest motiu que es demana una actuació com a mínim individual de la ciutadania més dràstica. De material, pel que es necessita ara, segons les fonts consultades, n’hi ha. Però allò bàsic torna ser aconseguir frenar l’expansió del contagi i que aquest es vagi esglaonant.


Un dels rètols que animen a quedar-se a casa. | PERE MOLES

 

Comentaris (13)

Trending