Els salaris inferiors a 24.000 euros anuals pujaran un 1%

És la inflació amb què es tanca el 2019, segons l’IPC avançat que s’ha de confirmar en uns dies, i queda dues dècimes per sobre de la prevista pel Govern al projecte de pressupost pel 2020

Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació. ARXIU

El preus van encarir-se durant el 2019 fins a un 1%. Almenys així ho reflecteix l’indicador de l’IPC avançat fet públic des del departament d’Estadística. La dada, que s’ha de confirmar en uns dies, suposaria dos dècimes per sobre del que preveia inicialment el Govern, que era tot just del 0,8%. Entre altres àmbits, aquesta dada afectarà als salaris inferiors als 24.000 euros anuals, que s’hauran d’incrementar en virtut de la llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu.

La dada, tot i que encara no es definitiva, acostuma a ser prou exacta. I és que per al seu càlcul s’ha emprat ja el 97% de tots els preus que s’analitzen per obtenir l’IPC definitiu. Pel que fa a aquells productes dels quals encara no es disposen de les xifres actualitzades, es fan servir les del mes anterior. Per tant, tot i ser un valor “orientatiu”, la possibilitat de variació és baixa i es confirmarà el 16 de gener, quan es preveu poder donar la dada definitiva.

L’1% suposa un increment de quatre dècimes en comparació a la inflació registrada al novembre, que va ser de 0,6%. Queda clar, doncs, que els preus han crescut de forma important durant el desembre, fet habitual tenint en compte, per exemple, l’encariment de molts productes d’alimentació durant les festes de Nadal. En comparació amb  l’any 2018, el creixement del cost de la vida també ha estat superior, ja que llavors es va tancar només amb un 0,7%.

La dada de l’1% representa, a més, un desajustament amb relació a les previsions que havien efectuat el Govern. Així, en el pressupost per al 2020 que es troba a tràmit al Consell General, s’havia emprat com a base la creença que l’augment dels preus seria només d’un 0,8%. Per tant, aquestes dues dècimes de més afectarà de forma especial a la despesa prevista, especialment a la de personal, però també a altres àmbits, com ara la compra i venda dels punts de jubilació o la majoria de les prestacions de la CASS.

Aquest 1%, com a mínim, serà el que els empresaris hauran d’aplicar d’increment dels salaris dels treballadors que percebin un sou global brut per sota dels 24.000 euros anuals. Així queda establert a la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu, aprovada pel Consell General al desembre i que va entrar en vigor dimarts. Serà també el màxim que es podrà apujar els lloguers en vigor.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending