Els mossos descarten que Xaus cometés cap infracció penal en seccionar els cables elèctrics a Cercs

La policia catalana investiga ara si el pilotatge del resident a bord d’un helicòpter biplaça va contravenir la normativa en matèria aèria i el cita a declarar per complimentar el dossier

Rubén Xaus amb un vehicle i l'helicòpter lleuger de Riders Boutique.
Rubén Xaus amb un vehicle i l'helicòpter lleuger de Riders Boutique.
Els agents dels mossos d’esquadra encarregats de la investigació de la caiguda de dos cables de mitja tensió elèctrica enmig de l’eix del Llobregat a l’altura del municipi de Cercs, a tocar del pantà de la Baells, descarten per ara que el motorista resident a Andorra Rubén Xaus cometés cap infracció penal en pilotar l’helicòpter biplaça que va seccionar el cablejat. Això sí, la policia catalana l’ha citat a declarar per aclarir altres circumstàncies relacionades amb l’incident.

I és que els agents de la unitat tècnica de seguretat aèria dels mossos d’esquadra treballen en un parell de fronts. D’una banda, estan investigant si el pilot de l’helicòpter utilitari lleuger de la firma Riders Boutique que pilotava Xaus diumenge a primera hora de la tarda va vulnerar la normativa en matèria aèria. De l’altra, la policia catalana han obert formalment diligències arran d’uns fets que van obligar a tallar la C-16 durant dues hores alhora que van deixar sense fluid elèctrica durant força més temps a diversos nuclis de població de la zona, al Berguedà, a tocar una de les vies més transitades en l’enllaç entre els Pirineus i Barcelona.

Descartada en principi la via penal, fet que rebaixa considerablement els ‘problemes legals’ que pogués arribar a tenir l’expilot de motos resident al Principat, és molt més probable, segons les fonts, que sí que s’acabi determinant que va infringir la normativa aèria. En qualsevol cas, segons fonts properes a Rubén Xaus, el pilot del Robinson 22 continuaria mantenint que ell no va ser conscient a l’inici que va seccionar els cables encara que sí que recorda haver hagut de fer la maniobra brusca que alguns testimonis han descrit perquè hauria denotat un cop d’aire molt intens que va desestabilitzar l’aparell i el va fer bascular cap a una banda, moment en què hauria tocat el cablejat.

El motorista establert al Principat reitera al seu entorn que no va ser conscient a l’inici que va fer caure les línies però el Robinson 22 que pilotava sí té marques del cop amb el cablejat

Segons diverses fonts consultades, no hi ha cap dubte que el Robinson 22 retolat amb la imatge de Riders Boutique va ser el que va seccionar els cables. Ho haurien assegurat testimonis presencials dels fets i també hauria quedat la marca del ‘cop’ dels cables en la pala de l’aparell. Persones que feien activitats a l’embassament de la Baells, just a tocar d’on va estacionar suposadament sense permís Xaus per anar a saludar uns coneguts, haurien reconegut alhora sense dubtes el pilot. De fet, l’home, de 40 anys, hauria admès que efectivament ell pilotava la nau en el moment que van caure les línies.

Si els mossos han obert diligències es per facilitar la reclamació de danys i perjudicis. Qui segurament farà una reclamació quantiosa serà la companyia Endesa, titular dels cables seccionats. Fonts consultades properes a la companyia han assegurat que no serà tan quantiós el cost en sí de reparar les línies com els perjudicis que poden reclamar contra la distribuïdora d’energia empreses o particulars que es van quedar sense subministrament. Òbviament, Endesa repetirà judicialment conta els responsables de l’avaria els costos que li siguin reclamats i que encara no estan quantificats. El que sí és clar és que la companyia ja ha començat a rebre algunes denúncies.

Etiquetes

Rubén Xaus amb el Robinson 22 de l'empresa Riders Boutique, el mateix que pilotava diumenge quan l'incident.

Relacionat

Si hi va haver negligència l’assegurança no cobrirà els danys causats per Xaus a l’eix del Llobregat
Una imatge de l'aparell que hauria protagonitzat l'incident, que molt sovint està estacionat en un hangar de l'aeroport de la Seu.

Relacionat

Els mossos lliguen un pilot i un helicòpter ‘andorrans’ a la caiguda de dos cables elèctrics enmig de l’eix del Llobregat

Comentaris

Trending