Els mossos lliguen un pilot i un helicòpter ‘andorrans’ a la caiguda de dos cables elèctrics enmig de l’eix del Llobregat

La policia catalana investiga si l’aviador resident va tocar el cablejat d’Endesa fent maniobres indegudes a prop del pantà de la Baells amb un aparell d’una empresa ubicada al Principat

Una imatge de l'aparell que hauria protagonitzat l'incident, que molt sovint està estacionat en un hangar de l'aeroport de la Seu.
Una imatge de l'aparell que hauria protagonitzat l'incident, que molt sovint està estacionat en un hangar de l'aeroport de la Seu.
Els mossos d’esquadra han identificat un helicòpter utilitari lleuger pertanyent a una empresa ubicada al Principat i pilotada per un resident a Andorra com l’aparell que va fer caure, diumenge a la tarda, dues línies de mitja tensió sobre l’eix del Llobregat, a l’altura de la població de Cercs, i va obligar a tallar la carretera durant dues hores. La policia catalana investiga si el pilot va fer alguna maniobra indeguda mentre que l’elèctrica Endesa reclamarà a la companyia de l’helicòpter els costos dels danys causats.

L’incident va passar a primera hora de la tarda de diumenge. L’aparell, un Robinson 22, hauria tocat els cables amb l’hèlix i els hauria fet caure damunt la carretera C-16, el principal eix viari de connexió entre el Pirineu (Cerdanya i Andorra) i Barcelona, a l’altura del quilòmetre 103. La prioritat inicial va ser restablir el subministrament a aquells nuclis de població de la zona que es van quedar sense llum i retirar els cables per poder permetre el normal pas dels vehicles. El següent pas va ser intentar localitzar el causant de la situació.

Els fets van passar diumenge a la tarda i van obligar a tallar durant dues hores la carretera C-16 i va deixar diversos nuclis de població sense llum

Des d’un primer moment, la policia va tenir clar que es podria tractar d’un ultralleuger que sobrevolava la zona qui hauria pogut tocar els cables, amb tota la sort que ni l’aparell no va caure ni tampoc l’energia que hi circula no el va cremar. Testimonis presencials dels fets que estaven a la zona del pantà de la Baells haurien vist que un aparell tipus ‘minihelicòpter’ havia estacionat en les immediacions de l’embassament. A la Baells hi tindria algunes barques atracades, per fer-hi activitats, components de la mateixa empresa propietària de l’helicòpter lleuger.

En qualsevol cas, segons ha pogut saber l’Altaveu, durant la jornada d’ahir, i mentre la companyia elèctrica feia nous treballs per reparar de forma definitiva els cables afectats, la policia va identificar plenament l’aparell. Els mossos d’esquadra haurien contactat amb l’empresa titular del Robinson 22 que, després de celebrar que l’incident no hagués produït danys materials, hauria informat que té totes les assegurances en regla i que es faran responsables de tots aquells danys causats.

La propietària de l'helicòpter lleuger, un Robinson 22, hauria deixat clar que l’assegurança es farà càrrec de tots els danys causats

Endesa ja ha anunciat que pensa reclamar els costos derivats tant de la reparació dels cables com qualssevol altres despeses vinculades al mateix incident i vinculats al perjudici causat per no haver pogut oferir durant unes hores el subministrament als seus abonats. Aquest és un procés habitual en els casos en què la interrupció elèctrica és deguda a causes alienes a la companyia. La policia, però, no en té prou amb això.

Fonts properes al pilot van assegurar que l’home no hauria estat conscient de la topada amb els cables malgrat sí que hauria notat en un moment donat d’un enlairament una estrebada que va atribuir a causes meteorològiques o d’altra índole i va continuar amb la seva ruta. Altres fonts, però, especialment els testimonis que haurien prestat declaració als mossos, haurien indicat que el pilot hauria dut a terme maniobres indegudes (s'estudia si temeràries o negligents). Si es pot concloure aquest darrer extrem, es podrien iniciar accions legals contra l’aviador, titular d’una llicència per a ultralleugers i que estaria preparant-se per obtenir el permís d’helicòpter ordinari.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending