Si hi va haver negligència l’assegurança no cobrirà els danys causats per Xaus a l’eix del Llobregat

Els mossos tenen clar tant l’aparell que va fer caure dos cables de mitja tensió a Cercs, com l’empresa propietària i el pilot, de qui en miren d’esbrinar si la conducta va ser negligent

Rubén Xaus amb el Robinson 22 de l'empresa Riders Boutique, el mateix que pilotava diumenge quan l'incident.
Rubén Xaus amb el Robinson 22 de l'empresa Riders Boutique, el mateix que pilotava diumenge quan l'incident.
Els mossos d’esquadra donen per fet que l’expilot de motos resident al Principat Rubén Xaus conduïa l’helicòpter lleuger que diumenge a primera hora de la tarda va fer caure dos cables de mitja tensió enmig de la carretera C-16, l’eix del Llobregat, a l’altura de Cercs. La policia catalana intenta determinar si la conducta del pilot de l’aparell va ser negligent. El fet no és banal: a part de poder-li atribuir algun delicte penal l’assegurança de l’helicòpter no cobriria els danys causats i que Endesa encara no ha quantificat del tot.

Els mossos tenen clar tant l’empresa propietària de l’aparell Robinson 22 com el pilot del mateix. Tots dos tenen vincles directes amb el Principat. Riders Boutique i Rubén Xaus. Diversos testimonis de què disposa la policia catalana consideren que no hi ha dubtes que el motociclista retirat del primer nivell mundial era la persona que va aterrar en un petit aparcament de l’embarcador del pantà de la Baells -probablement no tenia permís per fer-ho, una altra irregularitat que els mossos també aclariran- i després d’estar-se una estona amb uns coneguts que tenen embarcacions atracades a l’embassament berguedà -i fins i tot de fer algun tomb per dins l’aigua- va tornar a enlairar-se.

Els testimonis consideren que l’helicòpter utilitari lleuger -per a la conducció del qual es necessita la mateixa llicència que per a un ultralleuger- que amb tota probabilitat pilotava Xaus volava a una anormal baixa altura i que just en fer una maniobra brusca va ser quan presumptament amb l’hèlix va colpejar dos cables de mitja tensió fent-los caure enmig de la carretera i dins el pantà. Sortosament, ni l’helicòpter es va desequilibrar amb prou força com per caure i tampoc el cablejat va causar cap dany a terceres persones.

Totes les parts miren de ser molt curoses i el primer que celebren és que més enllà de les incomoditats i els perjudicis materials causats no hi hagués danys humans

Això sí, va obligar a tallar la carretera, diumenge a la tarda, durant un parell d’hores ben bones en un moment d’alta afluència i va deixar sense llum nombrosos nuclis de població de la zona. Tècnics d’Endesa van fer una reparació d’urgència diumenge mateix i dilluns hi van tornar per trobar una solució definitiva en una operació que va obligar a traslladar un helicòpter de característiques ordinàries, per dir-ho així, i a ha aturat en algunes ocasions puntuals la circulació. Endesa està calculant les despeses que els danys han suposat per reclamar-los al causant de l’incident com sol ser habitual quan el fet sobrevingut és aliè a la companyia. La factura no serà pas barata.

Diverses fonts han assegurat que l’estudi que estan fent els mossos sobre l’accident se centra en saber si hi va haver alguna negligència per part del pilot de l’helicòpter -ara per ara la policia té indicis per pensar que va ser així- o si tot plegat va ser fortuït. En aquest segon cas, l’assegurança de què disposa la propietària de l’aparell, basada a la Massana, cobriria els danys i sobre Xaus no hi hauria cap altra situació particular.

Però si els mossos poden determinar que la caiguda dels cables va ser deguda a una conducta negligent del pilot de l’aparell molt probablement acusi Xaus. De què? Per ara no ha transcendit perquè totes les fonts volen ser molt curoses malgrat celebrar totes les parts que més enllà dels danys materials i les incomoditats hagudes no hagués passat res més. Si seria probable que es retirés la llicència al pilot i, fins i tot, almenys, se li imposés una multa. A banda, en casos negligents molt probablement l’assegurança descartarà fer-se càrrec dels danys.

Una imatge de l'aparell que hauria protagonitzat l'incident, que molt sovint està estacionat en un hangar de l'aeroport de la Seu.

Relacionat

Els mossos lliguen un pilot i un helicòpter ‘andorrans’ a la caiguda de dos cables elèctrics enmig de l’eix del Llobregat

Comentaris (1)

Trending