Els metges liberals esclaten contra la direcció del SAAS: es neguen a firmar un conveni que és 'un xec en blanc'

Comentaris

Els metges liberals esclaten contra la direcció del SAAS: es neguen a firmar un conveni que és \'un xec en blanc\'
Els metges liberals esclaten contra la direcció del SAAS: es neguen a firmar un conveni que és \'un xec en blanc\'
  • Després de mesos de negociació, la cúpula de l'hospital remet als facultatius un text que no entenen que no té res a veure amb el que mig havien pactat
  • La idea dels directius és que des d'aquest dimecres i en els propers dies els professionals de la medicina decideixin: o firmen o es queden sense poder treballar
  • Els metges no estan disposats a acceptar una proposta que es remet a altres normatives, com el pla funcional, que ni tan sols estan elaborades i els suposa inseguretat

Els metges liberals de l’hospital treuen foc pels queixals. La direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha començat a enviar aquest dimarts la proposta de conveni aprovada pel consell directiu. Una proposta que res té a veure amb el text que estaven negociant els comandaments hospitalaris amb una comissió de representants dels facultatius. De fet, l’objectiu de la direcció de l’hospital és que els professionals de la medicina signin a partir d’aquest dimecres el document, que remet a diverses ‘clàusules’ o normatives, com el pla funcional, que ni tan sols està definit. Per tant, entenen els metges que és com si se’ls estigui “coaccionant” a firmar un xec en blanc.

Hores d’ara, i formalment, el més de mig centenar de metges liberals que treballen a l’hospital ja no hi podrien treballar. En principi, i després d’una pròrroga de tres mesos, la data límit per signar l’esmentat conveni era el 30 de juny. És el reglament del centre hospitalari (CHA) el que estableix que s’haurà d’establir un conveni entre les parts per tal que els facultatius puguin continuar prestant els seus serveis a les instal·lacions hospitalàries. En principi, l’acord s’hauria d’haver tancat el 31 de març, però veient que era impossible arribar a una entesa llavors, de forma unilateral el SAAS va allargar tres mesos més aquell termini transitori.

Les fonts consultades han assegurat que s’han fet diverses reunions i l’esborrany de conveni ha experimentat diversos canvis. Diversos matisos i modificacions ja que la proposta inicial “era poc menys que infumable”. De fet, han recordat els consultats, el conveni havia de ser consensuat, pactat. Dels aproximadament 55 professionals liberals que treballen a l’hospital, 46 van mostrar el seu parer, directament o per vot delegat, en una reunió celebrades fa poques setmanes. Fa quinze dies es va donar gairebé per tancat un text que estava pendent, encara, d’alguns serrells.

D’aquell text, per exemple, una de les coses que es va deixar sense efecte era la inclusió del pla funcional. Excepte un servei hospitalari que hi va començar a treballar, cap altre departament del centre no té elaborat aquesta normativa que regula el funcionament de les àrees i que, en gran mesura, condiciona el treball dels seus integrants. Tampoc no es veien clars altres aspectes que s’estaven analitzant com la continuïtat assistencial o el fet que el SAAS pretengués establir el preu que els metges havien de cobrar per als seus serveis als usuaris privats. 

La sorpresa majúscula hauria arribat aquest dimarts quan els facultatius han començat a rebre via correu electrònic el conveni definitivament aprovat pel consell directiu del SAAS i se’ls cita amb dia i hora a presentar-se davant la direcció per estampar la firma d’acord amb el text o per mostrar-hi la seva oposició. “Just a tocar el període de vacances i que, sense posar-te la pistola al pit, sí que té molt de coercitiu”, han afirmat les fonts, que hi han afegit que “si no firmes, en principi no pots treballar a l’hospital”.

El malestar més gran, a banda de les formes, és el fet que la proposta aprovada pel consell directiu del SAAS, que assegura que té el suport del consell de metges -aquest organisme agrupa tot el conjunt de facultatius que presten servei a l’hospital sigui de manera liberal o contractual, però el cert és que qui ha negociat amb la direcció hospitalària sols són els liberals-, no s’assembla de res amb l’últim esborrany que sí que tenia un suport notable dels facultatius malgrat tenir alguns aspectes sobre els quals no estaven d’acord.

La proposta que el SAAS pretén que els metges firmin, han recordat les fonts, incorpora un altre cop la remissió a un pla funcional que no existeix i que els lliga de peus i mans perquè pot donar via lliure a l’actual direcció de l’hospital o a futurs màxims responsables del centre a condicionar el treball dels metges. Les fonts consultades han assegurat que “no és que ens neguem a signar un conveni perquè el reglament del CHA estableix que s’ha de signar aquest conveni. El que volem és que les coses es consensuïn i siguin clares i no que es facin de manera unilateral i que suposin una carta en blanc”. I han posat un exemple més domèstic: “És com si et diuen que signis un contracte de lloguer d’un pis per al qual pagaràs 500 euros el mes però no t’ensenyen el pis.”

Comentaris

Trending