Els liberals pretenen que es reguli el teletreball i que la baixa per maternitat s’allargui fins a mig any

El grup parlamentari liderat per Gallardo presenta 55 esmenes a la proposició de llei qualificada de relacions laborals que es tramita al Consell

-
-
Liberals d’Andorra aposta per regular d’una vegada per sempre el denominat teletreball i crear un contracte que no es guiï per un horari fixe si no per objectius o productivitat i, alhora, també pretén que la baixa per maternitat s’allargui fins al mitjan. Aquestes són algunes de les propostes que el grup parlamentari liberal voldria que s’inclogués en el nou marc legal laboral que s’està tramitant al Consell General i per això ha presentat 55 esmenes a la proposició de llei qualificada de relacions laborals, també amb l’objectiu d’eliminar l’escletxa salarial entre homes i dones, el que faria la llei més flexible i igualitària. 

Les modificacions presentades al text pretenen ajustar-lo a la realitat dels treballadors i del teixit empresarial del país. En aquest sentit es vol reforçar la formació continuada a les empreses, afegir un nou concepte d’hores complementàries pels treballadors a temps parcial que els permetrà complementar el sou i s’opta perquè els contractes de pràctiques formatives no remunerades no els reguli aquesta llei, per incentivar la contractació de joves en pràctiques. 

Pel que fa a la millora de la conciliació familiar, passa d’una banda per incloure contractes de treball que permetin el treball a distància i per objectius o productivitat, això afavoriria poder treballar des de casa, en determinats casos, i no estar subjecte a un horari fix a la feina. D’altra banda, també es proposa l’ampliació de la baixa per maternitat fins als sis mesos. L’augment del temps de baixa actual fins al mig any hauria de ser finançat pel Govern i no amb els recursos de la CASS, amb la qual cosa s’hauria de recórrer a finançament extraordinari per fer front a la nova despesa. L’allargament de la baixa seria únicament destinat, en aquest cas, a la dona. 

Les modificacions presentades al text tenen per objectiu, segons la formació, ajustar-lo a la realitat dels treballadors i del teixit empresarial del país

La decisió de continuar treballant més enllà dels 65 anys ha de ser de mutu acord entre empresa i treballador, segons el parer dels liberals. Per aquest motiu, des del grup parlamentari presidit per Jordi Gallardo s’ha esmenat el text per revisar les condicions dels contractes de treball per majors de 65 anys, per poder seguir treballant més enllà de l’edat de jubilació i tenir accés a la pensió sense que això suposi una major càrrega per la CASS. Pel que fa a la representació dels treballadors a les empreses, des dels consellers liberals es defensa un model de sistema unitari de representació sindical, més semblant a l’actual, molt més realista amb les possibilitats dels treballadors i amb els costos que poden assumir les empreses del país. 

Des de Liberals es considera que el doble sistema que recull la proposició de llei, sindical i dels treballadors, complicarà més les relacions entre empresaris i treballadors i no s’adapta a les dimensions de les empreses del país. A més, el redactat dóna un paper massa intervencionista al Govern, ja que podria arribar a forçar l’elecció d’un representant dels treballadors a les empreses. Les esmenes presentades també pretenen reforçar els convenis entre empreses i treballadors d’una manera molt més efectiva, adaptant aquests convenis a la realitat del sector laboral i no a un conveni general. 

Les esmenes dels liberals pretenen “adaptar el text a la realitat del teixit empresarial i dels mateixos treballadors del mercat andorrà” ha assegurat Jordi Gallardo. Per últim, també ha subratllat “la voluntat d’aconseguir l’eliminació de l’escletxa salarial entre homes i dones; i que el nou text contempli les modalitats de contractació del treball a distància i per objectius o productivitat”.

Comentaris

Trending