Els impulsors del cribratge massiu són partidaris de controlar futurs contagis amb una aplicació al mòbil

L’infectòloga Cristina Royo explica al programa ‘FAQS’ de TV3 la importància dels tests, que sobretot han de permetre conèixer els casos asimptomàtics

-
-
Els científics impulsors del cribratge massiu al Principat en relació amb el coronavirus són partidaris de controlar eventuals nous contagis a partir d’una aplicació al mòbil de descàrrega voluntària i totalment anònima. Així ho va defensar la metgessa internista i infectòloga de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell Cristina Royo durant una entrevista al programa de TV3 ‘FAQS’. Integrant de l’equip que ha dissenyat el protocol dels tests de la Covid-19, Royo va exposar la importància d’aquests i el fet que, entre d’altres coses i sobretot, permetran donar a conèixer els casos asimptomàtics.

Royo va exposar durant l’entrevista moltes de les qüestions que ja s’han anat reiterant els darrers dies. No obstant això, la metgessa va tornar a ser preguntada pel passaport d’immunitat. La infectòloga va refusar parlar d’aquest concepte perquè “no ens agrada” ja que comporta “segregació, classificació”. En canvi, es va referir a una APP mòbil que ja estaria dissenyada com el “sentinella protector” del qual es mostren més partidaris. Seria una APP de descàrrega gratuïta al mòbil que permetria automatitzar els contactes i poder saber si s’hi ha tingut alguna relació amb algun que sigui positiu de Covid. És evident, però, que només hi hauria la mostra de persones que voluntàriament accedeixen a l’aplicació.

Amb tot, l’aplicació hauria de permetre, en certa mesura, evitar contagis, almenys de forma massiva, i evitar també el col·lapse sanitari, que des que es va iniciar la pandèmia és el que es busca. També es busca a través del cribratge massiu, va recordar Cristina Royo, “conèixer els casos asimptomàtics”, que són difícils de diagnosticar “perquè no tenen clínica” i, en canvi, poden “transmetre més el virus”. El treball que s’està fent, i per al qual avui és el darrer dia d’inscripció voluntària, també podria arribar a permetre detectar “la seqüenciació genòmica” i en conseqüència la traçabilitat del virus.

Royo va explicar que s’està treballant en diferents escenaris per a una possible reobertura turística del Principat, però no en va avançar cap. Sí que la voluntat és poder mostrar al món, tan com es pugui, que Andorra és un país lliure de coronavirus. La metgessa va parlar de l’alta incidència que el virus ha tingut al Cedre i va deixar entreveure que el cribratge també pot donar informació sobre la letalitat de la Covid-19. Però no va entrar sobre quin hauria estat l’origen, el primer focus de la malaltia al país atès, va recordar, que tant els ciutadans viatgen molt com el Principat rep molts visitants.

Etiquetes

Comentaris (13)

Trending