Els immobiliaris detecten interès d’estrangers per venir a viure a un país “segur” davant el coronavirus

El sector demana saber “valoritzar” l’èxit en la gestió de l’epidèmia i que se sumi a altres atractius ja existents com l’entorn natural o els serveis

-
-

Andorra com a país més segur davant el coronavirus. Aquesta és la idea que, segons el sector immobiliari es comença a estendre a l’estranger i que s’hauria d’intentar saber aprofitar i promoure. Són diversos els establiments que expliquen haver rebut consultes sobre possibles compravenda d’habitatges de persones que, davant el panorama incert que es preveu, almenys els mesos vinents, als països de l’entorn, es plantegen l’opció de traslladar-se a un Principat del qual valoren el que consideren una gestió eficient de l’emergència sanitària.

De fet, i segons les fonts consultades per Altaveu, aquest interès s’ha anat detectant els darrers dies. I en un doble sentit. Per una banda, gent que coneix el país per haver-lo visitat però que, fins ara, no s’havia plantejat viure-hi i que demana per possibles cases o pisos. Per l’altra, persones que ja tenen alguna propietat que, fins ara, o bé tenia com a segona residència, o bé com a inversió. Per exemple, hi ha qui tenia algun pis llogat a temporers i que, ara, han demanat a l’agència que no el torni a posar al mercat per arrendar a l’espera d’esdeveniments.

I és que tots ells han rebut bones referències de com ha abordat Andorra la pandèmia del coronavirus. Una epidèmia que, entenen, s’ha controlat bé. Hi ha ajudat, per exemple, el ressò que mitjans estrangers es van fer de la relaxació del confinament que va suposar permetre sortir a la ciutadania al carrer en dies alterns. La sensació, segons les fonts consultades, és que, en línies generals, el Principat “és un bon lloc per viure” i, a més, dona garanties de seguretat davant la infecció.

En línies generals, es considera que el Principat “és un bon lloc per viure” i, a més, dóna garanties de seguretat davant la infecció

A banda, entenen que la població reduïda pot minimitzar el risc de contagi en el futur. I, a diferència d’altres zones d’Espanya o França similars demogràficament parlant, Andorra compta amb una infraestructura potent de serveis. Començant per un centre sanitari de dimensió molt més important que el d’altres indrets i seguint per altres a nivell comercial o financer, entre altres.

Sobre aquest punt, el president del Col·legi de gestors immobiliaris (Agia), Jordi Galobardes, entén que Andorra té ara “un punt important i distintiu que es pot fer valer de cara a possibles inversors”. De fet, reclama que “siguem capaços de valoritzar-ho”. Remarca atractius ja previs com “la seguretat, la qualitat de l’aire, un entorn pacífic” que “ha valorat ja molta gent, com el col·lectiu d’esportistes residents”. I ara, s’hi suma la bona gestió del coronavirus a banda de tenir “molts més serveis del que correspon a una població per aquest nombre d’habitants; estem molt per sobre d’una ciutat de categoria similar a Espanya o França”.

També assessors legals i fiscals han notat aquesta demanda. Aquest interès d'alguns estrangers per traslladar-se al país. Entre altres coses, asseguren fonts d'aquest entorn professional, perquè consideren que la fiscalitat que hi haurà a Andorra, encara que pugui incrementar-se algun punt, seguirà sent molt més baixa que als països de l'entorn. Ara, els assessors fiscals es troben ara, en molts casos, amb un altre problema: no es poden consumar operacions de compra-venda immobiliària perquè l'administració està, asseguren, únicament focalitzada en la Covid-19.

Els notaris, si no hi ha canvis, es posen en marxa dilluns que ve, però no donen cita prèvia si no es té complert el dossier necessari, que a vegades manca d'algun document que ara l'administració no expedeix

En aquest sentit han recordat que hi ha molts funcionaris que no estan pas amb la feina centrada en qüestions relacionades amb el coronavirus i, per tant, s'haurien de desencallar altres aspectes. Per exemple, cal que el departament de tributs i fronteres emeti el dictamen corresponent de valoració d'un bé per tal que, relacionat amb l'impost de transmissions patrimonials, es pugui acudir al notari. Certament, els notaris tampoc no estan operatius. Però ho estaran a partir de dilluns que ve -si no es modifica el calendari- i ja han començat a donar cites prèvies.

Però aquestes cites només s'atorguen si el client, és a dir, si l'assessor jurídic o fiscal en qüestió, té completament complert, valgui la redundància, la totalitat del dossier que es demana. Si falta algun document, ja no es concerta la cita amb la qual cosa qualsevol gestió es va endarrerint. I, en molts casos, asseguren les fonts, és la pròpia administració qui no emet ara per ara els documents o les certificacions necessàries per poder formalitzar operacions que, al capdavall, no farien res més que deixar diners per a l'Estat.

Etiquetes

Comentaris (18)

Trending