Els funcionaris exigeixen als responsables de la ‘fundació iberoamericana’ que s’abstinguin de donar-los ordres

El Sipaag està fent consultes jurídiques en “sospitar que no és legal” que càrrecs i empreses externes a l’administració pretenguin dirigir treballadors públics en horari laboral

Joan Marc Joval és el director gerent de la Fundació per la Cimera Iberoamericana.
Joan Marc Joval és el director gerent de la Fundació per la Cimera Iberoamericana.
Cada dia que passa, cada resposta que dóna el Govern, el Sindicat de funcionaris de l’administració general (Sipaag) més es posa les mans al cap. La resposta del cap de l’executiu, Xavier Espot, en el marc de la sessió parlamentària de control al Govern en relació amb el funcionament i contractacions de la Fundació per a la Cimera Iberoamericana, lluny de calmar els ànims els ha encès més encara, fins al punt que l’organització sindical exigeix als responsables de dita fundació i a les empreses privades que ella pugui contractar que s’abstinguin de donar-los instruccions i més encara ordres.

Espot va reconèixer que la fundació ha fet contractacions diverses sense els pertinents concursos públics perquè s’ha optat per la via d’urgència, considerat que aquest mecanisme la legislació també el possibilita i hi ha en joc el prestigi del Principat. El president del Sipaag, Lluís Anguita, però, ho veu lleugerament diferent. I lamenta que, justament, si s’ha creat una fundació és per poder fer i desfer amb més màniga ampla. “Prou de saltar-se la llei, o de fer-ne la interpretació que més interessa, quan interessa”. I si aquesta circumstància per si sola ja indigna els funcionaris, més encara molesta que persones alienes a l’administració perquè així ho han volgut les autoritats -“una fundació no deixa de ser privada per molt que rebi injecció de capital públic”- puguin dirigir els funcionaris.

Anguita explica que tant al director gerent de la fundació, Joan Marc Joval, com encara pitjor, empreses privades contractades directament per la fundació, pretenen donar ordres o organitzar la feina de funcionaris en plena jornada laboral. “Sospitem que això no és legal” i, per tant, ho han posat en mans dels assessors jurídics perquè estudiïn la situació. Però el Sipaag té clar que veien com està la situació, i sabedora l’administració que s’acaba d’interposar una demanda justament contra les atribucions que es van donar al seu dia a càrrecs de confiança, més valdria que els membres de la fundació i qualsevol contractat per aquest s’abstingui de donar qualsevol instrucció.

“És aberrant” que algú extern a l’administració pugui donar ordres a un funcionari, a banda que molt probablement aquesta circumstància contravé la legislació vigent. A banda d’això, però, Anguita explica que si resulta que la majoria de personal sobre la qual se sustenta la feina de la fundació és personal funcionarial, “perquè no assumia directament l’administració tota l’organització de la Cimera Iberoamericana?”. I el primer pensament, tenint en compte també la resposta donada per Espot en seu parlamentària, és que tot plegat ho va motivar el fet de poder col·locar personal de confiança a dit i fer contractacions sense control públic.

Comentaris (3)

Trending