Els ERTO rebaixaran un 20% els sous de 2.129 euros i un 3% els de 1.200

Govern destinarà entre 90 i 120 milions a les mesures que s'afegeixen als 250 que representen els avals i interessos per l'ajut a empreses i autònoms

El cap de Govern, Xavier Espot, durant un missatge institucional al costat d'una bandera del país.
El cap de Govern, Xavier Espot, durant un missatge institucional al costat d'una bandera del país. SFGA

Els ERTO rebaixaran, de manera temporal, un 20% els sous de 2.129 euros (salari mig) i un 3% els de 1.200. Aquesta mesura s'inclou en en el segon paquet que ha d'aprovar el Consell General i que ha d'entrar en vigor a partir de l'1 de maig. Així mateix, el Govern destinarà entre 90 i 120 milions a les mesures que s'afegeixen als 250 que representen els avals i interessos per l'ajut a empreses i autònoms.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha afirmat en l'al·locució a la població que "la fórmula de la suspensió de contractes és la que permet assolir de la forma més òptima possible els dos objectius que ens hem marcat: La supervivència del teixit productiu i els llocs de treball i la coresponsabilitat. Perquè permet, d’una banda, alleugerir durant uns mesos les empreses de la càrrega d’haver de pagar la totalitat dels salaris, tot garantint que les persones assalariades mantenen una gran part dels seus ingressos".

Les empreses que optin per la suspensió temporal de contractes laborals hauran d’assumir una part dels salaris

D'aquesta manera, les persones assalariades hauran d’acceptar una major flexibilitat en el còmput d’hores i, en el cas d’aquells treballadors afectats per la suspensió temporal de contractes, una rebaixa salarial, que serà d’un màxim del 20% en els casos de les persones que cobren el salari mitjà i que s’anirà reduint per garantir la integritat del salari mínim i una afectació menor en els casos dels salaris més baixos. Les empreses que optin per la suspensió temporal de contractes laborals hauran d’assumir a fons perdut una part dels salaris suspesos, que no superarà mai el 25%, i la resta serà assumida directament pel Govern, fins arribar a cobrir, en segons quins casos, el 75% dels salaris.

Els càrrecs polítics i els de confiança, també veuran rebaixat el seu sou

Aquesta fórmula garanteix que les persones que cobren entre el salari mínim i el salari mitjà -situat en 2.129 euros- no patiran mai un menyscapte salarial superior al 20%. A més, totes aquelles persones afectades per una suspensió de contracte tindran dret a una reducció del 20% de la renda que paguen en concepte de lloguer o a un ajornament sense interessos de les quotes hipotecàries; fet que implica que també els propietaris de béns immobles i la banca continuaran fent esforços i suportant un part de la càrrega d’aquesta crisi econòmica. Els càrrecs polítics i els de confiança, també veuran rebaixat el seu sou després que des de Govern es mantinguin contactes amb la resta d'institucions.

L’objectiu del paquet de mesures és garantir la supervivència del teixit productiu i dels llocs de treball

Espot i el ministre portaveu, Eric Jover han coincidit en assenyalar que "l’objectiu principal d’aquest paquet de mesures és garantir la supervivència del teixit productiu i dels llocs de treball". Tot i així, des del Govern són conscients que alguns projectes empresarials deixaran de ser viables i que algunes persones perdran la feina. "Aquestes persones han de tenir la seguretat que també comptaran amb mesures de suport per part dels poders públics", ha indicat el cap de Govern. Pel que fa a les baixes per aïllament o diagnòstic per la Covid-19, les noves mesures preveuen mantenir el 100% del salari des del primer dia a aquells professionals sanitaris o sociosanitaris i del 66% del salari des del primer dia per la resta de treballadors. El nou projecte continua preveient un permís retribuït per a un dels progenitors que hagi d'abandonar la seva feina per tenir cura dels fills, on es garanteix la cobertura del salari mínim.

S'ampliarà el període de reducció dels lloguers dels locals comercials

En referència a les pensions, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha comentat que estan "totalment garantides" i ha recordat que el Govern estarà al costat del teixit econòmic i de la societat amb la injecció de més de 400 milions d'euros de forma directa o indirecta amb les mesures aprovades. Pel que fa a les mesures vinculades amb les empreses, a part de les ja aprovades, el projecte de Llei preveu l'ampliació del període de reducció dels lloguers dels locals comercials, fins i tot un cop es puguin tornar a reobrir les activitats econòmiques.  Els dos paquets de mesures econòmiques impulsat pel Govern injectarà gairebé la totalitat del seu pressupost anual. La idea de l'Executiu és que "és el moment de fer-ho perquè la crisi sanitària no esdevingui una crisi social", segons Jover.EXEMPLE D'UN SOU DE 1.083 EUROS


EXEMPLE D'UN SOU DE 1.500 EUROS


EXEMPLE D'UN SALARI DE 2.100 EUROS


EXEMPLE D'UN SALARI DE 4.200 EUROS 

Comentaris (19)

Trending