Els dos fons que pugnen per Vall Banc tenen intenció, d'entrada, de consolidar-se com a banc al Principat

Comentaris

Els dos fons que pugnen per Vall Banc tenen intenció, d\'entrada, de consolidar-se com a banc al Principat
Els dos fons que pugnen per Vall Banc tenen intenció, d\'entrada, de consolidar-se com a banc al Principat

Els dos fons internacionals que han presentat ofertes vinculants per adquirir Val Banc -Socrates Capital Ltd. i J.C. Flowers- asseguren que la seva intenció és establir-se com a entitat bancària i competir en la plaça financera amb la resta d’actuals integrants. L’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) ha emès aquest dimarts un comunicat críptic en el qual sols confirma que està analitzant les dues propostes rebudes i que això, en el marc del procés de subhasta, “és un pas més en la consecució de l’objectiu principal: protegir els clients legítims de BPA, a més de garantir la viabilitat de Vall Banc i, amb això, salvaguardar l’estabilitat del sistema financer”.

Les fonts consultades que mantenen que els dos fons que han presentat oferta tenen intenció d’establir-se com a banc al Principat han explicat també que l’impacte quant a quitances i en relació al personal “a priori” hauria de ser limitat. No obstant, els consultats han assegurat que l’afectació real no es podrà saber fins que l’eventual comprador acabi assumint el control dels dipòsits i el personal que sigui traspassat a Vall Banc. En principi, el procés s’hauria de tancar abans no s’acabi aquest mes. Però tampoc l’AREB aclareix aquesta circumstància en el comunicat d’aquest dimarts. 

L’agència estatal explica que un cop rebudes les dues ofertes, “juntament amb els seus assessors, l’AREB ha iniciat l’anàlisi de les propostes per a determinar el comprador. Durant els propers dies s’avaluaran les condicions presentacions per a seleccionar l’oferta guanyadora que suposi l’ús més efectiu dels recursos públics i sigui idònia per als interessos dels futurs clients i empleats de Vall Banc”.

El temes de les quitances no només amoïna als clients o a l’AREB i, en global, a les autoritats institucionals andorranes. També l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) està molt pendent de la qüestió, fins al punt que amb les diverses reunions que haurien mantingut les darreres setmanes representants de l’alta direcció de les entitats operatives del país s’ha posat de manifest que cal trobar -potser ja s’ha definit, les fonts no ho han pogut precisar- la fórmula que permeti evitar retallades als dipòsits. L’ABA considera que qualsevol quitança que es produeixi causaria un dany reputacional que aniria més enllà de BPA i Vall Banc i podria suposar un cop definitiu al conjunt de la plaça financera i a la seva credibilitat.

Companyies

J.C. Flowers ja havia sonat des de fa temps com un possible ofertant. Es tracta d’un fons americà amb seu tant a Nova York com a Londres que va ser fundat per J. Christopher Flowers el 1998 . Segons que es pot veure en el lloc web de l’empresa, des de la seva creació, el fons ha invertit més de 14.000 milions de dòlars en 32 empreses de la cartera a través de 14 països. També és cert que ha quedat fora de processos relativament similars dels de Vall Banc i força propers. I que ha acabat sense completar operacions que inicialment havia iniciat.

De la seva banda Socrates Capital, amb base a Londres i fundat el 2009, sembla, d’entrada, un fons d’unes dimensions força reduïdes i que participa de diferents activitats i sectors de negoci. Institucions financeres, immobles, capital privat, capital de risc, recursos naturals, petroli i gas i la mineria. Segons s’explica en la pàgina electrònica corporativa de la companyia, Socrates no sols actua com a inversor. També pren un paper actiu, com seria el cas al Principat segons les fonts, en el desenvolupament de l’estratègia, la gestió i l’execució operativa durant tot el cicle de vida de la inversió.

Una vegada finalitzat el procés analític que s’està duent a terme, comparat les diverses variables proposades pels uns i pels altres, l’AREB prendrà una decisió en relació amb l’adjudicació que quedarà supeditada a l’autorització de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). La decisió, segons afirma l’AREB en el seu comunicat, serà traslladada immediatament després al titular de Finances i, també, al Consell General. La seu parlamentària, en una de les sales de compareixences, ha de ser l’escenari, aquest dimecres justament, de la compareixença dels responsables de l’AREB davant la popularment coneguda com a comissió d’investigació del ‘cas BPA’.

Comentaris

Trending