Els comuns, especialment els d’Andorra la Vella i Canillo, s’enfilen a les barbes del Govern per molt taronges que, suposadament, siguin els uns i els altres. La negociació sobre el nou marc de competències i transferències està molt avançada. Però no pas tancada del tot. I hi ha situacions que trontollen i que alguns esperen, encara que dissimuladament i discretament, que canviïn si no abans d’arribar al Consell General sí una vegada s’incorpori el poder legislatiu en les converses. I això serà ben aviat. En resum, els comuns ho han batejat com un acord de mínims que ja no tindrà més reunions bilaterals entre cònsols i representants governamentals.
Fonts properes a les reunions mantingudes fins ara han recordat que el cap de Govern, Toni Martí, per molt que intenti ‘vendre’ que ho té tot controlat, la situació no és així. Cert que tothom manté una posició força constructiva. Poc altisonant en la discrepància quan hi és, que hi és. El fet que les modificacions legislatives s’hagin de votar a la cambra parlamentària i la cambra parlamentària encara no hagi posat el nas en el contingut de tot plegat fa pensar a les parts, sobretot a les que no estan convençudes del que hi ha sobre la taula, que algunes coses canviïn.
I les divergències no arriben només de la Massana, que amb el domini comunal de Ciutadans Compromesos, la plataforma suposadament independent i amb una mescla interessant de seguidors demòcrates i liberals, té marge de maniobra d’anar per lliure. I segons les fons consultades, en la negociació es nota que els cònsols massanencs no segueixen unes directrius nacionals. De línia política. Però tampoc no semblen seguir-les massa ni la capital -que és la capital i s’ho vol fer valdre quant a les transferències com a mínim-, ni Canillo, una parròquia tradicionalment ancorada en el conservadorisme. La parròquia més gran en extensió territorial i que no vol perdre algunes de les prerrogatives que fa anys i panys que ostenta.
Recorden les fonts que en matèria de competències, tant Andorra la Vella com Canillo “han mostrat les seves reserves” a l’entaulat fins ara. També el cònsol de la Massana, David Baró, ha manifestat públicament que l’acord està tancat al 95%. Que tant es pot interpretar com que el consens és molt a prop com que hi ha un parell de serrells impossibles de tancar. I pel que fa a les transferències, tres quarts del mateix. La Massana ha recordat darrerament que els comuns han fet aportacions i des d’Andorra la Vella, aquest dimarts mateix, la cònsol major, Conxita Marsol, ha destacat després de la reunió de cònsols que hi ha aspectes que no els acaben d’agradar.
I no són pas aspectes que figuren en la proposta posada sobre la taula pel Govern. No no. El que genera malestar a la capital és que el nou marc transferencial que es proposa no reconegui, justament, la capitalitat d’Andorra la Vella des del punt de vista de la recompensa econòmica. Des del diferencial transferencial per reconèixer que hi ha una parròquia que és capital i sis que no ho són. Marsol ha donat a entendre en la compareixença pública posterior a la reunió de cònsols que espera que els grups parlamentaris trobin una solució a aquest fet. I que ha comentat la situació a les representants comunals del Partit Socialdemòcrata (PS). Això no vol dir, però, que pretengui cercar la complicitat del PS al Consell General.
El que sembla clar és que Toni Martí no té lligats en curt tant com es pensava els seus propis cònsols. Com a mínim un parell. I si s’hi afegeix la Massana ja en són tres. I si s’obre el meló de les discrepàncies, l’acord de mínims pot ser tan de mínims que acabi sent allò de qui dia passa any empeny. Com el pacte institucional, vaja.
Comentaris